Can Xurrades
© Can Xurrades
© Can Xurrades

Els millors restaurants a la brasa de Barcelona

Brasa, brasa i més brasa. Aquí en teniu de carn, peix i verdures, catalana, argentina... L'art de fer una bona brasa no és cap ximpleria.

Publicitat

"La barbacoa potser no és la solució per aconseguir la pau mundial, però és un bon començament", deia el xef i autor nord-americà Anthony Bourdain. Quanta raó tenia! La brasa, l'aire lliure, els amics... el trinomi perfecte. Potser a Barcelona no hi abunden les barbacoes públiques, els pisos amb terrasses grans ni els habitatges amb jardí, però hi ha molts restaurants experts en la graella que poden ajudar-vos a superar aquesta carència. Tant si sou devots de la suculència de la carn, del peix o de la verdura rostida, no fugiu del foc i deixeu-vos caure a les brases.

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de carn de Barcelona

Time Out Market Barcelona
  • A la brasa
  • El Gòtic
  • preu 3 de 4

Aquest restaurant de brases del món, on cada plat té un toc de foc  –bé sigui amb brasa, fum o flamejat– ha posat tota la carn a la graella, si em permeteu l'acudit obvi– en la seva seu del Time Out Market. L'espectacle està garantit: hi ha un expositor de carns en maduració i es pot apreciar la feina d'un forn i dues graelles en marxa, tots alimentats amb carbó i encenalls de fusta, que en matisen l'aroma. El forn de llenya en qüestió, per temperatura i fogositat, com el restaurant ret homenatge al volcà homònim: 400 graus de temperatura constants per a les carns que necessiten foc ràpid. Darvaza opta per ensenyar la seva versió cent per cent carnívora, mitjançant el fil conductor del foc i les cuines del món.

Els millors restaurants de brasa de Barcelona

  • Mediterrània
  • preu 2 de 4

Amb una vista bonica davant del mar i a tocar del port de Barcelona, el 1881 del grup Sagardi –tota una institució en cuina basca a la capital– s’erigeix com el restaurant del Museu d’Història de Catalunya. Arrossos, marisc i peix del Mediterrani amb receptes del País Basc. No hi podien faltar les cocotxes de lluç ni el bacallà a la brasa, dos tòtems de la cuina del nord, com tampoc la mitjana, en aquest cas de vaca vella, d’uns 400 grams. Per agafar forces i assumir el tiberi que esteu a punt d’endrapar-hi, dirigiu-vos a la terrassa i deixeu-vos imbuir per l’esperit mariner tot assaborint un dels còctels i vermuts mentre us acompanya la brisa embriagadora del mar.

  • A la brasa
  • Les Corts

Les meat stores, típiques als Estats Units, són botigues on, a més de poder comprar ingredients, també hi ha taules per seure i tastar-los al moment. Amb aquest esperit va obrir Viñals 1906, una botiga restaurant situada dins L’Illa Diagonal que ret tribut a l’any en què Antoni Viñals Mitjans va inaugurar la seva primera carnisseria, a Mataró. Els visitants poden triar els talls que vulguin de la vitrina, que es cuinen al moment, o deixar-se en mans del menú. Aquí hi destaquen el bistec tàrtar amb mantega fumada, l’hamburguesa d’angus, la mitjana madurada durant 21 dies i el seu premiat entrecot. Poca broma: aquesta empresa familiar ha posat la carn de la Cerdanya al mapa gastronòmic mundial.

Publicitat
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 2 de 4

Tres excompanys de feina del Gresca; Carles Morote (xef), Gemma López (cap de sala) i Sergi Puig (sommelier). Tres especialitats; yakitori, triperia i vi (cent referències, moltes amb opció a copes). Un bar espaiós de tres ambients, barra llarga, carta curta i una alta dosi d’atreviment ben executat. Brasa i broquetes, sí, però també escabetxos, combinacions de mar i muntanya, col·lagen visceral i fons d’olles. Traduït en platets: broqueta d’orella, calamar i pedrer; cors de pollastre a la brasa, cap i pota en escabetx lleuger; entrama amb caldo de vedella, col i envinagrats. No hi ha rètol a la façana, l’únic distintiu és una llum vermella a la porta.

  • A la brasa
  • Sants

I del creador de Tr@mendu Bar (Passatge d’Andalusia, 8) i Tr@mendu Encenem els Fogons (Passatge d’Andalusia, 10) arriba... Tr@mendu El Caliu de la Brasa. En Jordi Marzo (ex Roca Moo i Petit Comitè) acaba de marcar un bon triple. Al primer local hi fa vermuteig; al segon, cuina tradicional catalana i de temporada posada al dia; i en aquest tercer la cosa va de llenya. Parets folrades de rajoles amb sanefa cartabó, cuina oberta arquejada, mobiliari de fusta, estovalles de quadres i una carta breu amb els essencials de la brasa tradicional catalana; escalivada, bacallà, botifarra, peus i galta de porc, costelles de xai, cuixes de pollastre i entrecot. Tampoc hi falten les clàssiques mongetes de ganxet amb cansalada.

Publicitat
  • A la brasa
  • Vila de Gràcia
  • preu 3 de 4

"És una braseria sense pretensions", però amb un gir gastronòmic important. Ho expliquen Rafa Panatieri i Jorge Sastre Bravo, que han obert Brabo a la Gràcia, un restaurant on les brases són les protagonistes i on ofereixen una carn immillorable

"Gir gastronòmic" ho afegim nosaltres, després d'haver pogut tastar la proposta d'aquest restaurant dels chefs creadors de Sartoria Panatieri, una de les millors pizzeries d'Europa. A Brabo la cosa va de foc i producte. La carta és breu, amb 15 plats. Tot gira al voltant d'una graella a la vista en un local amb capacitat per a unes 40 persones i una zona a la part superior que pot acollir fins a 16 comensals. Elaboracions senzilles, acompanyaments treballats i uns entrants (carabassa en tres textures, tàrtar de porc fumat, paté de campanya casolà…) que rivalitzen en interès amb els plats principals.

I veiem més foc que brasa a prop de la carn, cosa que allunya el restaurant dels cànons de la cuina de graella tradicional. I algunes salses d'acompanyament ens recorden més a una 'steak house' que a un rostidor. El fumat acompanya en tot moment els plats, sense comprometre el sabor, i l'aposta per un producte excels i la filosofia de proximitat total, una personalitat heretada de Sartoria Panateri.  

  • Argentina
  • Dreta de l'Eixample

Barcelona no va mal servida de restaurants argentins ni de locals especialitzats en graella i carn. Però parlar de La Cabrera i de Gastón Riveira és posar nom propi a una cosa tan popular com el rostit argentí. En plena expansió per tot el món, aquest restaurant del barri de Palerm a Buenos Aires –un clàssic a la llista 50 Best de Llatinoamèrica des de fa anys– ha arribat també a Barcelona.

És en l'enorme local que va ocupar el seu moment el Mextizo i que ara pot acollir fins a 140 comensals disposats a gaudir d'una autèntica graella argentina. Té tots els detalls que han convertit la casa original en gairebé una marca i alguna picada d'ullet local, com la incorporació de patates braves o algun peix a la carta. Demanar els clàssics talls argentins (entranya, ojo de bife, matambre…) és un encert segur.

Però tampoc no caldria descartar altres idees, com els lletons, un dels plats clàssics a la casa mare a Buenos Aires. O les milaneses, esclar. A la sala, expliquen cadascun dels talls i aconsegueixen el punt desitjat pel comensal i fan el tall i el servei a taula. Una mena de ritual en què les salses i guarnicions fredes i calentes, incloses de forma gratuïta al costat dels plats, formen part de la firma de La Cabrera i conformen una taula una mica caòtica per als no iniciats, però molt generosa i suculenta.  

Publicitat
  • A la brasa
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 3 de 4

Palo Verde va d’un tàndem, el d'un exdissenyador Andrés Bluth i el cuiner Ludwig Amiable (ex Gresca, Tapas 24 i Suculent) . El seu establiment es presenta com un escenari que mira cap a una cuina equipada amb brases i flames, que són les que emmarquen la proposta: plats de brasa amb ingredients de temporada. Concepte simple però efectiu, que prescindeix del superflu per presentar, per exemple, escalivada de pebrot vermell, carxofa confitada, eriçó de mar i papada curada, i tàrtar d’ànec. Reflex també de la nova societat. Igualment interessant la carta de vins, amb moltes referències catalanes i d'Espanya, però també d’Itàlia, França i Alemanya.

  • A la brasa
  • Horta

La cuina al carbó és el centre d’aquest restaurant que trasllada l’esperit de l’Eixample a Horta. Sota el lema “foc, aroma i temps”, l’spin off del Carnal d’Enric Granados segueix apostant per divulgar la carn de diverses parts del món. Per això, ofereixen una àmplia gamma de talls, races, procedències i maduracions diferents amb què entrenar els paladars més carnis. Els plats imprescindibles inclouen el carpaccio de filet de vedella trufat amb parmesà i el bistec tàrtar amb rovell confitat, que conviuen amb mitjanes de vaca simmental. Però això no va només de culatins de vedella, xurrascos i entranyes: també fan amanides i peixos a la brasa que, com la resta de la carta, respecten les aromes ancestrals.

Publicitat
  • Francesa
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

Recordeu Le Relais de Venise-L’Entrecôte? Només hi servien entrecot, patates i amanida. Tancat cap allà el 2010, va cedir pas al Café Emma de Romain Fornell. Una altra branca de la família Gineste (hostalers francesos que a finals dels anys 50 van començar a obrir restaurants arreu del món) hi han posat sucursal: L’Entrecôte és el nom de la cadena dels Gineste de Tolosa.

Thomas Gineste explica que “fem el que feien els nostres cosins, però a la nostra manera, i millorat”. Per 19,50 euros, teniu un entrecot de 170 grams filetejat –pura carn, ni greix ni os, banyat en la famosa salsa Café de Paris– amb una amanida de nous i un plat gegantí de patates. Gineste presumeix d’una fórmula secreta de salsa –“cada setmana en fem 900 kg a Tolosa i els repartim”– i, si intentes la recepta, arribes a la conclusió que és tan barroca que surt més a compte venir aquí. També se sent orgullós de tenir restaurants sense congelador: en un frigorífic hi ha el tall –vedella alemanya– i en un altre les patates ('allumettes' a l’estil francès, fines com un llumí i fregides a la perfecció).

Una manera civilitzada i econòmica de complir amb el ritual de la carn vermella, amb una grandiosa qualitat-preu en un local francès amb DO (el xef és de Lilla) sense wifi ni música ambiental, que t’empeny a parlar o a mastegar. 

  • Mediterrània
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 2 de 4
Després de diverses encarnacions, el restaurant de l'hotel Casa Bonay (meca del luxe assequible i 'cool' a Barcelona) ha adoptat la identitat de Bodega Bonay. Al capdavant hi trobem el xef Giacomo Hassan –ex cap de partida del Disfrutar, entre molts d'altres– que ha transformat l'espai en un temple dedicat als vins naturals (en tenen quasi 200! La majoria servits a copes) i que té un repertori de plats de bodega a la seva manera, i amb maridatges d'infinites possibilitats i sense xou encotillat. Aquesta aposta natural no és postureig: el xef, milanès, és deixeble directe de Carlo Petrini de Slow Food, i aplica els principis de temporalitat i sostenibilitat a preus de classe mitjana.
Hi trobarem des d'una galta de porc a la brasa amb pa amb tomàquet –us avisem, l'enunciat del plat no menteix, però no és el que us espereu– fins a receptes del tot mediterrànies, com una pasta fullada amb carxofa a la brasa i 'labneh', el formatge-iogurt libanès. Equipat amb brasa japonesa i producte de proximitat, Hassan –que té arrels al nord d'Àfrica– munta i desmunta clàssics mediterranis amb mà virtuosa i un toc especiat. L'espai, amb la cuina oberta i una barra llarga i cantonera, és bonic fins a dir prou. La pasta és extraordinària: tasteu els ravioli del Plin, servits dins un tovalló, o uns nyoquis impecables.  
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat