Un dels plats més estimats de la gastronomia brasilera és la 'moqueca'. I què és, us preguntareu. Doncs, un estofat de xup-xup típic de l'estat de Bahia fet amb peix blanc, llet de coco, oli 'dendê', ceba, xili, pebre, tomàquet i coriandre. Imagineu-vos-ho; la cremositat i la dolçor l'aporta la llet de coco, el toc terrós i afruitat és cosa de l'oli, la salinitat ve de la corbina, la picantor és del xili i del pebre, la frescor és gentilesa del tomàquet i el coriandre. Igual de contundent i reconfortant que la sarsuela de la iaia Carmeta, però amb un perfil tropical, més especiat i aromàtic. El plat s'acompanya d'arròs blanc i una mica de 'farofa' (farina de mandioca torrada). A Buriti, l'únic restaurant de cuina bahiana de la ciutat, us l'ofereixen per 16,9 euros. El preu no inclou el bitllet d'avió al Brasil que segurament voldreu comprar després de tastar-lo, ni el cost de la boda amb la Sara Lemos, propietària i xef del local, amb qui us voldreu casar un cop l'hagueu digerit.
En un món on la quantitat i l'efectisme sembla que prima per damunt de la qualitat, nosaltres ens hem posat el barret de llepafils i hem anat a recordar els plats més deliciosos que hem menjat el 2024. Per gaudir de cuina inspirada i trencadora, no cal que us deixeu una pasta reservant en estrelles Michelin, sinó que us rendiu a delicadeses conceptuals on la mà de la personalitat de l'autor s'ensuma i que recordes molt temps després d'haver-te-les cruspit. Per cert, en molts d'aquests restaurants es pot menjar a preus quasi populars.
NO T'HO PERDIS: Els 50 millors restaurants de Barcelona.