barcelona ciutat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Els 20 millors plans per fer aquesta Setmana Santa a Barcelona

Les millors coses per fer a la ciutat i gaudir al màxim dels dies de festa

Publicitat

Tenim plans per a cada dia i per a tots els gustos: teatre, estrenes de cinema, veure les exposicions imprescindibles, plans per fer en família... Si et quedes a Barcelona, et faltaran hores per fer totes les propostes interessants que hi ha a la ciutat. I compte, algunes són GRATIS (sí, impressionant).

NO T'HO PERDIS: Les millors coses per fer a Barcelona

 

  • Què fer
  • Festivals

La tretzena edició del D'A Film Festival Barcelona presentarà les estrenes de pel·lícules d'autor més destacades de l'àmbit internacional i nacional del 27 de març al 6 d'abrilprojectant 121 pel·lícules, amb 21 estrenes mundials, 2 europees, 24 espanyoles i 66 catalanes. El CCCB, Aribau Multicines, la Filmoteca de Catalunya, la sala Zumzeig i Casa  Montjuïc seran els espais que acolliran el festival. La inauguració serà amb La fúria de Gemma Blasco, que es posa a la pell d’una dona violada que busca refugi en el teatre, i la cloenda amb Molt lluny de Gerard Oms, un film que segueix la història d’un jove que viatja a Utrecht i decideix quedar-s’hi en patir un atac de pànic quan havia de volar a Espanya.

  • Art
  • Galeries

Barcelona és plena de museus i galeries que programen magnífiques mostres i activitats. Art, ciència, disseny, fotografia, història... Tenim exposicions ben curioses que sorprendrien fins i tot els més desconfiats. Ah, i també hi ha moltes obres d'art públiques que decoren els nostres carrers i, que a vegades, passem per alt. Quines són les millors exposicions que es poden veure a Barcelona? Siguin quines siguin les teves preferències, segur que n'hi ha una esperant-te en alguna de les sales de la ciutat que et fascinarà. Dona un cop d'ull al nostre llistat i decideix quina exposició vols visitar en solitari quan pleguis de la feina, quina és la perfecta per tenir una cita o quina vols veure en companyia dels teus amics el pròxim cap de setmana!

Publicitat
  • Cine
  • Cine

Si us agrada el cinema i sou dels que gaudeixen amb les pel·lícules de terror, aquest nou festival és perfecte per a vosaltres. Torre Barrina, un centre cultural de l’Hospitalet de Llobregat, al número 67 de la carretera de Collblanc, serà la seu de la primera edició de L’Horror Film Festival, una iniciativa que pretén visibilitzar la perspectiva de gènere a través del cinema de terror. L’organització, a càrrec de Sílvia García Palacios, ha assegurat que el festival també té l’objectiu d’aprofitar l’auge del cinema de terror i del prestigi d’autories que parlen des de la diversitat per generar noves mirades i promoure valors a través del lleure. 

El festival es tracta d’una mostra internacional de cinema que s’inspira en el Final Girls Berlin Film Festival i que se celebrarà dijous i divendres vinent, 3 i 4 d’abril. Pel que fa al programa, inclou projeccions, una trobada de professionals i una secció amb talent novell, una secció que se celebrarà el divendres 4 d’abril a partir de les 16 h i que projectarà sis curtmetratges de representants del talent emergent. Els directors i directores de les obres també rebran un taller monogràfic de distribució per conèixer quins recursos hi ha disponibles per donar visibilitat al seu treball. 

  • Art

L’exposició 'AMAZÔNIA', de Sebastião Salgado, arriba a Barcelona després d’una gira internacional per ciutats com Madrid, París i São Paulo, on ha rebut més de 1,5 milions de visitants. La mostra, que es podrà visitar a les Drassanes Reials entre el 4 de desembre del 2024 i el 20 d’abril del 2025, és el resultat de set anys d’expedicions del fotògraf brasiler a l’Amazònia, amb l’objectiu de retratar-ne la bellesa extraordinària i conscienciar sobre la necessitat de preservar aquesta regió vital del planeta.

Comissariada i dissenyada per Lélia Wanick Salgado, la mostra inclou més de 200 fotografies de gran format, 7 pel·lícules i una ambientació sonora composta per Jean-Michel Jarre, basada en sons reals de la selva. La sala recrea l’atmosfera de l’Amazònia, amb imatges que destaquen paisatges naturals com rius serpentejants, tempestes tropicals i muntanyes cobertes de selva, i retrats que mostren les cultures i rostres dels pobles indígenes, com els Yanomami o els Awá-Guajá.

Publicitat
  • Què fer
  • El Raval
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

L'analogia entre el Mort d'un viatjant d'Arthur Miller i aquest Mort d'un comediant de Guillem Clua és clara. N'hi ha prou de fer un cop d'ull al títol. Però, més enllà d'això i de l'ús que fa el dramaturg barceloní del clàssic del nord-americà, poc tenen a veure, encara que Clua hagi posat en Llorenç Cardona (Jordi Bosch) un grapat de personatges masculins cèlebres, Willy Loman inclòs, pels quals va transitant al llarg de l'obra. Si al principi és un Agamèmnon tirànic, ara es converteix en un Lear esmaperdut, ara en un Enric IV boig, per acabar en la pell d'un Pròsper que vol tornar a casa.

Tot comença amb un cuidador, l'Adri (Francesc Marginet), que és contractat per la neboda d'en Llorenç, la Miranda (Mercè Pons), per vigilar de prop el seu oncle. No sembla tasca fàcil. El malalt és un home gran, senil, que va ser un gran actor. Gairebé l'única condició que Miranda (cop d'ull a La tempesta) posa al cuidador és que no parli mai de Mort d'un viatjant. Passa que l'Adri no ha trepitjat mai una platea, cosa que esperona la vella glòria a l'hora d'injectar-li el verí del teatre, que diria Rodolf Sirera.

Jordi Bosch interpreta un Llorenç Cardona sublim

Fins a l'últim acte, gairebé, Mort d'un comediant és un gran homenatge a aquest gran art. Sentirem Sòfocles, Shakespeare, Txékhov, Ibsen, Calderón, grans fragments de Cyrano de Bergerac, Macbeth, Casa de nines, L'oncle Vània, Hamlet, Antígona... Per als amants dels clàssics, aquesta és una funció per emmarcar. A més, Jordi Bosch interpreta un Llorenç Cardona sublim, que comença fent teiatru per acabar encarnant el Teatre, la poesia portada a escena, que en diu ell. Potser des d'A teatro con Eduardo (Teatre Lliure, 2016), la filigrana que es va inventar Lluís Pasqual, que no vèiem un Bosch tan pletòric.

Però el lluïment de l'actor seria impossible sense una Pons que enlluerna i un Marginet que demostra confiança i saber estar. La direcció de Josep Maria Mestres, a més, juga a favor de la dramèdia, aquest híbrid que Clua ha sabut cosir tan bé. A sobre, hi planaven dos fantasmes: l'obra de Miller i El pare de Florian Zeller, que també parla d'un home gran dement amb trets semblants als de Llorenç Cardona i que va passar pel mateix Romea fa poc més de dos anys. A més, tenim un reguitzell d'obres de les últimes dècades amb actors que repassen la seva vida, de L'home de teatre de Thomas Bernhard a Història d'un senglar de Gabriel Calderón.

Mort d'un comediant, no obstant, és una altra cosa. Comença dubitativa i acabes la funció amb els ulls clavats en un Bosch que exhibeix les seves qualitats d'actor polifacètic. I sí, Clua sembla que, a cada obra nova, busca nous reptes. Entre 'Justícia' (TNC, 2020) i aquesta última, va estrenar 'L'oreneta' (La Villarroel, 2022). Tres peces molt diferents, amb un rerefons comú, signades per un autor que ens està oferint teatre popular d'altíssima qualitat.

No et perdis la llista de les obres recomanades que hi ha a la cartellera ara mateix. 

  • Què fer
  • Convencions
  • Sants - Montjuïc

Durant tres dies, la Fira de Barcelona Montjuïc acollirà el Saló del Còmic amb activitats, estands, exposicions i convidats molt especials. Del 4 al 6 d’abril de 2025, els fans del món del còmic podran gaudir d'una 43a edició que amplia la seva oferta cultural i reuneix un gran nombre d’artistes destacats.

Entre els convidats principals d’aquest any trobem autors de renom com Chris Ware, referent de la novel·la gràfica amb obres com Jimmy Corrigan: el chico más listo del mundo; Jaime Hernández, icona del còmic independent nord-americà; Kate Beaton, reconeguda pel seu humor i sàtira històrica; i John Howe, il·lustrador vinculat a El Senyor dels Anells. A més, també hi seran presents Javier Rodríguez, Natacha Bustos i Carmen Carnero, reconeguts artistes de Marvel i DC, així com Raquel Córcoles (Moderna de Pueblo), fenomen del còmic contemporani. Pepe Larraz, autor del cartell d’aquesta edició i dibuixant de Marvel, també formarà part dels convidats d’enguany.

Entre els punts forts destaca l’exposició dedicada a Chris Ware, Dibuixar és pensar, coproduïda amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que s’endinsa en la trajectòria del mestre del còmic. També es podrà visitar la mostra dedicada a Marika Vila, guanyadora del Gran Premi Comic Barcelona 2024, així com una espectacular exposició amb originals de Pepe Larraz

Es tornarà a repetir el Comic Vision i també podreu gaudir del Comic Fantasy, que oferirà un espai dedicat als jocs de rol i la fantasia. La Zona Utopia repeteix, explorant l’univers de la literatura fantàstica, i per als més petits es manté Comic Kids. A banda, hi haurà altres exposicions, xerrades, taules rodones, tallers, concerts, instal·lacions inmersives, pòdcasts i jocs, així com propostes que se centren en la relació del còmic amb el cinema d'animació. Els Premis Comic Barcelona tornaran a reconèixer el talent del sector amb noves categories, incloent-hi una divisió específica per al còmic infantil i juvenil. 

Teniu tot el programa complet disponible a la web del saló, a més de les entrades que ja estan disponibles.

  • Botigues
  • Tendències

Sabem que remenar pels mercats fins a trobar aquella peça que duu el vostre nom no és una tasca fàcil, i escollir a quins mercats ho voleu fer encara costa més. La ciutat n’acull tants –des d’alguns que ja són clàssics a Barcelona fins a d’altres que acaben de néixer– que assabentar-se de tots els que es fan cada cop costa més. Com sempre, per ajudar-vos a crear la vostra agenda del mes d’abril i començar a pensar quins mercats no us podeu perdre, hem elaborat una llista amb tots els que hi ha programats durant aquest mes a Barcelona: 

- 5 i 6 d’abril: Flow: Y2K Streetwear Market, a l’Espai 88, al carrer Pamplona, 88 (entrada: 2 euros)

- 5 i 6 d’abril: Rethink, al carrer Llull, 68 (entrada gratis)

- 5 i 6 d’abril: Palo Market Fest, al carrer Pellaires, 30 (entrada: 6,50 euros)

- 6 d’abril: Flea Gaudí, al carrer Sant Antoni Maria Claret, 171 (entrada: 2 euros)

- 6 d’abril: Tot a 1 Euro!, a l’Ovella Negra del carrer Zamora, 78 (entrada: 3 euros)

- 11, 12 i 13 d’abril: Sarrià Market, a la Torre Amat, al carrer Duquessa d’Orleans, 9 (entrada gratis)

- 12 d’abril: Viva Vintage, al carrer Buenaventura Muñoz, 6 (entrada: 1 euro)

- 12 i 13 d’abril: La Petite Parade, al carrer Corretger, 5 (entrada gratis)

- 13 d’abril: Tot a 5 Euros, al carrer Llull, 68 (entrada gratis)

- 13 d’abril: Sants Flea, a les Cotxeres de Sants, al carrer de Sants, 79 (entrada: 1 euro)

- 20 d’abril: Tot a 1 Euro!, a la Nau Bostik, al carrer Ferran Turné, 11 (entrada: 3 euros)

- 20 d’abril: El Gran Flea, al carrer Nàpols, 42 (entrada: 2 euros)

- 27 d’abril: Los 22 del Market, al carrer Llull, 68 (entrada gratis)

- 27 d’abril: La Puça del Clot, al Clot-Aragó, 613 (entrada gratis)

- Cada divendres, dissabte i diumenge: Il Capo Vintage Market, al carrer Escorial, 121 (entrada gratis)

Publicitat
  • Què fer

La primavera que a les pantalles altera! Està clar que març i abril són els mesos del cinema a Barcelona. Del 24 de març al 13 d’abril tindrà lloc la cinquena edició d'IMPACTE! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya. Enguany, el certamen programa 45 películes que es podran veure a diverses seus de Barcelona, Cambrils, Figueres i Vilafranca del Penedès, a més d’una selecció online a Filmin.

El tema central i lema d’aquesta edició és La dreta contra els drets, abordant l’amenaça de l'extrema dreta als drets humans a escala global. També es tractaran temes com la situació a l’Iran, Palestina, les migracions, el feminisme, els drets LGTBIQ+ i la salut mental.

  • Què fer

La Plaça de Margarida Xirgu s'omplirà de flors els dies 5 i 6 d'abril en la nova edició de Flors al Mercat. Un esdeveniment on els productes 'plant-based' són protagonistes. Des de cosmètica passant per mobles ecològics i gastronomia, podreu gaudir d'aquest espai dedicat a les flors des de les 10 h fins a les 20 h

Ja hem dit que els protagonistes d'aquest festival són per excel·lència les flors i les plantes, i aquí en teniu uns que sense dubte no us deixaran indiferents a l'edició d'enguany. El primer són els terraris dins un gerro de la Casa Pampa, peces úniques on dins un gerro hi ha tot un ecosistema amb aigua, llum i aire propis. Són tropicals, així que només els heu de regar dos cops l'any! 

També descobrireu les flors d'aire,o les flors també conegudes com Tilandsies. No necessiten terra ni test, i poden créixer als arbres i roques. Al festival hi trobareu mostres de la mà de Tilaria

I si el que voleu és acomodar les vostres plantes de la millor manera possible, trobareu els tests bressol de Bas Ceramics, que l'any passat ja van introduir el 'plantcloud', un test fet amb tires de fulles de pinya i un plat sostingut amb imants, i aquest any presenten els seus gerros.

A més d'aquests productes tan bonics podreu trobar cosmètica 'plant-based', mobles ecològics fets amb fibres vegetals, gastronomia i fins i tot joies produïdes a partir de fusta. Si en voleu conèixer més, podeu consultar la pàgina web del festival. 

Publicitat
  • Què fer

Barcelona és plena de coses per fer, però també hi ha parcs i jardins de tota mena on passejar. Alguns d'aquests espais de tranquil·litat i natura estan una mica amagats, i per això us volem redescobrir els jardins amb més encant de la ciutat: llocs que van més enllà del simple parc per passejar el gos. Espais, en definitiva, on es respira un ambient especial o que contenen peces d'art que són part de la nostra història.

  • Què fer
  • Mercats i fires

El Palo Market Fest segueix sumant edicions: el cap de setmana, l'oasi del Poblenou s'amararà de propostes de disseny, gastronomia i música. Com sempre, productes de moda, objectes, bellesa i salut ompliran les parades del festival, creades per joves dissenyadors, artistes locals i petites empreses emergents. Una selecció acurada que destaca per la seva creativitat i producció responsable.

Una de les activitats destacades del Palo Market Fest és el taller creatiu de Caliopiaa, que proposa una immersió en tècniques de dibuix. Els Vermuts Musicals by Moritz donaran color als matins del fest: concerts en petit format d’Herois Locals, música d’autor i sense covers, que reflecteixen la diversitat musical de Barcelona. El 2025 continuen apostant per les noves generacions de jazz del Taller de Músics i el Cabal Musical, explorant també el flamenc, la música antiga i ritmes urbans.

Segur que t'ho passes pipa, escarxofat al sofà, demanant menjar a cop d'aplicació: però hi ha gent amb molt talent que s'hi està jugant els quartos i s'hi deixa la pell perquè surtis a dinar o sopar de manera fantàstica. Passem revista a les obertures més excitants i saboroses dels darrers temps. L'escena gastronòmica de Barcelona és d'allò més dinàmica i hi ha noves obertures per a tots els gustos: grecs, llatinoamericans, asiàtics, bars de tapes, entrepans gurmet... Tens una especialitat per cap de setmana!

Publicitat
  • Què fer
  • El Gòtic

Ramblejeu de valent amb les noves rutes organitzades pels Amics de la Rambla, que us portaran a passejar per aquest emblemàtic passeig per descobrir-ne la història en profunditat de forma gratuïta. Tindran lloc entre el 27 de març i el 25 d'abril. L’èxit de les edicions anteriors ha motivat la repetició de l’esdeveniment, que requereix inscripció prèvia al web. Aquesta sisena edició incorpora dues rutes noves.

Una d'elles és La Mercè: el primer barri de mar de Barcelona, on es descobriran palaus, convents, institucions militars i històries del barri de la Mercè, que en el passat tenia el mateix rol central que La Rambla. L'altra és Ruta pels escenaris de la novel·la La señorita de la calle Avinyó, guiada pel seu autor Pedro Hache, recorre la història de la ciutat des de la Barcelona romana fins a la contemporània.

Hi ha un total de vuit rutes disponibles. Les sis restants, que es tornen a repetir, són La Rambla de les Floristes. Lorca, Sagarra i la tradició d’un ofici; Visitants il·lustres a La Rambla; De La Rambla a la Copa Amèrica, història del Port Vell de Barcelona, La Rambla, un viatge en el temps, La Rambla Més Fosca. Gòtic, La Rambla de les Floristes. Lorca, Sagarra i la tradició d’un ofici; i La Rambla Més Fosca. Raval.

Si no podeu anar-hi presencialment, també tenen rutes en línia disponibles. Amb quina us quedeu? Reserveu-la!

  • Música
  • Clàssica i òpera
  • El Raval
  • Crítica de Time Out

El Gran Teatre del Liceu acull un concert de dues de les sopranos més admirades del panorama internacional en l'actualitat com són la estatunidenca Nadine Sierra i la sud-africana Pretty Yende. Totes dues han actuat al Liceu amb anterioritat, en posades en escena d'òperes com Lucia di Lammermoor, Manon, La Traviata o I Puritani. Ara actuen plegades, acompanyades de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigida per Pablo Mielgo.

Publicitat
  • Què fer

Música, circ, teatre i dansa a glopades per tota la ciutat amb el cicle ESCENA del Barcelona Districte Cultural! Sortiu a gaudir de la cultura sense buidar la butxaca amb el cicle d'arts en viu primaveral del BDC, que comença a bategar el 6 de febrer i es manté ben viu fins al 26 d'abril. Tindrà lloc en 34 centres cívics de la ciutat i enceta amb el concert inaugural del Yaíma Orozco Trío al Centre Cívic Sarrià.

La programació inclou 32 espectacles que abracen disciplines com el teatre, la dansa, el circ i la música, i que es presentaran en un total de 174 funcions repartides per tota la ciutat. D’aquestes, 144 seran d’accés lliure i 30 estaran pensades específicament per al públic escolar. El propòsit? Fer arribar el talent local a tots els racons i fer la cultura accessible a tothom. Els diferents espectacles estaran lligats a l'actualitat d'alguna manera. Alguns exemples? 'Jo porn, tu porno', una obra de Queralt Riera i Magda Puyo que aposta per l’experimentació escènica i tracta grans 'hits': el sexe ràpid, les obsessions i les dependències. En dansa, 'Somos', de Lookathingsdifferent fa un puzzle en moviment amb els cossos per indagar en com ens relacionem amb un altre. I també hi haurà espectacles familiars, com podria ser 'KABOOM!', un xou de pallassos carregat de rialles i diversió. 

A més dels espectacles, el cicle ESCENA organitza col·loquis, xerrades i activitats paral·leles. La tardor passada, aquestes iniciatives van atreure més de 18.000 espectadors. Així que no deixeu escapar l’oportunitat: feu barri amb cultura! Només cal que reserveu la vostra entrada perquè els espectacles són gratuïts.

Recomanat
    Més de Hivern
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat