El formatge té tantes varietats i totes tan delicioses que ens seria impossible quedar-nos només amb una. Si sou com nosaltres i gaudiu amb la seva textura, olor i sabor i voleu trobar el millor maridatge possible, no busqueu més!
La ruta pels amants del formatge
Una llista de les botigues, bars i restaurants on podeu trobar la millor varietat de formatges de la ciutat
Restaurants
Botigues
Els millors formatges artesans gironins
Mas Marcé
La nostra tria: El formatge El Marí. Elaborat amb llet crua, quallat vegetal amb herba col i lleugerament salat amb aigua de mar del Cap de Creus. Es tracta d'un formatge tou que deixa el paladar un xic untuós. Combina de meravella amb unes bones anxoves (de l'Escala, és clar!) o unes figues seques.
Làctics Pauet
La història de Làctics Pauet és digne d’una pel·lícula romàntica de Hollywood. Estiu del 78, l’Olga i en Xavi es coneixen collint fruita al camp. No tenen terra ni animals però es moren de ganes per dedicar-se a la ramaderia i viure a pagès. Van començar fent recuit (amb la recepta tradicional) a les Gavarres i llegint un munt de llibres sobre cabres però dos nens més tard van optar per traslladar-se a la plana de l’Empordà, a Jafre. Quan el primer fill, en Pau, es va fer gran va decidir formar-se, continuar amb l’activitat ramadera i construir la formatgeria: Làctics Pauet.
La nostra tria: El formatge fresc. Amb caràcter, gust i textura suau. Elaborat, evidentment, amb llet pasteuritzada de cabra i sense sal. Ideal per combinar amb una bona amanida, sigui dolça o salada.
Mas Alba
La formatgeria artesanal Mas Alba, està situada al bell mig del poble de Terradelles, al Pla de l’Estany, a la masia del mateix nom. En un principi es dedicaven només al negoci de la llet, però des del 2008 i amb en Martí Huguet al capdavant, van optar per donar un valor afegit: elaborar formatges amb la llet de les seves més de 300 cabres (que, per cert, són alimentades amb productes de la pròpia explotació com userda, civada en flor, palla i grans com l’ordi i el blat de moro). Una curiositat: La masia, del segle XVIII, està habilitada com a casa rural.
La nostra tria: El terrós. Un formatge de gran format elaborat amb llet crua i pasta cuita de cabra. Olor penetrant, textura eslàstica i un xic tendre i un gust lleugerament picant cap al final. Un formatge amb personalitat i, per cert, un dels primers de gran format català. Ideal per menjar sol, amb un bon tros de pa amb oli.
Recuits Fonteta
La nostra tria: És obvi: el recuit. Sigui de cabra o de vaca, és una autèntica joia gastronòmica per la seva textura tendre i compacte, la cremositat i el suau aroma. És ideal per menjar-se'l a cullerades amb una mica de mel o sucre al damunt, però si voleu seguir les instruccions de Ferran Adrià, ell recomana menjar-lo batut amb anxoves.
Le Bolut
Le Bolut: La història de Le Bolut és la prova que el boom de formatges artesans és molt més que una moda passatgera: Després de treballar un parell d’anys amb en Martí Huguet, de Mas Alba, en Santi va sentir com li picava el ‘cuquet’ i uns quants cursos més tard, va decidir crear la seva pròpia formatgeria: Le Bolut, a Galliners, l’any 2014. Actualment elabora dos formatges: el Bunch, fet amb llet crua de les cabres d’en Martí, i el Put, de llet de vaca ecològica de Can Frigola.
La nostra tria: El Bunch. Textura cremosa, aroma intens, és un formatge tipus ‘crottin’ que embriaga el paladar. El podeu trobar al natural o arrebossat amb herbes. És una autèntica delícia de qualsevol de les dues maneres. Ideal per combinar amb un bon tros de pa. De pagès, és clar. O, directament, un bon vi blanc.
La Balda
Enmig de la Vall del Llémena, concretament a Sant Martí i al peu de la cinglera de Sant Roc, va néixer l’any 2012 la petita formatgeria artesana La Balda de la mà d'en Pablo García. Actualment elaboren dos formatges amb llet crua i ecològica de vaca procedent d’explotacions properes, concretament de la Can Frigola, a la Garrotxa i can Garriga al Ripollés. En sentirem a parlar.
La nostra tria: El Fermió. Un formatge d’aspecte rústic que recorda el Saint Marcellin francès. Pasta tova, gust intens i textura cremosa. És ideal per farcir tartaletes però resulta absolutament irresistible acompanyat d’una bona torrada. Una curiositat: L’any 2015, després de recollir el premi Príncep d’Astúries, Francis Ford Coppola va anar a sopar a El Passadís d’en Pep on va tastar un bon fermió. Devia ser una oferta que no va poder rebutjar...
Roura Soler
Els Roura Soler són uns formatges que, com la cervesa, allà on va triomfa. I, de pas, s’emporta un munt de medalles d’or, de plata i bronze. Es tracta d’una petita formatgeria artesana i familiar creada per la Carme i en Martí a la dècada dels 90 a Sant Pau de Segúries, a la Vall de Camprodon. La família ja disposava d’una explotació de vaques, però van decidir donar un valor afegit a la llet i introduir-se en el món dels formatges. Al principi només utilitzaven llet de vaca però, actualment, també usen la de cabres del mateix municipi. El que pràcticament no ha canviat és la manera d’elaborar els formatges: a la vora del foc. Bé, ara utilitzen una olla de 1000 litres, una caldera de calefacció per donar-li la temperatura necessària, una prema mecànica i una cambra de maduració.
La nostra tria: El de vaca, un dels més guardonats. Un formatge suau i lleugerament mantecós, elaborat amb llet pasteuritzada. De llagrimeta.
On fan els millors 'cheesecakes'?
Discover Time Out original video