Cafè de Dalston Coffee
Foto: Dalston Coffee Dalston Coffee
Foto: Dalston Coffee

Les millors cafeteries de Barcelona

Seleccionem els millors locals per a gaudir d'un bon cafè a la ciutat. Els autèntics temples de la cafeïna!

Publicitat

Els consumidors de cafè –es calcula que al món som uns 1.200 milions– sabem que trobar-ne un que ens agradi no és tan fàcil com sembla. A tot arreu en serveixen, però no tots els establiments cuiden aquesta beguda estimulant com Déu mana. Per això, hem buscat els locals de Barcelona on podreu tastar els millors. Poseu a punt el paladar i l'olfacte i prepareu-vos per a una injecció de cafeïna de qualitat! I si no us ve de gust cafè, suqueu el xurro en xocolata.

NO T'HO PERDIS: Els 50 millors restaurants de Barcelona

Time Out Market Barcelona
  • Què fer
  • El Gòtic

Time Out Market és un concepte únic que té l'objectiu de celebrar els sabors més autèntics i reunir el millor menjar i cuiners d'una ciutat sota un mateix sostre, i ja és present en grans ciutats del món com Nova York, Montreal, Porto i Ciutat del Cap, entre d'altres. A Barcelona el trobeu al Port Vell, a la terrassa-mirador del Maremàgnum, amb vistes espectaculars al mar i la ciutat, i ofereix una visió panoràmica dels millors restaurants i gastronomia de Barcelona sota un mateix sostre.

L’espai, de 5.250 metres quadrats, acull una acurada selecció de 14 xefs, un restaurant de servei complet i quatre bars: dos d'ells a l'aire lliure. De la bona cafeïna s'encarreguen els de Café de Indias, que va obrir el 1850 com a torrefactora artesanal i cafeteria a Ciutat Vella. Encara avui utilitzen la mateixa fórmula de torrat artesanal; ho apliquen a grans seleccionats curosament de diferents orígens per aconseguir tasses amb una combinació única de cos, sabor i aroma.

Les millors cafeteries de Barcelona

  • Cafès
  • preu 1 de 4

La cafeteria d’especialitat de referència del Poblenou ja no torra el cafè –ara ho fan al carrer Marroc–, però encara és un lloc ideal per aprendre, tastar i preguntar. En serveixen en tots els formats, amb l’excel·lència com a denominador comú, però sense invents amb carbassa ni estètica cuqui: aquí hi mana el minimalisme i l’essència. L'amo és en Jordi Mestres, que es va formar com a barista Londres i un dels homes clau de l'escena del cafè d'especialitat a Espanya. Podeu acompanyar els beuratges amb un dolç de Pa de Kilo. El local és minimalista, de fusta nua, acer i vidre. Tenen un segon local al Born, el Nomad Coffee Lab.

  • Botigues de cafè
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Cafés el Magnífico
Cafés el Magnífico

A la botiga de Cafès El Magnífico -on es poden comprar alguns dels millors grans del món- també disposen d'una zona de degustació on prendre un cafè excel·lentment preparat. Salvador Sans, tot un guru carismàtic del cafè, va obrir aquesta botiga i torradora de cafè el 1989, vint anys després que els seus pares iniciessin la marca Cafès El magnífic a la Ribera.

Hi trobareu torrefacció i venda majorista i detallista de cafès d'origen i barreges excepcionals. En tots els formats d'especialitat, infusió freda inclosa i també shakerato. Per emportar o per prendre al banc de l'entrada, compartint espai amb 'hipsters' locals i forans.

Publicitat
  • Cafeteries
  • Sant Andreu
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

El nom no enganya. El local és minúscul, sí, però el cafè d’especialitat que hi serveixen, d’Atmans Coffee, és superlatiu. Te matcha de Toto Organics, un parell o tres de cerveses especials i, de tant en tant, happy hour a la tarda amb còctels de base cafetera. Per fer un mos, la pastisseria bàsica; croissants (meravellós el de festucs i avellanes), brownies, galetes, pa de pessic, bikinis i també 'pão de queijo'; una boleta de brioix farcida amb formatge i fornejada típica de Brasil. Chico, el propietari, és originari d’allà. A fora, un parell de tamborets i un barril. A dins, enrajolat blanc, una barra petita de fusta i tres micro tauletes de paret. Tot i haver obert fa poc temps, ja compta amb una base sòlida d’assidus del barri. Lluny del centre i la turistificació; preus de barri.

  • Cafeteries
  • La Nova Esquerra de l'Eixample
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Obert el 2017, el Morrow ha sabut guanyar-se la clientela del barri fent les coses ben fetes. En Kim i l'Andrey són els responsables de seleccionar el cafè, torrar-lo i elaborar-lo. Hi tenen la mà trencada. Doneu-li una ullada a la prestatgeria on tenen els paquets de cafè que venen per emportar-se a casa; és un autèntic atles cafeter de primer nivell. N'hi veureu de Colòmbia, Brasil, Etiòpia, Burundi, etc. Tot i oferir una bona varietat d'elaboracions, ells sempre us recomanaran beure el cafè sol, sense sucre, per apreciar millor les notes de tast que poden anar des de les fruites tropicals fins als fruits secs passant pel xiclet. Sí, ho heu llegit bé; xiclet. Per acompanyar les begudes que demaneu ofereixen brioixeria, torrades, galetes, pastissos i algun sandvitx. El local és cantoner. A dins, taules petites i altes, barres, i llum natural a doll. A fora, una bona terrasseta.

Publicitat
  • Cafeteries
  • Sants

Una parella francesa amb empenta, veganisme, filosofia 'zero waste' i cafè d’especialitat. Què és? El NEØ Coffee House de Sants. I què ofereix? Un senyor 'brunch' vegà i una selecció canviant de cafès dels millors proveïdors de la ciutat (Morrow Coffee, Slow Mov, Harmony Roasters, etc.). Pels que no són cafeters tenen chaï, matcha i xocolata. Mobiliari i terra de fusta clara, grans finestrals, llum natural a dojo, plantes, una taula central amb bancs i barres petites a les parets. S’hi respira pau. Una delícia de lloc.

  • Gràcia
  • preu 1 de 4

La Camila ocupa el meravellós espai d’indeterminació d’un bon bar de barri: allà on pots prendre un cafè, menjar un entrepà o fer un mos calent, i on tens la certesa que ho podràs fer tot amb solvència. En contraposició amb les cafeteries d’especialitat que et volen encolomar un flat white per una pasta, les propietàries són baristes experimentades que aposten pel cafè amb llet. I el producte de proximitat del barri: aquí podreu gaudir de truites de patates sucoses i croissants de La Nena, teca de Les Tres a la Cuina, cervesa artesana de Garage Beer, vermut casolà de La Marín... I sense que costi un ull de la cara. El local és preciós: un bar de barri refet amb bon gust i minimalisme.

Publicitat
  • Cafeteries
  • El Poblenou

Ja fa uns anyets que l’Agustina Prinsich, estilista, i l’Hugo Andrelo, arquitecte, van obrir La Papa (Aribau, 42), un exquisit concept-store i cafè dedicat al brunch saludable. La cosa els hi va funcionar i en van obrir un segon a Pau Claris, 190. I com que on n’hi ha dos n’hi ha tres, el Taulat 44, prop del parc del Poblenou i la platja, també és seu. En aquest local cantoner hi trobareu uns superbs croissants i sobres de codony i caqui; pastissos; torrades franceses i veganes; pancakes de carbassó i salmó fumat; vitello tonnato i fins i tot una milanesa clàssica. Tema cafè; d'especialitat, bo i en formats originals, com l'ice white lottus late o l'affogato de festucs, per exemple. L’interiorisme és un homenatge al bon gust: aires escandinaus, ecos industrials, finestralls, llum natural a dojo, blancor, pau i serenitat.

  • Cafeteries
  • Les Corts

Hidden Coffee Roasters són un microtorrador de cafès especials, viatgen a l'origen per seleccionar els millors cafès i treballar de costat amb els petits productors per treure el màxim profit de cada gra. En Carlos Moral i el seu equip tenen passió pel que fan i s'encarreguen de difondre cultura amb la intenció que cada client que s'hi acosti aprengui alguna cosa.

Tenen tradició familiar cafetera des del 1979, també ideologia sostenible. La seva campanya contra les càpsules de cafè inclou el repartiment del millor cafè a domicili acabat de moldre, a la web cafedelbueno.online. Disposen de dues cafeteries més: al Born (Canvis Vells, 10) i a Sant Martí, (Via Trajana, 56).

Publicitat
  • Cafès
  • Gràcia

No és una cafeteria, i encara menys un bar. És un taller amb les portes obertes, una invitació a viure d’una altra manera. La Carmen i en François es van trobar en aquell moment vital que t’ho replanteges tot i van decidir fer-ho plegats. Van veure que el moviment 'slow food' s’havia centrat molt en la gastronomia, però que quedava molt de camp per córrer en altres àmbits i amb l’assessorament i l’amistat dels torrefactors Coutume, de París, van ficar-se de cap al cafè d’especialitat.

El 2015 van engegar SlowMov i el nom ho diu tot: a poc a poc. Amb la preciosa torradora Giesen a la vista i una petita eixida encantadora, obren el taller perquè tothom hi pugui degustar els cafès de temporada d’arreu del món: practiquen el comerç directe. Són uns entusiastes i t’explicaran fil per randa el que vulguis de l’elaboració, de l’origen, dels mil matisos del cafè i de tot el que treballen (el pa, l’oli, la llet...). Si volem un món millor, ens calen més projectes així.

  • Botigues de cafè
  • El Raval

Dalston és el barri de Hackney (Londres) on Borja Rosselló (cuiner amb estudis, per cert) va fer el canvi de xip de la cuina al cafè. I el 2019 va agafar la vacant d'un foradet al Raval, davant de la facultat d'història, on es pot caçar al vol un boníssim cafè per emportar. És un 'one man' bar: tot just una barra, amb dues tauletes fora, on Rosselló maneja amb destresa una cafetera exprés i una Moccamaster de filtre, per fer tot el repertori (exprés, filtre, 'flat white', caputxí, 'cold brew'...) del manual del bon barista. El bar Dalston és un lloc petit, però valent: té un espai de producció a La Garriga on torren el seu propi cafè.

Publicitat
  • Cafeteries
  • El Poble-sec
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Segons la mitologia grega, la Galena és la deïtat marina de les aigües tranquil·les. La de la Plaça del Sortidor és una cafeteria plàcida dedicada al brunch, amb terrasseta i molt amor cap als gossos. Per menjar, us ofereixen tres fórmules; esmorzar (14 euros), brunch (16,5 euros) i migdia (12,5 euros). Per beure, cafè d'especialitat de Harmony Coffee Roasters, tes i infusions de Sans & Sans, chai de Masala Chy i llet fresca de la Granja Cal Porta. També organitzen tallers artístics i exposicions.

  • Cafès
  • La Barceloneta

Esmorzars i berenars dolços i salats a la Barceloneta del vermut, la bomba, l’arròs i el peix? Sí. Prop de la platja, hi teniu un petit local que és més aviat un gran temple de la bona pastisseria i rebosteria. Brownies, berlines, dònuts, coques, sandvitxos, opcions veganes i per a celíacs i excel·lent cafè. Hi ha un cartell que informa que “està permès llepar-se els dits, repetir i arreplegar les engrunes, lluir bigoti i capgirar la tassa per assaborir l’última gota de cafè”. El local és exquisit; terres blancs enrajolats, parets de totxana a la vista, mobiliari de fusta, diaris i revistes. A fora, tamborets alts per veure la vida passar. El cafè és boníssim i a preu de barri: no espereu anglicismes ni clavades, sinó tres categories: sol, tallat i amb llet.

Publicitat
  • Cafès
  • El Gòtic
  • preu 1 de 4

Això ja no és el Satan’s Coffee Corner. La carismàtica cafeteria d'en Marcos Bartolomé, pioner de les cafeteries d'especialitat, va tancar el 2023. Però per sort, aquest preciós immoble del call jueu segueix hostatjant una cafeteria de primera categoria, pur exemple d'artesania local: Right Side Coffee Roasters, excelsos torradors de cafè de Castelldefels –i que eren dels proveïdors del Satan's– s'han quedat amb el negoci. 

Aquesta gent fan la feina com cal: viatgen a les plantacions d'origen, trien un cafè excel·lent, en paguen un preu just i el torren cada setmana a Barcelona. Això és una cafeteria magnífica –han guanyat tots els campionats de baristes haguts i per haver– amb bona brioixeria per acompanyar. 

  • El Gòtic

Potser no ho sabíeu, però aquesta és la cafeteria del senyor Marcilla. Res a veure (ara) amb la marca industrial: a principis del segle XX, Julián Marcilla avi torrava cafè a Sant Andreu. L'any 1981 una multinacional va adquirir la marca, però els hereus van continuar amb la torrefacció i venda de cafè com a Agrícola Marcilla i la marca de venda a hostaleria Dibar.

A la seva cafeteria-botiga Tostaderos Bon Mercat, Julián Marcilla net explica que trobareu el mateix cafè que torren per a l'hostaleria: un excel·lent cafè aràbic, barreja de diferents varietats, finíssim, boníssim i bé de preu. També podeu demanar cafè d'especialitat de la seva marca 80 plus: Un d'aquells llocs que fan barri en un lloc on ja no hi ha barri. 

Publicitat
  • Cafeteries
  • Sarrià - Sant Gervasi

En aquest encisador local amb terrassa i un pati interior frondós i amb molta verdor, hi trobareu una carta de brunch amb opcions d'arreu; 'scones' britànics amb mantega batuda, esmorzar danès, ous 'shakshuka' i benedict, bols de blat sarraí i el seu plat estrella, 'syrniki'. D'origen eslau, són unes creps 'blinis', esponjoses per dins, cruixents per fora i servides amb 'cremme fraiche' i fruites de temporada. La presència eslava no acaba aquí. Per beure, una selecció tes de la reputada casa francesa Kusmi i cafè batch brew, cold brew i filtre de quatre proveïdors diferents (DAK, SlowMov, Hidden i Three Marks). El pati, acollidor i ample, és ideal per anar-hi amb canalla i gossos.

Sweet Lima

Sempre parlem de cafè colombià o brasiler, però la veritat és que el Perú té un cafè excel·lent: produeix gairebé només 100% Aràbiga, de producció totalment manual. I això ho podeu comprovar a la cafeteria peruana Sweet Lima, al Born. El seu punt fort és el cafè orgànic peruà: sembrat a l'ombra dels arbres més alts, té un sabor suau i lleugerament dolç que el fan molt apreciat pels connaisseurs. També tenen entrepans, postres i gelats: el tradicional 'alfajor de menjar blanc', ben dolç, o els 'Keke' casolans, esponjosos i tot un regal per al paladar. Tot plegat, una cafeteria d'especialitat de les bones a l'andana.

Publicitat
  • preu 1 de 4

On abans hi havia el Nomad Coffee, ara hi ha l’Öss Kaffe; un projecte cafeter nascut a Buenos Aires amb filial a Madrid. A part dels cafès habituals (flat white i caputxino inclosos), també n’hi trobareu d’especials. Tres exemples: el chocomarley (exprés, xocolata, llet i pebre de Jamaica), l’espresso taronja (cafè doble exprés amb suc de taronja) i l’espresso verge extra (exprés, llet, oli d’oliva); així que si sou gent sense manies ni prejudicis i teniu ganes de tastar beuratges nous, ja sabeu a on anar. I si hi arribeu amb gana, podreu escollir entre dolç (pastís de pastanaga, brownies, coquitos, cubanitos) i salat ('pão de queijo' i torrades).

  • Cafeteries
  • El Poblenou
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

És una cafeteria d'especialitat pura i dura: hi trobaràs un parell de peces de pastisseria bona i totes les varietats que se li suposa: expresso, flat white, latte, matxa, cold brew, shakerat i cafè de filtre infusionat de totes les maneres possibles.

Mig botiga, mig bar de cafè, la relació qualitat preu és excel·lent, lluny de les clavades que et trobes pel món per un cafè amb llet. Això és possible perquè aquest és un bar vinculat a Café Delsams, una companyia tostadora de cafè de Lleida que va començar la feina el 1952. Les Garrigues.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat