Fondue
Photograph: Shutterstock
Photograph: Shutterstock

La ruta pels amants del formatge

Una llista de les botigues, bars i restaurants on podeu trobar la millor varietat de formatges de la ciutat

Escrit per: Albert Riera
Publicitat

El formatge té tantes varietats i totes tan delicioses que ens seria impossible quedar-nos només amb una. Si sou com nosaltres i gaudiu amb la seva textura, olor i sabor i voleu trobar el millor maridatge possible, no busqueu més!

Restaurants

  • Catalana
En una antiga fàbrica de formatges, al bell mig de la Cerdanya, trobem des de finals dels 90, La Formatgeria de Llívia. Un dels restaurants amb més tradició de la zona. La cuina, dirigida per Jordi Valero, opta per una cuina de muntanya amb pinzellades de creativitat i modernitat. Respecte pel producte i innovació en la cocció i combinació de textures. Els plats més demanats són, sens dubte, les fondues i raclettes. Tres imprescindibles: la fondue de ceps, la de camembert i un filet de bou cuinat a la pedra. 
  • Cuina creativa
Divinum
Divinum
L’alta cuina i la creativitat són peces essencials de la descripció d’aquest restaurant que vol sorprendre als comensals amb una oferta gastronòmica innovadora i atrevida. Tenen una gran carta de formatges i, a més, un carro de formatges! Ofereixen uns 30 formatges diferents amb referències gironines, catalanes, franceses, italianes… Per acompanyar-ho, hi afegeixen tres tipus de confitura que elaboren al mateix restaurant –de figues, de tomata i alfàbrega, i de poma amb romaní– i fruita seca. Si el client desitja maridar-ho, al Divinum saben el que és bo: una bona sidra de Normandia, un porto o un vi de panses de l’Empordà són una bona opció. Canvien els formatges cada temporada. A l’hivern solen tenir-ne més de pasta tova i a l’estiu, més curada
Publicitat
  • Centre
Simfonia
Simfonia
Benvinguts al paradís del formatge i dels vins! A la Simfonia, s’hi pot comprar formatge (i vi) però menjar-ne és tota una sorpresa perquè, hi aneu quan hi aneu, mai no se sap quins trobareu. De la norantena de referències amb què treballen, serveixen cada dia només els que estan realment en el seu punt ideal de maduració. Per tant, els que pugueu degustar avui, potser no els trobareu demà. Però no només de formatge viuen en aquest local. Tenen una carta basada en el bon producte on podeu trobar llom de salmó, anxovetes, foie, pernil, etc. però també receptes de cuina de mercat com unes verdures al forn o una crema de carbassó. Agafeu algun d’aquests platets i deixeu lloc per acabar amb la taula de formatges que, si ho desitgeu, us poden personalitzar. Pel que fa als vins, deixeu-vos assessorar a l’hora d’escollir-los. En tenen 350 de diferents i d’aquests, 33 els podeu prendre en copes que van dels 2€ als 45€. La Simfonia és el lloc per fer-vos un bon homenatge a mida si sou amants d’aquestes delicadeses! 
  • Creperies
  • Centre
La Vedette
La Vedette
 La Vedette és una creperia decorada amb aires cinèfils i especialitzada en galettes bretonnes, o el que és el mateix: creps bretones. A diferència de la resta, aquestes porten una massa de farina de fajol sense gluten i, per tant, apta per a celíacs. Un dels plats estrella és, sens dubte, la fondue de formatges. La Vedette serveix una original fondue de dos formatges suïssos moitié et moitié (meitat i meitat), especialitat de la casa. Els dos formatges, gruyère i vacherin, són artesans i el xef els importa directament de Suïssa. El procés d’elaboració és l’habitual però la textura cremosa que s’aconsegueix és excel·lent i, segons explica el xef, als últims minuts s’hi afegeix una mica de conyac que és essencial per acabar d’aconseguir el resultat. 
Publicitat
  • Bars de tapes
  • Eixample
Ham Session
Ham Session
Més de vint tipus diferents de formatges! Si no en fas prou, aconsellem demanar hora al dietista. Al Ham Session preparen una taula de campionat amb formatge gorgonzola (sencer o per untar), parmesà (encenalls o enter), de cabra (sencer o obert), mini cabra amb papaia, curat d’ovella, manxego, gouda curat, camembert, roquefort, Cambozola, formatge blau anglès,Tête de MoineGris de muntanya, pintxo de formatge de cabra amb codony,... Si hi vas és fàcil que acabis recordant la cita com una de les nits més formatgeres de la teva vida.
  • Bars de vins
  • Centre
Seure al mig del barri vell observant la gent deambulant, sentir-se com en un bistró francès i acompanyar-ho tot d’una bona copa de vi i uns aperitius. Sona bé? Doncs és el que trobareu al Plaça del Vi, 7. El millor sommelier d’Espanya (2007) i segon millor sommelier del món i millor d’Europa (2008), Roger Viusà, va decidir engegar el seu propi bar de vins a la capital gironina. No us faci vergonya: deixeu-vos aconsellar pel mestre a l’hora de triar beguda. La carta de plats no és gaire extensa però està farcida d’exquisideses, com el carpaccio de bacallà, les carxofes fregides, un bon assortit de formatges (ideal per combinar amb vins) o les fabuloses croquetes.
Publicitat
  • Espanyola
  • Eixample
Txalaka
Txalaka
A dins del Txalaka us trobareu el País Basc sencer. Si voleu tastar tot el que tenen a la barra, valdrà més que hi aneu amb un bon forat a l’estómac o que repetiu un altre dia, perquè la gran varietat de tapes i pintxos d’aquest restaurant és gairebé infinita. Les seves tapes de pernil ibèric faran les delícies dels amants d’aquest embotit i també tenen unes croquetes que heu de provar sí o sí. Si sou dels que fuig de la carn, no patiu: al Txalaka hi trobareu tapes amb formatges de molts tipus i d’altres amb salmó, pop, anxoves i llagostins.

Botigues

  • Botigues
  • Formatgeries
  • Centre
Més de 300 vins catalans i 250 formatges del món. És el que trobareu a Xerigots, una botiga nascuda a Vilafranca del Penedès l’any 2011, especialitzada en vins i formattges. Xerigots portarà a Girona una oferta gastronòmica per caure d'esquena: més de 300 vins catalans, de cellers petits i mitjans de totes les Denominacions d’Origen catalanes amb especial presència de la DO Empordà. Pel que fa el formatge, hi haurà 250 referències de formatgeries artesanes de tot el món. De forma periòdica s’aniran introduint novetats en vins i formatges difícils de trobar als circuits tradicionals. A més, Xerigots serà un espai de difusió de la cultura gastronòmica que organitzarà tastos i maridatges amb sommeliers, enòlegs i responsables de cellers, i artesans formatgers.
  • Botigues
  • Formatgeries
  • Eixample
Quan Can Puig, l’antic colmado de la Rambla, va tancar per jubilació a principis del nou segle, la Girona de tota la vida va perdre una d’aquelles botigues emblemàtiques que formen part del nostre mapa sentimental. El gendre, en Xavier Baig, va decidir, però, que, amb una convenient posada al dia, el negoci encara tenia molt de recorregut. Mira si en va saber: la bogeria per l’alta gastronomia encara no havia calat fort. La Noucentista va prendre el relleu de Can Puig alhora que es traslladava al nou centre comercial de la ciutat, l’Eixample, tot abandonant un Barri Vell en ple procés de gentrificació i de lloguers estratosfèrics. Avui dia, després de 14 anys, ja hi trobem la pàtina respectable de comerç amb història. Només hi faltava la llegenda i també l’han aconseguit: la investidura de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat els va dur molta clientela per comprar els Capricis de Can Puigdemont, elaborats a l’obrador de la pastisseria que la família del Molt Honorable té a Amer. 
Publicitat
  • Botigues
  • Botigues gurmet
  • Centre
Aquesta petita botiga de producte de proximitat ha fet també fortuna en el món dels càterings, i això que a Girona la competència en aquest camp és ferotge. Les dues sòcies expliquen que, a més d’una idea de negoci basada en transmetre l’emoció i l’amor pels bons productes de la nostra terra, les uneix el fet que van néixer el mateix dia del mateix any; i, efectivament, la petita i coqueta botiga desprèn una màgia fruit de la barreja d’un indiscutible gust pel packaging i de l’aroma de la mítica xocolata de Can Xapa de Bordils, feta artesanalment amb cacau al 85% i fruits secs garapinyats. La curosa selecció de productes, molt pensada també per al regal, inclou olis de l’Empordà d’espècies d’oliva poc freqüents, vins de tirada limitadíssima, com el Còsmic d’Agullana, que gairebé només es troba a alguns restaurants, o formatges de lleteries locals. Ah, i perdoneu que insistim, però la xocolata de Can Xapa és brutal.

Els millors formatges artesans gironins

Mas Marcé

Fa més de sis generacions que la família de Mas Marcè fan de pastors. Es tracta d'un formatger artesà especialitzat en l'elaboració de recuits, iogurts, flams, mató i formatges madurats. Treballen sota els criteris del certificat ecològic i, per això mateix, han optat per recuperar antics cereals com el blat de moro vermell, el blanc, el trèvol, l'esparcet, la veça villosa i l'erb. A més -i agafeu-vos fort-, la finca funciona amb energia renovable. Mas Marcè elabora tots els productes amb llet d'ovella ripollesa de la mateixa granja i en els seus productes utilitza quall vegetal 'herba col'.

La nostra tria: El formatge El Marí. Elaborat amb llet crua, quallat vegetal amb herba col i lleugerament salat amb aigua de mar del Cap de Creus. Es tracta d'un formatge tou que deixa el paladar un xic untuós. Combina de meravella amb unes bones anxoves (de l'Escala, és clar!) o unes figues seques.

Làctics Pauet

La història de Làctics Pauet és digne d’una pel·lícula romàntica de Hollywood. Estiu del 78, l’Olga i en Xavi es coneixen collint fruita al camp. No tenen terra ni animals però es moren de ganes per dedicar-se a la ramaderia i viure a pagès. Van començar fent recuit (amb la recepta tradicional) a les Gavarres i llegint un munt de llibres sobre cabres però dos nens més tard van optar per traslladar-se a la plana de l’Empordà, a Jafre. Quan el primer fill, en Pau, es va fer gran va decidir formar-se, continuar amb l’activitat ramadera i construir la formatgeria: Làctics Pauet.

La nostra tria: El formatge fresc. Amb caràcter, gust i textura suau. Elaborat, evidentment, amb llet pasteuritzada de cabra i sense sal. Ideal per combinar amb una bona amanida, sigui dolça o salada.

Publicitat

Mas Alba

La formatgeria artesanal Mas Alba, està situada al bell mig del poble de Terradelles, al Pla de l’Estany, a la masia del mateix nom. En un principi es dedicaven només al negoci de la llet, però des del 2008 i amb en Martí Huguet al capdavant, van optar per donar un valor afegit: elaborar formatges amb la llet de les seves més de 300 cabres (que, per cert, són alimentades amb productes de la pròpia explotació com userda, civada en flor, palla i grans com l’ordi i el blat de moro). Una curiositat: La masia, del segle XVIII, està habilitada com a casa rural.

La nostra tria: El terrós. Un formatge de gran format elaborat amb llet crua i pasta cuita de cabra. Olor penetrant, textura eslàstica i un xic tendre i un gust lleugerament picant cap al final. Un formatge amb personalitat i, per cert, un dels primers de gran format català. Ideal per menjar sol, amb un bon tros de pa amb oli. 

Recuits Fonteta

Si passegeu per les botigues i formatgeries de Nova York és molt possible que, entre bries, camemberts i altres delícies, trobeu el recuit de Fonteta. Aquesta ja és una bona raó per parlar de Casa Martell, però no l'única. En Román i la Montserrat,-pares d'en Quim, actual propietari-, van heretar la recepta del recuit de l'àvia Rosita i el venien, juntament amb uns quants embotits, a la botiga. Quan es van jubilar, en Quim va agafar les regnes de l'empresa familiar i, en comptes de diversificar l'oferta va optar per potenciar allò que ja sabien fer: recuits, formatges i iogurts. I d'aquí, als fogons de mig món i d'una pila de restaurants amb estrella Michelin. La recepta, i la manera d'elaborar-lo, per cert, continua essent el de l'àvia Rosita.

La nostra tria: És obvi: el recuit. Sigui de cabra o de vaca, és una autèntica joia gastronòmica per la seva textura tendre i compacte, la cremositat i el suau aroma. És ideal per menjar-se'l a cullerades amb una mica de mel o sucre al damunt, però si voleu seguir les instruccions de Ferran Adrià, ell recomana menjar-lo batut amb anxoves.
Publicitat

Le Bolut

Le Bolut: La història de Le Bolut és la prova que el boom de formatges artesans és molt més que una moda passatgera: Després de treballar un parell d’anys amb en Martí Huguet, de Mas Alba, en Santi va sentir com li picava el ‘cuquet’ i uns quants cursos més tard, va decidir crear la seva pròpia formatgeria: Le Bolut, a Galliners, l’any 2014. Actualment elabora dos formatges: el Bunch, fet amb llet crua de les cabres d’en Martí, i el Put, de llet de vaca ecològica de Can Frigola.

La nostra tria: El Bunch. Textura cremosa, aroma intens, és un formatge tipus ‘crottin’ que embriaga el paladar. El podeu trobar al natural o arrebossat amb herbes. És una autèntica delícia de qualsevol de les dues maneres. Ideal per combinar amb un bon tros de pa. De pagès, és clar. O, directament, un bon vi blanc. 

La Balda

Enmig de la Vall del Llémena, concretament a Sant Martí i al peu de la cinglera de Sant Roc, va néixer l’any 2012 la petita formatgeria artesana La Balda de la mà d'en Pablo García. Actualment elaboren dos formatges amb llet crua i ecològica de vaca procedent d’explotacions properes, concretament de la Can Frigola, a la Garrotxa i can Garriga al Ripollés. En sentirem a parlar.

La nostra tria: El Fermió. Un formatge d’aspecte rústic que recorda el Saint Marcellin francès. Pasta tova, gust intens i textura cremosa. És ideal per farcir tartaletes però resulta absolutament irresistible acompanyat d’una bona torrada. Una curiositat: L’any 2015, després de recollir el premi Príncep d’Astúries, Francis Ford Coppola va anar a sopar a El Passadís d’en Pep on va tastar un bon fermió. Devia ser una oferta que no va poder rebutjar...

Publicitat

Roura Soler

Els Roura Soler són uns formatges que, com la cervesa, allà on va triomfa. I, de pas, s’emporta un munt de medalles d’or, de plata i bronze. Es tracta d’una petita formatgeria artesana i familiar creada per la Carme i en Martí a la dècada dels 90 a Sant Pau de Segúries, a la Vall de Camprodon. La família ja disposava d’una explotació de vaques, però van decidir donar un valor afegit a la llet i introduir-se en el món dels formatges. Al principi només utilitzaven llet de vaca però, actualment, també usen la de cabres del mateix municipi. El que pràcticament no ha canviat és la manera d’elaborar els formatges: a la vora del foc. Bé, ara utilitzen una olla de 1000 litres, una caldera de calefacció per donar-li la temperatura necessària, una prema mecànica i una cambra de maduració.

 La nostra tria: El de vaca, un dels més guardonats. Un formatge suau i lleugerament mantecós, elaborat amb llet pasteuritzada. De llagrimeta.

On fan els millors 'cheesecakes'?

  • Cafeteries
  • Eixample
  • preu 2 de 4
Casa Moner
Casa Moner
Un mar de formatge cremós, sucre i ous amb cobertura d’aranyons i base de galeta i mantega. Així és el 'cheesecake' de Casa Moner. El venen en porcions o sencer i el podeu encarregar sempre que vulgueu amb antelació a la pastisseria. En trobareu també a la Terra, al Cafè Royal o al Cafè del Parc.
  • Catalana
  • preu 2 de 4
Farem trampa, però si l'heu tastat ens ho sabreu perdonar. No podiem fer una llista dels millors pastissos de formatge de Girona i no incloure el cremós de formatge i xocolata blanca amb toffee i galeta d'El Racó d'en Pep. Un pastís que, directament, juga en una altra lliga i demostra que el formatge i la xocolata blanca han nascut per estar junts. En fan un altre, el pastís de formatge fresc, amb aranyons i coulis de gerds, que també està per llepar-se'n els dits. Aquest últim, per cert, és més tipus cheesecake. Al·lucinants tots dos. 
Publicitat
  • Botigues
  • Pastisseries
  • Eixample
La família Santagloria porten més de 150 anys dedicant-se al pa i a la brioixeria artesana. Un univers dolç on els croissants conviuen amb els cronuts i els xuixos amb els holes. I amb un pastís de formatge que ens ha sorprès i molt. Té una petita base de galeta, gairebé inexistent, perquè aquí l'absolut protagonista és el formatge. Cremós, embriagador. Es desfà a la boca. 
  • Botigues
  • Pastisseries
  • Centre
Martina Sweet Cakes
Martina Sweet Cakes
Martina Sweet Cakes és una petita botiga de colors pastels que sembla treta de Pinterest. El local, situat al bell mig del Barri Vell de Girona, ofereix un ampli ventall de cupcakes, pastissos, bundt cakes, pies, galetes, macarons i cronuts. I un cheesecake al més pur estil Nova York del qual mai no en tenim prou. És més: no té res a envejar als pastissos que surten a una pila de sèries americanes. 
Publicitat
  • Mediterrània
  • Est
Blanc
Blanc
Sempre ho diem: El Blanc, ubicat dins l’Hotel Ciutat de Girona, és una bona opció per als que us toca menjar a fora sovint. Combinen els plats de manera equilibrada però no per això més avorrida. I, a més, fan un pastís de formatge fresc amb coulis de fruits vermells que està per llepar-se'n els dits. Cremós, suau i amb el punt just de dolçor. 
  • Cuina creativa
  • Centre
Nu
Nu
El Nu opta per la fusió de la cuina meditarrània amb la del sud-est asiàtic. Diuen que fan cuina urbana (nou concepte a tenir en compte?): ràpida, ben elaborada i bona. I un pastís de formatge un pél deconstruit però espectacular. Porta formatge fresc, galeta, geleé de cireres i gelat de bergamota i t'ho serveixen en una mena de got. Per separat tot està més que bo, però agafeu la cullera i intenteu agafar una mica de cada: una explosió de sabors! 
Publicitat
  • Italiana
  • Centre
La Tagliatella
La Tagliatella
Una franquicia en un reportatge dels millors 'cheesecakes' de Girona? Doncs sí. Perquè a la Tagliatella fan un pastís de formatge per llepar-se'n els dits. En aquest cas, com en el del Nu, tampoc ha passat pel forn. Es tracta d'un cremós de formatge amb una base de fruits vermells i dos trossos de galeta al capdamunt. Boníssim. 
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat