L'Olla de Sichuán
Foto: Scott ChasserotL'Olla de Sichuán
Foto: Scott Chasserot

Els plats més picants de la cuina de Barcelona

Viatgem pels fogons més calents de tot el món per tastar especialitats picants i extremadament delicioses que ens posen 'on fire'

Publicitat

A Barcelona podeu trobar molts tipus de cuina del món com la xinesa, la mexicana o la coreana. I moltes d'elles per descomptat, picants. El picant podria allargar la vida! La capsaïcina, la substància que fa que el xili piqui, té propietats antioxidants i analgèsiques. Del plaer del picant en poden parlar els seus addictes, que arriben a quotes de tolerància que espantarien els menys avesats.Però tranquils, aquests plats que ara us proposem no us donaran més problemes que una sensació d'escalfor a la boca, un dels plaers més selectes de la bona cuina.  

NO T'HO PERDIS: els millors restaurants de Barcelona

  • Mexicana
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 1 de 4

Tonyina amb tres xilis

La periodista gastronòmica –i mexicana– Ana Luisa Islas ens va donar la pista d’aquest restaurant que trenca amb el mite que tot el menjar mexicà pica. Els xilis formen part d’uns quants plats però els notareu subtilment, per saciar les ànsies de picant ja teniu tres salses a banda –alerta amb la de xili de árbol i xili serrano. Res de tex mex, viatjareu per tot el país a través de plats típics de Oaxaca, Yucatán i el Pacífic i molt ben cuinats. Comenceu amb una michelada –picanteta i deliciosa– i demaneu la tonyina amb tres xilis –estil tataki– per entendre, i respectar, aquests pebrots ancestrals.  

  • Sud-africana
  • preu 2 de 4

Tires de pollastre sobre arròs

Sud-àfrica és una barreja de cultures i això es reflecteix a la seva cuina. La de l’Spice BCN és encara més especial perquè les receptes són de la mare d’en Naim, el propietari junt amb la seva dona Linn, i l’ingredient estrella és una salsa tan secreta com la fórmula de la Coca-Cola. El plat més famós són unes tendres tires de pollastre sobre un arròs saborós cobertes per aquesta salsa misteriosa i extremadament deliciosa i que podeu graduar de picant. Tenen opcions vegetarianes!

Publicitat
  • Cuina internacional
  • preu 1 de 4
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Mandonguilles guisades

Que la seva terrassa privilegiada no us enganyi, seure-hi acaba en coïssor bucal. Entrem a un local especialitzat en picant adreçat als amants de les emocions fortes. Tot comença amb un test d’aperitiu amb tres salses, l’última feta amb carolina reaper, l’encreuament de xilis que té el rècord del vegetal més picant del món. Si supereu la prova, podeu demanar ben picants les mandonguilles guisades amb espècies i bolets de temporada. I per rebaixar-ho tot, tasteu la premiada galta de vedella, curri i coco: el calmant que la boca demana.

  • Xinesa
  • Eixample
  • preu 2 de 4
Olla de Sichuan
Olla de Sichuan

’Huoguo’ o fondue xinesa (L’alè del dragó)

Entre les quasi infinites varietats de cuina tradicional xinesa, la de Sichuan és cèlebre a tot el món per la coentor que desperta en les papil·les gustatives. El seu secret rau en un pebre característic de la regió, que juntament amb els xilis dona forma a gran varietat de diabòliques salses. Transformat en sopa i escalfat sobre la taula a l’estil 'huoguo' –'hot pot'– es converteix en un autèntic ritual de l’Avern. Trieu els ingredients crus, bulliu-los-hi al moment i gaudiu com dimonis.

Publicitat
  • Índia
  • preu 1 de 4

Karahi

Com ha passat amb la xinesa, la cuina indopakistanesa corre el risc d’estandarditzar-se adaptada al pusil·lànime paladar occidental. No és el cas d’aquest restaurant del Raval que destaca per mantenir-se fidel a l’ancestral costum d’abrasar la llengua. Ho podreu regular amb el cambrer però, si sou valents, demaneu el guisat karahi amb pollastre o xai, picant nivell “com al Pakistan”, i acolliu aquesta delícia feta de bitxo verd, crema d’all, gingebre i una bomba d’espècies. Tingueu a mà pa o arròs per rebaixar.

Patates braves

Aquesta ruleta russa de les braves que va sorgir d’una col·laboració amb Bravas Barcelona i ara arrela a la carta del Harry’s Burning. És una safata amb patatetes monalisa cruixents per fora i tendres per dins col·locades en filera, com llaminadures, cobertes per vuit salses casolanes de tot el món, de menys a més picant en l’escala Scoville: jalapeño, peperoncino, ají amarillo, xili habanero, naga morich, bhut jolokia, moruga scorpion i carolina reaper. Demaneu iogurt si us moriu! Voleu més canya? Teniu més picant a les burgers –de black angus– i a les aletes de pollastre.

Publicitat
  • Etíop
  • El Poble-sec
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Plat de tres ingredients

Cal que ens guardeu el secret: la cuina etíop és de les més completes, variades i saboroses del planeta. A Barcelona el lloc més fidel a les essències és el Taitu, que manté la rabiosa força dels seus picants wats (guisats). Sobre una base d’injera, una mena de crep suau i esponjosa, us hi serviran diferents preparats, de carn o vegetals. Si us va la marxa, demaneu sega (vedella, ceba confitada i espècies) i misir (llenties picants en la salsa berbere característica del país). Per llepar- se els dits, literalment, perquè hi menjareu amb les mans.

  • Cuina internacional
  • El Raval
  • preu 1 de 4

‘Jerk chicken’

Fa més de 300 anys que al Carib cuinen el jerk chicken –amb variacions a cada illa– i a Barcelona el prepara en Lester amb una barreja de set espècies, el deixa marinant un parell de dies i després el cuina a la brasa. El resultat és una carn saborosa, força picant però que es gaudeix, acompanyada per una amanida, arròs amb fesols per equilibrar el picant i plàtan fregit dolç que es desfà. La carta es va renovant per oferir receptes d’altres illes però el jerk chicken no es mou “o tindríem problemes”, diu en Lester. El reggae us guiarà.

Publicitat
  • Sud-asiàtica
  • El Gòtic
  • preu 2 de 4

Ànec amb salsa de bitxo

Somnieu amb una gastronomia que barregi el millor de l'Índia, Orient i el Pacífic? Obriu els ulls i prepareu la llengua. El Betawi és el local pioner de la cuina indonèsia a Barcelona. En travessar la porta descobrirem follies com el sambal, salsa de xilis que entra a la boca com un ferro roent. Vermell, groc, casolà... el ventall de curris picants de la carta us farà suar de valent. I per caure en el pecat definitiu, deixeu-vos seduir per l'ànec cuinat en salsa de bitxo, gingebre i verdures cruixents que us obrirà les portes del mateix infern.

Escales de tolerància

El farmacèutic Wilbur Scoville va inventar una escala per mesurar el picant el 1912: la unitat representa els mil·lilitres d'aigua que calen per diluir 1 mil·lilitre d'extracte de pebrot.

L’inici de l’escala del picant (100 - 5.000) comença amb pebrots com el nostre o el ‘guajillo’, suaus. Quan pugem una mica fins a arribar a 250.000 trobem la 'cayena'. Poca broma, tothom que n'hagi abusat sap del que parlem.

Publicitat

Al capdamnut de l'escala Scoville trobem delícies d'un altre planeta com el ‘bhut jolokia’, varietat de pebrot de l’Índia, es manipula amb guants (500.000 - 1 milió); o el xili Escorpí Moruga (2 milions), a mesura que us l’empasseu, us sortiran butllofes a la boca i la gola.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat