Plat de  Muysca Barcelona
Foto Muysca Barcelona Muysca Barcelona
Foto Muysca Barcelona

Els millors restaurants de cuina llatinoamericana a Barcelona

El mapa gastronòmic dels millors locals llatinoamericans de la ciutat

Mireia Font
Publicitat

Fa molt de temps que no cal travessar l’Atlàntic per tastar la cuina que fan a l’Amèrica Llatina. A Barcelona és fàcil trobar bons restaurants mexicans, peruans, argentins i veneçolans, entre altres, que serveixen receptes pures i també plats creatius on les cultures lliguen millor que cap salsa. En aquesta llista trobareu gairebé una vintena de restaurants on podreu fer un tastet del millor de cada gastronomia; comencem a Mèxic i acabem a Argentina.

NO T'HO PERDIS: Els 50 millors restaurants de Barcelona

Els millors restaurants de cuina llatinoamericana a Barcelona

  • Mexicana
  • Sant Antoni
  • preu 2 de 4

El xef barceloní Gerard Bellver va marxar a viure a Mèxic als 12 anys. Al país asteca, va formar part des de l'inici del restaurant Biko, un establiment que del 2007 al 2017 va aparèixer a a la llista dels 50 Best World Restaurants d'Amèrica Llatina. A finals del 2023 va obrir el restaurant Jiribilla a Sant Antoni. Aquí ensenya la part menys coneguda del país i afegeix el seu filtre creatiu i personal. Jiribilla és el punt de trobada de Mèxic i Catalunya, la cuina a foc lent, abunda en una carta de creació pròpia que és per sucar-hi pa. Plats magnífics de cullera, com unes llenties de 'recado' marino, i revisió de clàssics populars, com els 'ejotes con huevo'.

  • Cocteleries
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 3 de 4

La recuperació de plats tradicionals mexicans fets amb tècniques d’avantguarda és el leitmotiv del Joan Begur. Entre els plats estrella de l’Oaxaca tenim el pop 'tatemado' i el 'mole' amb pollastre del Prat. No deixeu de tastar les 'tortillas' i el guacamole preparat a taula. A més del restaurant, el xef també pot presumir d’una mescaleria amb més de 200 marques, i de tenir el seu propi hort mexicà. La decoració és una 'xulada'; cuir, fusta i acer com a elements predominants, i una magnífica terrassa sota les voltes de Pla de Palau.

Publicitat
  • Mexicana
  • Dreta de l'Eixample

Si sumem mar i Mèxic obtenim com a resultat el Maro Azul de l’Eixample. El plat estrella d’aquest local lluminós, serè i d’aires mediterranis amb reminiscències caribenyes és el peix a la talla, una especialitat del Pacífic mexicà. S’obre com una papallona, es cuina a la brasa, una meitat es cobreix de salsa talla (de diferents tipus de xili) i l’altra de salsa de julivert (amb clau, comí i ceba), i se serveix amb 'tortillas', fesols refregits i verdures envinagrades. Les torrades, els tacos, els rotllets de txangurro i l’aguachile tampoc es queden enrere. Còctels tradicionals (margarita, pisco sour) i també de creació pròpia, com el daiquiri de iuzu i guaiaba. Potser a l’acabar l’àpat sentiu que sou a la costa iucateca, però no, sou a dues passes de la Sagrada Família. Amb terrassa.

  • Mexicana
  • Ciutat Vella
  • preu 1 de 4

En aquesta barra metàl·lica i cantonera del Raval hi trobareu el millor menjar popular mexicà imaginable, en racions generoses i amb bona relació qualitat-preu. Hi podreu tastar els clàssics tacos, quesadillas, antojitos, guacamole, natxos i fesols negres refregits. Però la cosa no acaba aquí. Prepareu-vos també per a un festival de micheladas, cerveses mexicanes, còctels de fruita fresca, trenta-dos marques de mescalvint classes de tequiles perquè també són excepcionals. El local és petitó, hi ha un parell de taules altes, barres a les parets, estanteries ocupades per verges de Guadalupe, catrines, calaveres i fotos en blanc i negre. Les cues són habituals, sigueu pacients, valdrà la pena.

Publicitat
  • Colombiana
  • El Clot

Pareceros i pareceras, no ens equivoquem si diem que el Muysca és un dels millors restaurants colombians de la ciutat. Gastronomia del país llatí de base regional, feta amb producte local i el pilotatge del xef Johnattan Arias. En poques paraules, receptari tradicional colombià amb girs contemporanis i cuinat amb matisos. A la carta; empanades, 'caribañolas' (massa de iuca farcida i fregida), arepas i plats més contundents i elaborats com el cruixent i melós chicharrón amb patates criolles i chimichurri de coriandre, la posta negra cartagenera (culatí de vedella rostida i confitada amb vi negre acompanyada d’arròs amb coco titoté) i el clàssic cebiche de peix i llet de coco. Remateu-ho amb una mousse de xocolata i milo amb pa de pessic d’avellanes. Brunch dominicals.

  • Cuina internacional
  • Gràcia
  • preu 2 de 4

Al primer mos, ja saps que La Brillantina és un lloc interessant. En Santiago Macías, xef colombià, i la seva parella, Vanesa Zorzoli, pastissera argentina, van tenir deu anys un restaurant a Buenos Aires. Ara, a Gràcia, La Brillantina és una proposta informal que vessa creativitat, talent i reflexió, amb una carta que resumeix la cuina popular de tot Llatinoamèrica: des d’uns esplèndids tacos de tortilla de iuca amb pollastre fins a un encocado, cassola de peix i marisc del Carib colombià. Atenció a la cocteleria d'autor! Tenen un segon local al Putxet dedicat als entrepans ben fets, Bar Fàbula. Si us flipen les 'milanesas' argentines, aneu-hi.

Publicitat
  • Veneçolana
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 1 de 4

Van començar en un local minúscul al Raval on era força habitual veure-hi cues. Ara són a l’Eixample Esquerre i les cues, sobretot als caps de setmana, s’hi continuen formant. La Poderosa és un oasi veneçolà enmig de Barcelona. Té una carta curta, però contundent; 'tequeños(rotllets fregits de pasta de blat farcits de formatge), pastissos salats andins i empanades fregides senzilles (de carn entatxonada), mixtes (de plàtan madur i formatge) i especials com la 'margariteña' (amb caçó, fesols negres, arròs i plàtan madur), per exemple. Per beure, 'papelónamb llimona (suc de canya de sucre), sucs de fruites tropicals i refrescos veneçolans.

  • Fort Pienc

El Ñaño és un restaurant equatorià amb una carta repleta d'especialitats del país; ceviches, 'guatita' (tripes estofades amb arròs i alvocat), 'yapingacho' (plat combinat de porc al forn, xoriç, ous i truita), 'encocados' (estofat de peix, marisc i coco), cassoles de plàtan madur i 'encebollados' (brou de peix amb lloms de tonyina, yuca, ceba i cilantre). De fet, el seu 'encebollado' ha rebut uns quants premis internacionals. Tenen un segon local just al costat de Plaça Catalunya (Balmes, 18) i un tercer a l'Eixample Esquerre (Aragó, 54).

Publicitat
  • Brasilera
  • El Poblenou

Buriti dona visibilitat al Brasil gastronòmic menys conegut, el de les dones negres de Bahia; la xef Sara Lemos s'inspira en la cuina de la seva mare, l'àvia i la cultura afro-brasilera. La carta inclou 'petiscos' (aperitius), plats principals i postres. Destaquen l''acarajé', el 'bobozinho', la 'moqueca' i la 'feijoada' dominical. Al migdia ofereixen un 'prato feito' per 12,90€. Les postres són excel·lents, amb púdings i mousses. La carta de begudes inclou sucs tropicals i còctels brasilers poc coneguts, com el macunaíma i el Casi Rabo de Galo. El local, lluminós i amb terrassa, és a prop de la platja de la Mar Bella.

  • Peruana
  • Sant Antoni

Pueblo Libre té la intenció és retre homenatge a les cases de menjars de Lima en ambient distès i preus no pas barats, però sí assequibles i de molta qualitat. El cuiner i propietari, Pablo Ortega, promou l'alegria popular, però va ser cap de cuina de Tanta, el primer restaurant que Gastón Acurio va tenir a Barcelona. A la carta; hi veureu entrants clàssics cebiches, 'causas' i 'chicharrones' i plats principals contundents, com l'arròs chifa o el 'lomo saltado'. No us perdeu els seus plats més creatius i personals. Un exemple; el rostit de tira estofada amb ceba, all, tomàquet, vi negre i un toc de chicha morada, i servit damunt un llit de tallarines. Glòria beneïda!

Publicitat
  • Peruana
  • El Poblenou
  • preu 2 de 4

Warike és un restaurant peruà atípic nascut durant la pandèmia en un moll de càrrega de Poblenou, fundat per Jeff Espinosa i Roser Comellas. Inicialment, oferien entrepans per delivery, però l'alta demanda els va portar a obrir un local amb terrassa a Poblenou. Aquí practiquen una cuina peruana no tradicional, amb tècniques com el 'cilindro', on es cuina la carn amb carbó, i la 'caja china', que dona un toc sucós al pollastre. Destaquen plats com el 'cerdo al cilindro', amb un marinat agredolç, i uns cebiches amb influències asiàtiques que remeten al Japó, més enllà de la cuina nikkei.

  • Peruana
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 3 de 4
Yakumanka
Yakumanka

Yakumanka, el restaurant peruà del famós xef Gastón Acurio, és un paradís per als amants del peix, amb cebiches, 'tiraditos' i entrants fets amb producte de costa ibèrica i un toc peruà. El nom significa 'olla d'aigua' en quítxua, i els peixos frescos a la vista s'enfornen o fregeixen al moment. Destaquen plats com el 'ponzu rocoto', amb tonyina vermella, alvocat i maionesa fumada. També fan màgia amb els woks, combinant-los amb salses peruanes. Obert el 2017 com el segon local d'Acurio a Barcelona, han servit 100.000 cebiches fins al 2024, consolidant-se com un referent de la cuina peruana.

Publicitat
  • Boliviana
  • El Clot
  • preu 1 de 4

El restaurant bolivià Suma Manq'a demostra que hi ha més vida gastronòmica més enllà del ceviche, el tac o l'arepa. La cuina boliviana destaca per l'abundància de tubercles, blat de moro, bitxos, quinoa, arrossos, sopes, estofats i molta carn. Aquí se serveixen sopes com la de quinoa, el 'chairo' i la de cacauet, i plats de carn com el 'lapping', el llardons de porc i la sajta de pollastre. Ofereixen un menú de migdia per 12,50€, opcions veganes i esmorzars típics els caps de setmana. Per beure, destaquen el 'mocochinchi', cerveses importades i mates. L'ambient és acollidor, amb clientela boliviana i veïns del barri.

  • A la brasa
  • Sants

El restaurant de Nicolás Zas fusiona les cultures culinàries d'Uruguai, Itàlia i Espanya, destacant el vincle amb la Mediterrània. Zas, nascut a Montevideo i format a Lanzarote, ha treballat en prestigiosos restaurants d'Austràlia i Nova Zelanda. La meitat dels plats es cuinen a la brasa, com l'empanada d'espàrrecs amb formatge Urgèlia, o la broqueta de llengua de vaca amb vinagre de cabernet. També ofereixen plats innovadors com el còctel sòlid d'herba mate i ginebra o el 'katsu sando' de pedrer. Amb un espai íntim i familiar, el restaurant ofereix una trentena de vins, majoritàriament catalans, però també argentins i uruguaians.

Publicitat
  • Gràcia

En Pablo Lagrange (argentí, ex-Noma, Mugaritz, Tickets), la Lucía Aguilar (peruana, ex-Enigma, GoXo, Boragón de Santiago de Xile) i en Ricardo Mateo tenen un petit local a Gràcia especialitzat en choripán, l'entrepà llatinoamericà de xoriç crioll i chimichurri. Ho elaboren tot ells, inclòs el refresc de Cola. El pa és tipus francès i les salses, com el chimichurri i la criolla amb xilis fermentats, són casolanes. A més del choripán, ofereixen altres opcions com el 'sanguchito de vacío', kebab vegà i 'pastrón'. Per postres, destaca el 'dulce de leche' fumat. Choripa combina tècnica i qualitat a preus molt raonables.

  • Argentina
  • El Poblenou
  • preu 2 de 4

Petit restaurant d’especialitats italoargentines. En Daniel i Silvia Volpe han conquerit els carnívors empedreïts i els qui exigeixen bons vins a preus raonables. Carn d’importació (totes les peces cuites a la perfecció) i bones empanades fetes a mà. Però el millor de La Tavernícola és que manté l’essència de celler d’abans i encara s’hi poden beure i comprar bons vins. Tant els talls més humils, com els lletons a la brasa o la brinça, com els de festa major –el famós ojo de bife argentí– aquí apareixen en versions òptimes.

Publicitat
  • Argentina
  • Eixample
  • preu 3 de 4

Probablement, un dels restaurants argentins més mítics de Barcelona. Aquí la cosa va de talls argentins de les millors carns del món; Angus, Black Angus, Wagyu i nacionals de La Finca de Jiménez Barbero. Des d’Argentina, importen els cinc talls nobles: filet, entrecot o llom alt, llom baix, picanya i quadril. I d'aquí ofereixen entranya, buit, filet i diferents talls amb os com la tira de rostit, el Tomahawk o el T-bone. Més enllà de l''asado', plats de pasta, amanides, empanades, milaneses i alguna opció de peix a la brasa. Tenen un segon local a Sarrià (Ganduxer, 28) i un tercer a Sant Cugat (Sant Bonaventura, 3).

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat