Nit dels Museus 2023
Foto: Xavi TorrentNit dels Museus 2023
Foto: Xavi Torrent

El millor de la Nit dels Museus a Barcelona

No saps què fer per la Nit dels Museus? Aquesta és la nostra tria de les portes obertes, activitats i exposicions gratis que Barcelona ofereix als amants de l'art

Rita Roig
Publicitat

La Nit dels Museus és la nit de Reis dels curiosos, els ‘culturetes' i els amants de l’art. Aquest any té lloc el 18 de maig, de les set de la tarda a la una de la matinada, quan més de 80 equipaments de la ciutat obriran gratis i perquè gaudeixis de l’art, la ciència, la memòria i el coneixement que s’amaguen al seu interior. A més, els museus han programat visites guiades, tallers, jocs de pistes i altres activitats especials per aquesta nit tan màgica. Aquí te’n recomanem algunes, perquè et planifiquis i gaudeixis al màxim de la Nit els Museus 2024. 

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

1. Entrar a 4 nous espais que no has vist mai de nit

Enguany, a la llista d’espais per visitar de nit se n’afegeixen quatre de nous. Així, es podran visitar per primera vegada durant la Nit dels Museus: el Museu Terra - Sala Barcelona (un nou espai d’exposicions temporals a Barcelona, dins la seu de la Fundació Carulla, al Poblenou), el Centre Martorell d’Exposicions (l’edifici del parc de la Ciutadella, que ara forma part del Museu de Ciències Naturals de Barcelona), el Museu de l’Art Prohibit i la Muralla Romana, que forma part del Servei d’Arqueologia de Barcelona.

2. Ficar el nas on no et demanen

El concepte portes obertes no vol dir només entrar gratis als llocs. Per la Nit dels Museus, les portes s'obren als més curiosos perquè fiquin el nas en edificis de la ciutat totalment de franc. A l'Espai Bombers del carrer Lleida, per exemple, podreu descobrir com és per dins un camió de bombers actual, però també podreu entrar a La Model i passejar per aquesta antiga presó o recórrer les sales de la Biblioteca Pública Arús, algunes de les quals normalment estan tancades al públic. 

Publicitat

3. Deixar que l'univers de Tàpies t'entri per tots els sentits

Amb portes obertes a la Fundació Antoni Tàpies aquelles persones que vulguin celebrar el centenari del naixament de l'artista podran gaudir de les exposicions Tàpies. L’empremta del zen Chiharu Shiota. Cadascú un univers, amb vvisites comentades en català gratuïtes. A més, en el marc del Festival Barcelona Poesia, tindrà lloc el recital de poemes 'En coixí d’herba', a càrrec de Miquel Desclot, acompanyat del flautista shakuhachi Horacio Curti.

  • Art
  • Art

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), s’ha sumat a la celebració de la diada amb una sèrie d’activitats, però també amb un esdeveniment molt especial: 'Macba des del cel'. Una proposta que consisteix en visites comentades en què el públic podrà conèixer espais del Museu que normalment tenen l’accés restringit als visitants. Així doncs, durant la vesprada del 18 de maig, obriran les portes el conjunt arquitectònic del Convent dels Àngels, on s'explicarà la seva història i el seu vincle amb la ciutat, i es podrà pujar a la torre del Centre d’Estudis i Documentació, des d’on es podrà veure Barcelona panoràmicament i s'entendrà com s’estructura la ciutat des de les seves muralles fins a la ideació del pla Cerdà. 

Aquest recorregut serà complementari a la mostra de les exposicions que actualment són presents al Macba: 'Façana Foto Festa Futur Fideus', de Jordi Colomer; 'Daniel Steegmann Mangrané. Una fulla al lloc de l’ull'; 'Visual origen. Film l vídeo l informació', i 'Preludi. Intenció poètica' de la Col·lecció del Museu. També, es duran a terme diverses activitats per tots els públics des del matí fins a la nit.

Publicitat

5. Gaudir de l’art al ritme de la música

 

Per aquesta especial nit, diversos museus i espais de la ciutat ofereixen espectacles musicals. Al MNAC es farà un taller de cakewalk obert a tothom, a càrrec de Swing Maniacs, i la SoundTrack Orchestra hi posarà música en directe. Al Museu de l’Art Prohibit*, a més de les portes obertes, hi haurà un concert de “música prohibida” a càrrec del Duo Aidan de violí i piano. A l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona i el CaixaForum, a part d'entrar gratis a les exposicions que s'hi ofereixen, podreu gaudir de música jazz. Al Recinte Modernista de Sant Pau hi haurà un concert de la Joventut Clàssica Orpheus i una jam de lied de la Fundació Victoria de los Ángeles. I, finalment, al Museu Picasso de Barcelona Siddharth G. Singh i Fito Conesa faran una sessió "musicofestiva" al voltant de la natura existent i il·lustrada. 

 

6. Observar la ciutat des del Mirador Torre Glòries

La Nit dels Museus pot ser l’oportunitat que esperaves per veure la ciutat des d’una perspectiva de 360° a més de 125 metres d’altura. A dalt de tot del Mirador Torre Glòries, a més, podreu veure a impressionant escultura Cloud Cities Barcelona i l’exposició sobre ecosistemes urbans més innovadora d’Europa.

 

Publicitat
  • Mediterrània

El Santa Mònica, al capdavall de la Rambla, fa portes obertes de la seva mostra immersiva 'L’altre costat': nosaltres la vam visitar i ens va encantar explorar els camins de l'inconscient i els altres estats de consciència.  A part, a partir de les 18.00 hores i fins a mitjanit, es podrà seguir la performance 1518/840. Transitar l'invisible, que és oberta a tothom, on un músic i un grup de performers viuran una immersió extàtica durant set hores de ball irrefrenable. El nom d'aquesta inquietant experiència parteix de l'any 1518, en què hi va haver la 'rave' més llarga de la història a Estrasburg, i el número 840, que fa referència a la quantitat de vegades que Erik Satie va dir que s'havia de tocar la seva peça per a piano, 'Vexacions'. Xavi Lloses, seguirà les indicacions de Satie per la interpretació de Vexacions: tocar 840 vegades la peça, mentre que Zoe Balasch impulsa una performance grupal al ritme de la música. 

  • Museus i institucions
  • Història
  • La Barceloneta

L'únic edifici conservat del vell port de Barcelona que data de 1881 acull el Museu d'Història de Catalunya, que vol conservar i exhibir una col·lecció que permeti donar a conèixer els fets històrics i la vida quotidiana dels ciutadans del nostre país. Per aquesta vetllada tan especial, la mostra permanent 'La memòria d’un país' s'obrirà a tothom perquè el públic gaudeixi d'un recorregut interactiu per èpoques, cultures, esdeveniments i personatges de la història de Catalunya. A més, hi haurà escenes teatralitzades en diferents espais i la proposta “Tastets d’història”, amb informació a les sales sobre l’alimentació de cada època i la possibilitat de fer un tast al restaurant del museu.


Publicitat
  • Museus i institucions
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Cercle Artístic de Sant Lluc és un espai de creació artística, ja sigui per pintar, esculpir, fer gravat, o qualsevol altra expressió artística. Per la Nit dels Museus fan portes obertes a la seva seu, que és al Palau Mercaders. També s’hi farà una sessió de dibuix amb model en viu, que acabarà amb un museu efímer.

10. Quedar-se bocabadat a l’Espai Xavier Corberó

Caldrà reservar-ho prèviament, però aquest any per la Nit dels Museus podreu entrar en un dels edificis més fantasmagòrics, hipnòtics i valuosos del nostre patrimoni. Està a Esplugues de Llobregat i és obra de Xavier Corberó, qui va dissenyar aquest conjunt ple de columnes, arcs i miralls. Segur que l'heu vist a l'anunci de la plataforma 3Cat o us sona perquè apareix al videoclip de 'Vampiros', de Rosalía i Rauw Alejandro. Fa poc us explicàvem que la seva casa i taller està a la venda per sis milions d'euros, així que la visita valdrà la pena segur!

Publicitat

11. Passejar entre fanzines al CCCB

Al CCCB faran portes obertes a l’exposició 'Subúrbia. La construcció del somni americà', que ens endinsa en l’imaginari de la casa familiar idíl·lica i mostra com s’ha presentat aquest estil de vida des de la ficció i la indústria de l’entreteniment. També presentarà una sessió del Poetry Slam Barcelona. 

A part, durant el dissabte 18 de maig, el museu acollirà per segona vegada l'Anti-Gutterla fira d’autoedició i microedició gràfica i sonora derivada del Gutter Fest. Hi haurà concerts, tallers i un mercat d’autoedició de més de 60 expositors del món del fanzín, el còmic, la il·lustració i altres formats durant tot el dia. En el programa hi ha noms com Tronco, Pablo Volt i J.G.G., Elsa de Alfonso, Tigre Balsámico, Tetas Frías i Missex, Taller Fosforito, escola La Gossa i Emma Roulette.

El Top 10 de les exposicions no et pots perdre per la Nit dels Museus

  • Art
  • Escultura
  • Dreta de l'Eixample

De què va? “Si hi ha un edifici de Barcelona fet a mida per acollir les escultures de pedra dels millors artistes contemporanis, aquest ha de ser La Pedrera”. Penelope Curtis, comissària d’aquesta nova exposició i exdirectora de la Tate Britain de Londres, ho tenia claríssim. Per això, quan li van demanar que preparés una exposició sobre l’escultora Barbara Hepworth a la Casa Milà, ella va fer una contraproposta que consistia a agrupar els grans creadors que van treballar la pedra després de la Segona Guerra Mundial sota el mateix sostre, cortesia d’Antoni Gaudí. 

Per què hi heu d'anar? Per veure com la llum que ve del Passeig de Gràcia s’escola primer pels balcons i els finestrals de La Pedrera i, després, llisca entre les corbes, els forats i les transparències de les escultures del seu interior. Peces de Hans Arp, Louise Bourgeois, Eduardo Chillida, Naum Gabo, Barbara Hepworth, Henry Moore, Isamu Noguchi i Jorge Oteiza ens ensenyen com, a mitjan segle XX, la pedra va deixar de ser un material associat al classicisme i els valors occidentals per a ser un camp d’experimentació artística. 

  • Art
  • Pintura
  • Sants - Montjuïc

De què va? Miró i Matisse van transcendir el seu context i van esdevenir icones de l’art. Per això, a vegades, les imatges els fan ombra. Aquesta exposició vol qüestionar els clixés sobre aquests dos creadors i explorar les seves relacions profundes i constructives que van quedar plasmades en les seves concepcions de l'art i les seves obres. 

Per què hi heu d'anar? Per gaudir dels colors intensos d'aquests dos artistes que es van reconèixer i admirar, però que "no van arribar mai a imitar-se". L'exposició ens mostra preocupacions comunes i interessos compartits, com la inspiració que tots dos van rebre pel paisatge mediterrani i la costa catalana o la fascinació pel valor intrínsec dels objectes quotidians, que tots dos van plasmar en les seves natures mortes. 

Publicitat
  • Art
  • El Raval

De què va? Una visió immersiva sobre la riquesa natural i cultural de l’Amazònia protagonitzada les veus autòctones que aporten alternatives per viure en harmonia amb la natura. La mostra combina art, ciència i activisme per abordar problemàtiques com la desforestació, la sequera o el control de recursos naturals.

Per què hi heu d'anar? La mostra es presenta com un recorregut sensorial des de les arrels fins a les branques de l'Amazònia, passant pels seus rius, boscos, pobles, rituals i habitants. Davant de la necessitat urgent de recuperar formes més respectuoses de viure per preservar-nos (al planeta i a nosaltres), 'Amazònies' ens proposa una nova manera de reconnectar amb la vida i la natura, aprenent de la saviesa del poble amazònic i fugint de la visió fatalista de la situació actual.

  • Art
  • El Gòtic

De què va? Aquesta exposició comissariada per Maria Garganté explica com la paraula femenina ha estat sovint oculta, negada o desacreditada en la història, la literatura i els relats bíblics i mitològics.

Per què hi heu d'anar? Per conèixer veus femenines referents en resistència cultural a través de la paraula, gràcies a una selecció d'obres diversa i sorprenent. Des d'una Immaculada Concepció de Luis Fernández de la Vega a un petit dibuix de 'Santa Anna ensenyant a llegir la Verge' de Picasso, passant per un autoretrat que Caterina Albert i Paradís (Víctor Català) va fer d'ella mateixa l'any 1890, fins a arribar dibuixos de la mística Josefa Tolrà i obres de les artistes contemporànies Eulàlia Valldosera i Kima Guitart. 

Publicitat
  • Art
  • Ciutat Vella

De què va? El Museu Picasso acull l'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914': un inventari d’obres d’artistes catalans i catalanes que van viure i treballar a la Ciutat de la Llum, a la recerca d’un destí que els permetés exercir el seu art en llibertat, dur a terme encàrrecs de moda de l’època o donar-se a conèixer.

Per què hi heu d'anar? Per viatjar a París a través d'un compendi de peces d’art inspirades en aquesta ciutat creades per pintors, gravadors, il·lustradors, músics, intèrprets, escriptors, periodistes i altres figures destacades. Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Isidre Nonell, Pablo Picasso, Joaquim Sunyer, Lluïsa Vidal, Laura Albéniz, Pau Casals, Isaac Albéniz, Enric Granados, Joaquim Nin, Maria Gay o Jaume Brossa són només alguns dels noms que formen part d’aquesta mostra.

  • Art
  • El Raval

De què va? Les parets del MACBA, sempre d’un blanc immaculat gairebé quirúrgic, s’han tenyit de blau marí i taronja per l’ocasió. L’exposició dedicada a Mari Chordà, una icona del feminisme i l’art de casa nostra, per fi honora la trajectòria que aquesta gran artista sempre ha merescut. 

Per què hi heu d'anar? Per divagar entre obres plenes de color i símbols sobre el plaer, el desig, la sexualitat i la maternitat. Hi descobrireu l'empenta d'una creadora avançada al seu temps que va participar en les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, va fundar una editorial feminista i va obrir un bar amb les amigues en la grisor del franquisme i la transició. En les vagines, secrecions i cossos gestants hi sentireu vibrar el caràcter sincer i combatiu de la Mari Chordà, que també hem intentat plasmar en aquesta entrevista

Publicitat
  • Art
  • Ciutat Vella

De què va? La Sala Parés celebra el 150è aniversari de Joaquín Torres-García amb l’exposició 'TORRES-GARCÍA. Entre el Noucentisme i les avantguardes (1891-1934). Amb 120 obres, entre olis, dibuixos i joguines, la mostra recorre quatre dècades de la trajectòria de l’artista uruguaià, des de la seva etapa noucentista a Catalunya fins al seu retorn a Montevideo el 1934, passant per Nova York, París i Madrid. 

Per què hi heu d'anar? Per descobrir una de les peculiaritats d'aquest artista: les seves joguines de fusta pintada, que va començar a crear d'una època marcada per l'academicisme, com una manera de guanyar-se la vida amb un producte artístic que també tingués una sortida comercial. 

  • Art

De què va? L’exposició 'AMAZÔNIA', de Sebastião Salgado, arriba a Barcelona després d’una gira internacional per ciutats com Madrid, París i São Paulo, on ha rebut més de 1,5 milions de visitants. La mostra és el resultat de set anys d’expedicions del fotògraf brasiler a l’Amazònia, amb l’objectiu de retratar-ne la bellesa extraordinària i conscienciar sobre la necessitat de preservar aquesta regió vital del planeta.

Per què hi heu d'anar? La sala recrea l’atmosfera de l’Amazònia, amb imatges que destaquen paisatges naturals com rius serpentejants, tempestes tropicals i muntanyes cobertes de selva, i retrats que mostren les cultures i rostres dels pobles indígenes, com els Yanomami o els Awá-Guajá. Comissariada i dissenyada per Lélia Wanick Salgado, la mostra inclou més de 200 fotografies de gran format, 7 pel·lícules i una ambientació sonora composta per Jean-Michel Jarre, basada en sons reals de la selva. 

Publicitat
  • Art
  • Sants - Montjuïc

De què va? L’exposició 'Accident' d’Helena Vinent, presentada a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró, tanca el cicle 'Ens acompanyarem quan es faci fosc' (2024), comissariat per Irina Mutt que proposa reflexionar sobre la interdependència. L’obra de Vinent, inspirada en la seva experiència com a persona sorda i disca, subverteix la mirada capacitista que infantilitza i desposseeix de desig, agència i poder polític les persones amb diversitat funcional.

Per què hi heu d'anar? A través de construccions inaccessibles com murs o escales i experiències que alteren els recorreguts habituals, Vinent força els visitants a buscar alternatives per accedir a l’exposició. Dins d’un ascensor, una peça sonora ofereix una reinterpretació subversiva de les guies audiodescriptives, jugant amb la confusió i els malentesos per qüestionar l’obsessió capacitista de comprendre-ho tot.

  • Art
  • El Raval

De què va? Aquesta artista compta amb una llarga trajectòria en l’art d’escultures de grans dimensions, que sovint exploren la relació entre el cos humà i les seves estructures en diàleg amb materials naturals, estris o objectes d’ús humà. El MACBA li dedica una mostra que recorre la seva carrera, des dels inicis amb el vídeo, la ceràmica i els experiments blandiformes, fins a arribar a les grans escultures immersives que defineixen el seu llenguatge propi.

Per què hi heu d'anar? Per descobrir com l'artista investiga sobre la resistència del llenguatge i la morfologia de la parla, entre altres conceptes com el buit, la resistència o la connectivitat, evocats per una constel·lació de metàfores escultòriques.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat