Tots sabem que a la Costa Brava es menja molt bé. Hi ha restaurants de de cuina creativa, amb Estrella Michelin, de fusió i, evidentment, de cuina tradicional. Locals que tracten com cal el millor producte local: el peix i el marisc. Gambes a la planxa, musclos a la marinera, un bon llamàntol o una mariscada com cal. Tot això i més trobareu en aquests restaurants. Bon profit!
És una de les marisqueries més famoses de la contrada. La història de la marisqueria Xaco comença l’any 1988, quan en Xaco va obrir una peixateria que, poc després, va esdevenir un restaurant. El local s’ha redissenyat i el negoci s’ha remodelat en diverses ocasions, però hi ha una cosa que no ha canviat: la cuina. L’essència del Xaco continua essent el producte. De qualitat i km 0. Al mateix menjador, de fet, hi ha una parada de peix i marisc que es renova dos cops al dia, i són els mateixos clients els que decideixen quina peça volen menjar. Tenen, principalment, peix de palangre, d’arrastre, de roca, de platja i algun de fons sorrenc, com el rapet. La seva especialitat, més enllà del marisc, és el peix a la planxa i plats mariners com l’arròs caldós, el suquet i, sobretot, la sarsuela. Això sí, no podeu marxar sense provar l’Espardenya. Tot, per cert, acompanyat d’un bon vi del celler.
És un dels restaurants més mítics i amb més història de Sant Antoni. La seva història comença l’any 1865, quan Fernando Vilardell compra la casa que posteriorment el seu fill, Ramon Vilardell, converteix en un cafè. Un cafè conegut com a Can Vilardell, concorregut per la gent del poble. L’any 1963 el nét de l’avi Ramon, en Joan Ferrer Vilardell, conjuntament amb la seva dona, Hilda Clarà, converteixen el bar en un restaurant: Refugi de Pescadors. Un establiment d’ambientació clarament marinera i cuina catalana i marinera tradicional. El peix i el marisc és de la badia de Palamós i es manté viu gràcies als vivers que tenen en el mateix restaurant. Els plats més demanats de la casa, per cert, són l’arròs caldós amb llamàntol, la cassola de fideus amb escamarlans i sípia i, evidentment, la mariscada. Això sí, no podeu marxar del Refugi sense tastar l’especialitat de la casa: el llobarro al fonoll. De llagrimeta.
Seria estrany que a una restaurant amb aquest nom, la protagonista no fos la gamba, no? La fan en carpacció, en croquetes, pelada a l’allet, a la planxa o amb arròs. En aquest restaurant familiar, un clàssic de Palamós, hi degustareu tot tipus de marisc, crustacis i cefalòpodes. Una cuina sense gaire elaboració però basada en el bon producte. Amb tot, inclouen alguns plats de cuina de mercat segons temporada, com ara els cors de carxofa farcits de crustacis. Preparen molt bé el peix gros, de la llotja de Palamós, al forn, a la sal o a l’all daurat. Homenatgeu-vos amb la seva mariscada o, en versió més light, la graellada de peix i crustacis.
A tots els pobles de costa, i més si és tan autèntic com El Port de la Selva, mai hi falta un restaurant mariner 'de tota la vida' situat ben arran de platja. El local, amb diferents nivells, antigament havia estat el celler d’una casa de pescadors on s’hi guardaven els estris de pesca. Des del 1963, però, i amb l’arribada dels primers turistes, els propietaris van tenir clar que valia més la pena posar taules i cadires allà on fins llavors hi havia xarxes apilades. No desaprofiteu l’ocasió de tastar-hi un dels arrossos de la casa: el caldós de cabra de mar i llobregant, la paella de marisc o l’arròs amb sèpia i escamarlans. Tot el peix i marisc és del Port de la Selva (gambes a la planxa, cargols de mar gratinats a l’all, escamarlanets saltejats, llagosta,...), exceptuant algun producte que no es troba a la zona, com és el cas de les ostres, que vénen de França.
La Galera és d’aquells restaurants autèntics que a tots ens encanta anar de tant en tant. No tenen carta, la canten cada dia als clients que seuen a taula perquè la renoven segons el peix que hi ha al mercat. Des que en Fermín va obrir el local a Palamós fa un piló d’anys, sempre hi ha servit peix fresc del dia a la planxa i paella. Musclos, sepioneta, popet, anxoveta, calamar, gambes, escamarlans, rom, cap roig, gall de Sant Pere, lluç de palangre, llenguado… segur que torbeu el vostre preferit entre tota aquesta tirallonga d’espècies! La presentació és senzilla però és que de vegades, i sobretot quan el producte és bo, val més anar al gra i estalviar-nos gaires parafernàlies innecessàries al plat.
Va començar com a xiringuito especialitzat en paelles en una localitat, Cadaqués, que en aquell moment no anava sobrada d'arrosseries. La resposta va ser tan bona que el 2013 Ses Paelles va obrir les portes com a restaurant amb una filosofia clara: oferir arrossos exclusivament de peix, amb un arròs de garota excepcional que va brillar especialment des dels inicis. De llamàntol, d'escamarlans i gambes, de peix del dia, de xipirons i gambes... Els arrossos de Ses Paelles, tots sense ceba, són un homenatge al peix i el marisc fresquíssims, i conviuen amb entrants que van des del carpaccio de gambes i cruixent d'ibèric a les escames de salmó amb tomàquet. Les croquetes casolanes de sèpia, bacallà o calamar també són imprescindibles d'un restaurant que obre els caps de setmana a partir de Setmana Santa i ininterrompudament de juny a setembre.
El menjar entra pels ulls. I això ho ho saben molt bé a l'Arròs i Peix. Un restaurant que consta d'un taulell ple de peix i marisc fresc,- com en una peixateria-, on el client escull, en directe, el producte que vol menjar. Tant el primer com el segon plat. L'encarregat del taulell et pesa el producte al davant i, a més, et proposa diferents maneres de preparar-lo. Si decidiu començar amb una mica de peix i marisc (els xipirons a l'andalusa paguen molt la pena i el tartar de salmó és exquisit) podeu optar per menjar-vos, de segon plat, l'altra gran pilar de la casa: els arrossos. Tenen diversos tipus de paella (mar i muntanya, bacallà i espàrrecs, peix i marisc, verdures…), arròs caldós (de peix i marisc, llagosta o pop) i arròs negre, amb o sense bacallà. És difícil quedar-se només amb un, però l'arròs caldós de peix i marisc és de categoria. A més, no cal que compartiu l'arròs entre dos: també serveixen racions individuals. Si l'arròs tampoc us fa el pes, podeu optar per una fideuà (boníssima), un bon peix que us tallaran i serviran davant vostra, i fins i tot, carn. En tot cas, estem davant d'un molt bon restaurant de cuina de mercat on el més important és la qualitat del producte. Cuiden la presentació però l'objectiu sempre és que el producte,-sigui peix o marisc-, conservi el seu sabor i textura original.
Urissos, eriçons, garotes o garoines. Digueu-ne com vulgueu però la qüestió és que són un bé de déu! Al restaurant Cau del Pescador ho saben de sobres. Fa anys que es dediquen al negoci de la cuina del peix i saben molt bé on anar a trobar les millors peces de la comarca. De vegades, adquirit directament a les barques de tresmall de Sant Feliu. Els urissos, com en diuen a la població, són un dels seus plats estrella quan n’és temporada però, de fet, toquen molt bé qualsevol peix o marisc. Anxoves, calamars de potera amb rossinyols, gambetes saltades amb tomata… Per continuar l’àpat, no dubteu a tastar l’arròs a la cassola com el feien els pescadors o bé el negre amb sepiones i escamarlanets. Del tot recomanable el suquet amb peix senzill, patates i allioli negat, ben bé com els d’abans. El producte de temporada regeix la seva carta. Per això focalitzen la cuina segons les èpoques de l’any: bacallà i peixopalo per Quaresma i setmana santa; peix blau, el maig i juny; i en èpoques minces de peix, el bolet.
Discover Time Out original video