Haddock
Foto: Scott ChasserottHaddock
Foto: Scott Chasserott

10 plats macarrons que has de tastar a Barcelona

Un plaer gastronòmic apte per a tothom, però d'allò més adult! Sofregits d'alta cuina i pasta gratinada!

Ricard Martín
Publicitat

“Demanaràs macarrons? De debò?” Doncs sí! Els macarrons són un plat de resistència de la cuina catalana que cal reivindicar. Ben fets, tenen una profunditat gastronòmica de la millor cuina de cassola. A Itàlia en diran ‘penne’, però a nosaltres ens porten l’alegria! I sí, els italians ens tiren a la cara que la cocció està massa passada, i que per acabar-ho d'adobar els recremem al forn (en el fons és enveja perquè la melmelada vermella d'uns bons macarrons és molt millor que la seva salsa 'pommodoro'). Però a nosaltres això ens és igual: qui té un bon plat de macarrons a taula té Nadal cada dia! I si no sou de macarró, fot-li caneló

NO T'HO PERDIS: La millor cuina catalana de Barcelona 

Time Out Market Barcelona
  • Què fer
  • El Gòtic

Time Out Market és un concepte únic que té l'objectiu de celebrar els sabors més autèntics i reunir el millor menjar i cuiners d'una ciutat sota un mateix sostre. Allò que va començar l'any 2014 amb l'obertura del Time Out Market Lisboa s'ha convertit en un fenomen global: Time Out Market Barcelona, obert el 5 juliol del 2024, és la novena obertura d'un concepte gastronòmic que és present en grans ciutats del món com Nova York, Montreal, Porto i Ciutat del Cap, entre d'altres.  

I a Barcelona el trobeu al Port Vell, a la terrassa-mirador del Maremàgnum, i s’hi pot accedir directament des del carrer a través d’unes escales mecàniques i d’un ascensor. L'oferta és d'allò més densa, però sempre hi trobareu un bon plat de macarrons: Casa Guinart, amb el xef Òscar Manresa al capdavant, és ideal per gaudir d'aquest plat, bé sigui en versió tradicional o amb versions segons temporada; com els macarrons amb marisc fresc.  

  • Catalana
  • preu 2 de 4

En Franc Monrabà –antic segon de Can Fabes– des del Haddock defensa la minva de l’ego: “Quan entro a la cuina, m’intento treure la jaqueta de xef i posar-me la
bata de iaia”. Els macarrons de la tia Enriqueta –ració enorme de guisat de costella de porc i salsitxa a foc lent, pasta i gratinat– són una delícia que s’endinsa en el record
i la meravella quotidiana. Un noi en demana tres cops per setmana. “Des que es va morir ma mare, menjar això aquí és com estar una estoneta amb ella”, explica. Al cel per 9 euros. És un plat d'aquells que val la pena compartir i gaudir entre dos: per quantitat i gaudi!  

  • Catalana
  • Les Corts
  • preu 3 de 4

“És un plat prou gastronòmic perquè no quedi relegat a l’oblit o al menú infantil. Surt documentat a 'La cuynera catalana', del 1835, i és el primer plat d’influència italiana que va entrar al receptari català”, explica en Carles Gaig. Des del 2009, el seu timbal de macarrons del cardenal simbolitza el millor que es pot fer amb un 'penne'. Qui el tasta, en vol sempre més: la suavitat dels daus de secret ibèric amb crema de parmesà i uns rivets de sofregit confitat fan volar un plat de pasta a l’Olimp de la cuina atemporal.

Publicitat
  • Catalana
  • Vila de Gràcia
  • preu 2 de 4

On hi hagué la Taverna la Llesca, clàssic de la carn a la brasa, la Fonda de Pirenaicas es constitueix com a punt de sucar pa de primera magnitud, amb una oferta molt similar a la de la casa mare, Mantequerías Pirenaicas, però decantada més cap al platillo català i a la cuina popular. 

Aquí la cosa va de tapes molt curoses i de plats que tenen petits girs de guió respecte als de la cuina de la iaia, que el que fa és augmentar la seva suculència. Vegeu uns macarrons gratinats que també porten formatge comté ratllat entre les plomes (són d'aquells petits) que els fa guanyar en intensitat formatgera, i amb sofregit de carn de porc i vedella. Com un 'macandcheese' agermanat amb els macarrons de Barcelona. 

  • Gràcia
  • preu 2 de 4

Durant 30 anys en Quim Marquès va ser referència a la Barceloneta amb el Suquet de l'Almirall, però va tancar el 2018. I a la tardor del 2023 va tornar a Gràcia, el seu barri de tota la vida, amb l'obertura de Santa Magdalena, un restaurant de cuina catalana i barcelonina al cent per cent. Amb preus continguts i estètica de bar de barri (de fet ho era), Marqués hi practica una cuina de xup-xup i producte de temporada i de proximitat. Un dels plats estrella són uns macarrons del cardenal boníssims, gratinats i amb el rostit i la beixamel ben delimitats, i que entren en el menú de migdia dels divendres.   

Publicitat
  • Cuina creativa
  • El Gòtic
  • preu 3 de 4

Al capdavant d'aquest restaurant romàntic i que frega el poliamor –podeu reservar una habitació per a tres!– restaurant hi ha l'Alain Guiard, un xef que es mou amb una comoditat talentosa entre la cuina creativa i la del confort casolà.

I sempre pots confiar que si ell signa la carta, la seva proposta serà especial, treballada i coherent. A Contraban, Guiard ha estructurat una carta que remet al procés creatiu, amb apartats com Llibertat, En Blanc o Frustració. A Nostàlgia –s'hauria de dir Satisfacció– ens desarma amb uns gloriosos macarrons del cardenal, entre els millors de Barcelona, on s'entrecreua la beixamel amb el suc del rostit del secret ibèric. Les racions són abundants, ja sabeu que una panxa satisfeta està més ben disposada a la luxúria. I, per cert, l'hotel afavoreix la seva visió del poliamor. Macarrons per a adults!    

  • Cuina creativa
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 4 de 4

El ¿millor restaurant del món? –la llista de 50 Best és discutible, el talent dels hereus d’elBulli no!– sempre té un plat de macarrons. L’Oriol Castro recorda que "abans d’obrir se’ns va acudir: què més reconeixible que uns macarrons a la carbonara". Això sí, uns macarrons fets amb gelatina de caldo de pernil ibèric, i una escuma de carbonara. "Que en un restaurant com el nostre un plat del primer menú es conservi és molt estrany". El trobareu al menú dels clàsssic Han publicat l’exquisit llibre ‘Disfrutar Volumen 1 (2014-2017)’, un resum dels seus primers anys, on trobareu revelats els seus secrets, entre d'altres la recepta d'aquesta meravella. 

Publicitat
  • Francesa
  • Sant Gervasi - Galvany

Al Monocrom preparen un dels millors plats de macarrons de rostit que se us hagin creuat a la vida. Quan els demanes, no t’imagines la que et caurà al cim: un platàs de rostit picat, agermanat amb la pasta per un sofregit d’hores on sucar pa. Es nota la mà d’un cuiner, en Joan Vallès, que va ser segon de cuina amb en Fermí Puig. Un consell: compartiu-los de segon i tasteu les delicadeses de la carta. El menjar és tan bo i tan precís que cal recordar que això també és un dels millors bars de vins de Barcelona. 

  • Catalana
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 3 de 4

“És un plat fetitxe de la meva infantesa que he girat com un mitjó”, explica en David Morera, cuiner jove, sense complexos i propietari del novíssim Deliri. I el nom li escau: són tres macarrons enormes, sobre un fons de salsa de tomàquet reduïda al forn 10 hores a baixa temperatura. Van farcits d’un rostit de pollastre i botifarra amb una beixamel on el greix de la carn és la mantega. Més que proustià, H.G. Wells d’una coça t’envia enrere en el temps a dinar amb la teva àvia.

Molt més que macarrons, esclar: Deliri és un restaurant petit, personalíssim, on aquest cuiner format al Coure, entre molts altres llocs, deixa anar tota la seva capacitat i inspiració, sense parat massa atenció a modes o rebaixar el tiquet en excés perquè la gent vingui en massa. 

Publicitat
  • Sarrià
  • preu 2 de 4

Anar a Casa Trampa és un viatge a la infantesa, una indulgència de racions enormes que ens hauríem de permetre, almenys, un cop a l’any (no pas pel preu, molt raonable, sinó pel que costa deixar les presses sota la Ronda de Dalt). Els seus macarrons ocupen un lloc privilegiat en l’imaginari infantil: són aquells servits en safata de ferro i amb salsa bolonyesa densa, on per sota el gratinat treu el cap un bocí de pasta que ha quedat socarradet, i que el nen defensa, davant la intrusiva forquilla adulta, com si li anés la vida. 

  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Al Cata 181 –on ara hi ha el Haddock– fa anys hi feien una recepta de macarrons amb sobrassada i xocolata que eren per llepar-se els dits. I, curiosament, només heu de travessar el carrer per retrobar-la al Cafè Charlot amb la recepta de Santi Olivelles. Aquest bar-restaurant és una referència pels veïns de la zona: elegant i casolà, tot fet amb cura. Els macarrons no en són una excepció: porten un xic de xocolata blanca que es fon amb el formatge i la sobrassada, i els aporta un toc d’umami la mar d’interessant. 

Recomanat
    Més de Love Local
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat