En aquesta vida, no hi ha res pitjor que voler aparentar el que no ets. En el capítol bars, et poses a tremolar quan et diuen que has de visitar un nou local "d'allò més canalla amb tapes de disseny". Bé, doncs allò que s'agraeix del recent, mastodòntic i madrileny Lateral és que no et ven cap moto. O més ben dit, la moto que et ven la proves, hi fas una volta i la compres convençut.
El Lateral, que va obrir a finals del 2014 a Consell de Cent a tocar de la rambla de Catalunya -territori mig barallat amb una oferta de menjar cabdal-, és la primera obertura a Barcelona del grup Lateral, que té sis locals més a Madrid: és un macroespai que recorda els enormes i populars bistrots parisencs, i que promet ració i pincho d'alta qualitat a preu ajustat. I sabeu una cosa? Diu la veritat. De fet, es podria dir que s'especialitzen a agafar plats maltractats i encarits i rehabilitar-los.
Exemples: amanida de pernil de Jabugo amb tomàquet i mozzarella (7,65 €), tàrtar d'alvocat i salmó (4,70 €) o tonyina a la planxa (4,40 €). Tasto tomàquet, pernil, salmó i tonyina. I són bons! Mercedes Moraleda, directora general del grup, explica que "la clau per poder oferir aquests marges tan ajustats és el fet de treballar bé des de fa 17 anys. I com que som honestos amb els proveïdors i els clients, la gent ha respost molt bé en aquest sentit".
Quelcom per a tothomUn dels grans triomfs del Lateral és que tothom hi trobi alguna cosa. La carta és llarguíssima, i els carnívors militants es poden afartar a base de delícies càrnies, com un platet d'estofat de cua de bou que és un bombó (3,95 €) o tota una morcilla de Burgos amb pebrots de Padrón (7,30 €, es recomana compartir-lo). I qui vulgui navegar per un mar d'amanides amb fulla i fruita bones, gaspatxos i cebiches (deuen tenir el més barat de la ciutat, a 6,95 €), ho pot fer. La truita és el pincho estrella: ben feta i melosa, on la ceba carameŀlitzada planta cara a la patata quasi al 50% (2,60 €).
Menú de migdia? No, gràcies. "La idea és que la gent es pugui confeccionar un menú a partir d'una carta molt extensa", diu Moraleda. Han invertit molt per donar menjar barat: 1.200.000 euros per convertir una agència de viatges en un local faraònic (i maco). I hi treballen 30 persones per oferir, cuina ininterrompuda, des de les 12 fins a les 2 de la matinada. Si encara hi hagués cines al centre, podríem anar-hi a sopar després de la pel·li.