Plats de Pötstot
Foto: PötstotPötstot
Foto: Pötstot

Menjar per a celíacs a Barcelona

Assessorats per l'Associació de Celíacs de Catalunya, hem elaborat aquesta llista de restaurants i botigues per a celíacs

Publicitat

A Catalunya hi ha més de 8.000 celíacs, i quan volen menjar fora de casa no només no poden consumir aliments amb gluten sinó que han de vigilar la contaminació creuada: evitar que els estris estiguin en contacte amb productes amb gluten, i això implica vigilar des de la planxa fins al ganivet del pa. Ara bé, és un fet que cada cop es pot menjar més i millor sense gluten. Aquí teniu aquesta llista assessorada per l'Associació de Celíacs de Catalunya: una llarga ruta de confort gastronòmic on no cal que us preocupeu per què demaneu per menjar o per si el pa i pastissos us cauran malament a la panxa.

NO T'HO PERDIS: Els 50 millors restaurants de Barcelona

Restaurants de tota mena!

  • Mexicana
  • Esquerra de l’Eixample

En poques paraules, un mexicà 100% sense gluten, pensat per satisfer tot tipus de paladars, tant els amants dels sabors intensos com aquells que busquen plats més suaus però igualment autèntics. El menú inclou una gran varietat d’entrants clàssics, com els deliciosos ‘chilaquiles’, les ‘tostadas’, els cebiches i els irresistibles nachos. També podreu gaudir d’una selecció de tacos tradicionals i ‘quesadillas’ farcides. Per beure, cerveses nacionals i mexicanes, ‘micheladas’, còctels, tequiles, mezcals i aigües de fruites. Entre setmana també ofereixen un menú de migdia. El local, vibrant i acollidor, compta amb terrassa.

  • Sant Martí

Un restaurant totalment sense gluten que destaca per la seva oferta variada i inclusiva, amb moltes opcions veganes per satisfer tots els gustos i necessitats. Ofereixen tapes i platerets perfectes per compartir, així com plats principals. A la carta hi veureu croquetes artesanes, la truita de patates feta al moment (molt sucosa per dins), el delicat carpaccio de vaca vella i els raviolis de ricota, espinacs i bolets. L’especialitat de la casa són les milaneses, disponibles en quatre versions diferents. Per beure, cervesa Estrella i Ogham de tirador. Tot i que el local no és molt gran, aconsegueixen organitzar activitats com tasts de vins, open mic i altres esdeveniments interessants. També disposen d’una terrassa agradable.

Publicitat
  • Les Corts

Bar-restaurant de mirada internacional ideal per a satisfer tots tipus de públics i paladars. Ofereix plats com pasta, pizza, nyoquis, 'pad thai', bols 'poke' (el de salmó al curri amb combinació de iuca, moniato, carbassa i arròs blanc és deliciós), hamburgueses i el kebab de pollastre amb pinya i maionesa kimchi coreà, una altra delícia. Per postres, gelats, creps i pastís de formatge. Cerveses sense gluten de diverses marques comercials i artesanes. La cuina està oberta ininterrompudament de migdia a mitjanit. A més, té una terrassa en plena Diagonal on s'està de conya.

  • Hamburgueses
  • Dreta de l'Eixample

L'eslògan del local és 'no gluten, no problem' i el seu objectiu és revolucionar l'escena 'hamburguesera' tant de Madrid com de Barcelona. Per compartir, 'tequeños', 'nachos', 'fingers' de pollastre amb salsa BBQ, amanida Cèsar i 'mac & cheese'. D'hamburgueses en trobareu una dotzena (una vegana). S'elaboren amb carns de qualitat —'dry aged', 'wagyu', 'black angus'— i ingredients d’intenció prèmium —cheddar fumat, melmelada de bacó, maionesa de tòfona, etc. Per beure, birres sense gluten, IPA i Pale Ale. Amb terrassa.

Publicitat
  • vegana
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 2 de 4

El Pötstot ofereix una carta 100% vegana, sense gluten ni lactosa, amb l’objectiu que tothom pugui demanar qualsevol plat. La proposta "veganitza" receptes tradicionals amb ingredients de temporada i qualitat. La carta inclou tapetes, amanides, truites, cremes, arrossos, polenta, quinoa, mandonguilles, hamburgueses, lasanya i canelons. Begudes com kombutxa, cerveses sense gluten, vins i caves vegans complementen l’oferta. Els canelons de làmines d'arròs, beixamel de llet de soja i tòfona i els arrossos amb veganesa són una delícia.

  • Bar d'entrepans
  • El Gòtic
  • preu 1 de 4
Conesa Entrepans
Conesa Entrepans

Entrepans Conesa destaca per oferir gairebé tota la seva carta sense gluten, amb més de quaranta opcions fredes i calentes. El pa, fet de blat de moro i ou, arriba directament tallat del forn i els entrepans es preparen en una planxa exclusiva per evitar contaminació. La producció s’atura per garantir la seguretat dels clients celíacs, que valoren la possibilitat de gaudir d’entrepans com el de xistorra amb pebrots o el d’escalivada amb formatge gratinat. Tot i que el gust del pa pot ser diferent, l’oferta variada compensa. Adaptar els entrepans sense gluten té un cost addicional d’un euro.

Publicitat
  • preu 2 de 4
En Ville
En Ville

Amb aspecte d'agradabilíssim –preciós, més aviat– bistrot francès, aquest restaurant a la part noble del Raval ofereix cuina mediterrània amb alguna picada d'ullet més internacional. El 100% de la carta és sense gluten i es divideix en tapes i platets —croquetes, bunyols, braves, russa, etc.— i plats principals; arrossos, carn i peix. Fan menú del dia i per grups.

Fish and Chips Shop Gluten Free

Els germans Alam compten amb quatre locals Fish and Chips a la ciutat, però el del carrer Casanova destaca per ser 100% sense gluten. Aquí serveixen una exquisida versió del clàssic peix fregit amb patates, d'inspiració londinenca però elaborada amb producte mediterrani: peix fresc de pesca local, una tempura lleugera i salses i chutneys irresistibles per acompanyar les patates. La carta inclou onze entrants, des de clàssics com el caçó en adob o l’amanida russa, fins a opcions més originals com el ceviche d’escopinyes o les cocotxes en tempura amb salsa de soja. També ofereixen dues versions del combo tradicional de peix blanc i patates: una de calamars i l’altra de bacallà. Per als vegans, hi ha opcions com l’alvocat 'and chips' i el 'fake fish and chips'.

Publicitat
  • Pizza
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El tercer Flax & Kale és monumental: 600 m² que abracen el passatge de les Manufactures, dividits en dues estances. Són l’avantguarda del tema 'healthy' a casa nostra, però l’epicentre aquí és un forn on busquen “el futur saludable de la pizza napolitana”, explica la Mar Barri. Van anar a fer un curs a Nàpols, i van fer recerca per trobar una massa elàstica, de textura plaent i que s’elevés, però sense fermentació a l’estómac (ho han aconseguit combinant farines integrals i el 'psyllium', la clova de la llavor del 'plantago'). Són un punt i apart en la pizza vegana, i també en el de la pizza sense gluten.  

  • Mediterrània
  • El Raval
  • preu 2 de 4

Aquí la cosa va de barrejar arrels italianes amb la gastronomia catalana per oferir una selecció de tapes, platets i principals sense gluten. La cosa va de compartir, ho fem amb un salpicón de pop i porc (9,50 euros), que en renglera prima s’escura amb pa de gamba. I on hi mana l’herba silvestre. Tasteu les croquetes d’ossobuco: pilotetes de guisat tendre i poc cremós, arrodonides amb un arrebossat amb raspadura de llimona. Delicioses. El local és elegant, l’amplitud entre les taules suficient, i el servei és ràpid, amable i eficaç: educat i amb un punt informal, sense ser llepa. 

Pa i pastissos

  • Botigues
  • Pastisseries
  • Sarrià

Sana Locura Gluten Free Bakery és un projecte que neix a Madrid el 2016. L'oferta de fleca, pastisseria i brioixeria és enorme. Una dada per fer-vos una idea: tenen 17 menes de pa diferents; de carbó activat, lli i garrofa, iogurt i cacau, quinoa, etc. Ho cobreixen tot; producte dolç i salat. La pastisseria és cosa fina; redueixen el contingut de sucre en un 70% i ofereixen des del clàssic pastís de pastanaga, fins al cremós pastís de formatge i gerds amb base de galeta. Serveixen cafè 'take away'. Tenen cinc botigues més repartides per l'estat espanyol.

  • Botigues
  • Botiga de queviures
  • Gràcia

La Consciente és un obrador de pa i pastisseria dedicat a oferir productes lliures de gluten, i fets a partir d'ingredients ecològics. Els seus pans són de llarga fermentació, elaborats amb massa mare i farines d'arròs integral, blat sarraí, melca, teff o farina de coco, entre d'altres. Les seves baguets, sobretot la d'arròs negre, volen! També tenen pa de motlle de blat sarraí –que ni té blat ni té gluten, es fa amb fajol– i panets d'hamburguesa i bàgels, per exemple. 

Aquí la pastisseria és sense gluten i vegana, és a dir sense làctics ni ou, endolcida amb sucre de coco, xarop d'auró o dàtils: dònuts, pastissets de formatge, de xocolata, cookies, i també bols de granola. I també us podeu emportar entrepans d'ànim saludable, com d'alvocat, tomàquet sec i ruca; o un d'hummus amb sobrassada vegana. 

Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Gràcia
Forn Europa
Forn Europa

El Forn Europa és una empresa familiar amb tres generacions d'història on fan pa artesanalment al seu obrador del carrer Pare Laínez 13. Un aparador i unes prestatgeries plenes de pans i pastes fan reviure aquesta via curta, estreta i gairebé sense comerços del barri de Gràcia. Uns cartells anunciant els pans del dia aturen el vianant, que en entrar-hi pot escollir entre una gran varietat de productes amb gluten i sense.

  • Botigues
  • Pastisseries
Jansana Gluten Free
Jansana Gluten Free

Els celíacs esteu de sort. Anar amb els amics a esmorzar o berenar ja no serà mai més l’infern a la terra pels qui tenen alguna mena d’intolerància al gluten (un de cada cent espanyols és celíac). Jansana Gluten Free (Balmes, 106) és l’única pastisseria 100 % lliure de gluten de Barcelona. I apunten maneres de pastisseria gurmet. Els seus pastissos i rebosteria són lliures de gluten i d’altres al·lergogens com la lactosa o els fruits secs, i proposen una gran diversitat de productes per degustar: ensaïmades, pastissos personalitzats, canapès i xuixos són alguns dels productes estrella que podreu trobar-hi, així com safates de pica-pica, cookies de xocolata o Sacher. No són nouvinguts: aquesta és la segona pastisseria Jansana, la primer va obrir a Santa Perpètua de Mogoda. 

Publicitat
  • Botigues
  • Pastisseries
  • Gràcia

Gluten Tag és un obrador de pa sense gluten, on també tenen en compte més intoleràncies. Hi ha un bon catàleg de pans, i un dels més demanats és la fogassa multicereal, amb tant d’èxit que és millor encarregar-la, però també hi trobareu pans de pagès i baguets. El secret de la seva feina no és cap altre que treballar amb una àmplia gamma de farines ecològiques i sense gluten, com la farina de teff (un cereal originari d'Etiòpia, que recorda la quinoa) i també la chia.

