Potser el cas més conegut és el d'Entrepans Conesa, on Josep Conesa fa fa anys que serveix quasi tota la carta sense gluten. “El celíac és molt desconfiat. Pot menjar un entrepà i haver d'anar a l'hospital. Però aquí al·lucinen de poder menjar un enrepà dexistorra, pebrots i salsa brava fora de casa”, riu en Josep. El pa, fet amb blat de moro i ou, els arriba directament tallat del forn, i el gènere es rosteix en una planxa a part: “Per fer un entrepà sense gluten, s'atura la producció i el fem especialment”. Conesa és sincer, però, sobre el sabor del pa: “És un pal molt fort per qui ha de canviar”. Però això es compensa amb una carta de més de quaranta entrepans freds i calents sense gluten, tan saborosos com un d'escalivada amb formatge gratinat. Evitar el gluten costa un euret.
A Catalunya hi ha més de 8.000 celíacs, i quan volen menjar fora de casa no només no poden consumir aliments amb gluten sinó que han de vigilar la contaminació creuada: evitar que els estris estiguin en contacte amb productes amb gluten, i això implica vigilar des de la planxa fins al ganivet del pa. Ara bé, és un fet que cada cop es pot menjar més i millor sense gluten. Aquí teniu aquesta llista assessorada per l'Associació de Celíacs de Catalunya: una llarga ruta de confort gastronòmic on no cal que us preocupeu per què demaneu per menjar o per si el pa i pastissos us cauran malament a la panxa.
NO T'HO PERDIS: I si no sou celíacs, però us preocupa embussar-vos les artèries, aquí teniu una llista dels millors restaurants vegetarians de Barcelona.