També és un lloc ideal per menjar dolç amb garanties. El repertori pastisser és ampli per ser una fleca: pastissos de formatge, croissants, napolitanes, pastís de Santiago, i totes les especialitats de dolç de temporada. Això significa que teniu garantides mones, panellets, coca de Sant Joan i el que s'escaigui per dates festives i sense gluten

  • Botigues
  • Roba de segona mà
  • Gràcia
  • preu 1 de 4

Un dels plaers gastronòmics més complicats que tenen els celíacs i els intolerants al gluten és menjar empanades. Glutery hi posa remei amb solvència: aquesta botiga és el projecte de dos emprenedors que han engegat la clàssica botiga italoargentina d'empanades -també amb pizzes de massa flonja, pastissos, focaccia...– tot sense gluten i certificat per l'Associació de Celíacs de Catalunya. 

I la veritat és que Glutery aconsegueix una fita: oferir empanades i focaccies boníssimes i al mateix preu (o fins i tot inferior) que les seves equivalents amb gluten. Hi trobareu empanada caprese, de samfaina, de xampinyons, d'espinacs i mozzarella... Tot el repertori, i també delícies veganes com un pastís de plàtan i xocolata sense gluten i cent per cent vegà. 

Del sud-est asiàtic

  • Japonesa
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 2 de 4

És una obvietat dir que l'arròs no porta gluten (encara que a vegades cal recordar-ho). El que no és tan obvi és si la salsa de soja normal en porta. Doncs sí! La carta del restaurant Aruku és 100% lliure de gluten i inclou tot el que espereu trobar en un japonès: sushi, uramaki, teriyakis i també gyozes, i fan servir una salsa de soja especial, la tamari, que és soja fermentada amb el fong, però sense blat: té un sabor més intens i menys sal. 

Certificat per l'Associació Catalana de Celíacs, l'Aruku és un restaurant japonès solvent i de repertori ampli, amb totes les variants imaginables del sushi i sashimi, i també cuinen woks de fideus, arrebossats –sí, tempura i 'karaage' per a celíacs!– i un breu apartat de brasa japonesa. Al migdia hi ha un menú assequible i amb el que no tindreu cap ensurt proteínic. 

  • Vegetariana
  • El Poble-sec
  • preu 2 de 4

Veganashi és un restaurant sense gluten especialitzat en sushi vegà al Poble-sec. Fundat el 2020 com a delivery per Taís Habka i Tamara Rebollo, es va transformar en restaurant el 2022 a causa de l’alta demanda. Aquí revolucionen el concepte de sushi amb opcions creatives i saludables, utilitzant arròs integral ecològic i sense sucre afegit. Ofereixen peces originals com nigiris de tomàquet marinat amb crema de formatge vegà o uramakis d’arròs negre amb plàtan mascle glacejat i topping de porro, teriyaki i harissa. La seva cuina aposta pel plaer gastronòmic sense comprometre la qualitat ni la salut.

Publicitat
  • Xinesa
  • Eixample
  • preu 2 de 4
Out of China
Out of China

Un xinès amb esperit jove pels qui troben poc 'cool' els xinesos, aquest era el reclam d'Out of China quan van obrir, l'any 2002. Ara podem parlar d'ell com al xinès pioner a obrir aquesta cuina mil·lenària al producte català, com per exemple el ravioli d'ànec i foie a la planxa. I segueix essent tot un senyor restaurant a preus ajustats. I és més, les seves 'gyozas' són extraordinàries: demaneu la degustació. Seieu-hi amb calma i serenor; la majoria de la carta no porta gluten. 

  • Tailandesa
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 2 de 4

Els amants de la cuina tailandesa adoren aquest establiment del qual ja fa molts anys que se’n parla. La fama no és infundada: són boníssims els seus rotllets, molt gustosos, que poden ser amb pollastre, gambes o ànec (també amb opció vegetariana). També en fan de vietnamites, amb pasta d’arròs, gambes, verdures i herbes fresques. Si hem de triar algun altre plat, seleccionem la sopa picant d’espècies tai amb gambes, xampinyons i suc de llima que sacseja el cos, i els curris i woks combinats amb diferents ingredients són top!

Publicitat
  • Vietnamita
Bun Bo Vietnam
Bun Bo Vietnam

Restaurant vietnamita situat al centre de la ciutat però en un espai tranquil i acollidor i una bona terrassa. Proposa una experiència distinta i l'oportunitat d'experimentar delícies asiàtiques. Ofereix un menú diari a un preu molt assequible, i també molts opcions a la carta sense gluten. 

Pizza sense gluten

  • Pizza
  • Gràcia

Totes les bases de pizza d’aquest local de Gràcia s’elaboren amb carbassó o coliflor i farina d’arròs, són finíssimes i molt cruixents. No conten greixos addicionals, carbohidrats ni OGM. Menjar ràpid, sí, però també molt saludable. A la carta hi trobareu opcions clàssiques i també pròpies; margarita, quatre formatges, pepperoni, rodanxes de tomàquet i alfàbrega, etc. A més, venen paquets de quatre bases envasades ideals per congelar a casa.

  • Pizza
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 2 de 4

La pizzeria Senza Glutine de Grosso Napoletà ofereix pizza napolitana sense gluten. Aconsegueixen replicar la massa clàssica amb farina d'arròs, blat de moro i blat sarraí, i doble fermentació. La massa és lleugera i ressalta el sabor dels condiments. Ens encanta la de salami picant o la 'Gran Borghese' amb crema de tòfona, bolets i speck. El local d'aires industrials és gegant, té capacitat per a 104 persones. La terrassa també és àmplia.

Publicitat
  • Vila de Gràcia

Fan pizzes sense gluten i amb opció de formatge vegà. És un paradís per a celíacs perquè no cal patir per la contaminació creuada. La massa s’aconsegueix amb arròs, blat de moro i tapioca, amb un punt exacte de finor i crocant que queda al nivell de la massa italiana de pizza per sabor i textura (i et cau millor a la panxa!). Tenen moltes més opcions a la carta, sempre sense gluten: des d'aperitius i entrants (sempre hi ha una crema del dia), fins a amanides, pastes i risottos. Tenen dos locals més, però no específics per a celíacs, els Messié Pizza: Torrent de l’Olla, 65 (Gràcia) i Muntaner, 109 (Eixample Esquerre).

  • Pizza
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 3 de 4

Pizza Natura és un local 100% sense gluten al centre de Barcelona, ​​al costat del passeig de Gràcia, ideal per a celíacs i intolerants al gluten. Tota la carta és sense gluten i utilitza ingredients ecològics de qualitat. La seva massa natural i artesana, elaborada amb mill, quinoa i aigua, resulta fina, suau i cruixent a les vores. Ofereixen des de pizzes gurmet com la d'ou trufat fins a clàssiques margarides, quatre formatges i opcions veganes. A més, compten amb una variada selecció de postres, inclusiva per a tots els estils d'alimentació.

Publicitat
  • Pizza

És un dels pocs llocs de la ciutat dedicat en cos i ànima a la pizza sense gluten. Disposen de 30 pizzes per a celíacs i de quinze pastes fresques, seques o farcides, a part de risottos i postres. El propietari, Eloy Caicedo, explica que a la Ligúria, amb altres pizzers, van fer idear una massa estàndard per a pizza per a celíacs. Ara, emigrat al Clot, en forneja una versió evolucionada, feta amb farina de blat de moro, fajol i fècula de patata. Em parla d’una massa lleugera, perquè una pizza normal es digereix en dues hores, i aquesta en mitja”. Bingo! D’aspecte sembla la típica napolitana, però és lleugera, cruixent, gens gomosa. Deliciosa. La d’embotits picants –tot el tall aquí és sense gluten– és deliciosa.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat