Veganashi
Foto: Veganashi
Foto: Veganashi

Els 18 millors bars, cafès i restaurants vegans de Barcelona

Establiments lliures de patiment animal per a tots als gustos: sushi, mexicà, tapes, d'autor, hamburgueses, brunch... i tots boníssims!

Ricard MartínBorja Duñó
Col·laborador: Mireia Font
Publicitat

No és cap secret que Barcelona està vivint una autèntica explosió de cuina vegana en els últims anys. Potser encara estem lluny de rivalitzar amb Londres, que ara mateix lidera l’oferta ‘plant-based’ al continent, però ens hi anem acostant (ja ocupem la quarta posició).

Constantment ens assabentem de l’obertura de nous establiments completament lliures de patiment animal –ni carn, ni peix, ni ous, ni lactis–. I n’hi ha per a tots els gustos: sushi i altres delícies asiàtiques, sabors mexicans, gastronomia d’autor, tapes, cuina tradicional, hamburgueses i fins i tot menjar ràpid, tot ho trobaràs en la seva opció vegana, és a dir, més sana i amable per a les persones, per al planeta i, sobretot, pels animals.

Aquí en teniu alguns dels millors, però aquesta és una llista en construcció, n’anirem afegint més a mesura que els anem tastant. Bon profit!

NO T'HO PERDIS: També hi ha una bona colla de vegetarians i no vegetarians, així com pastisseries que tenen alternatives veganes

Time Out Market Barcelona
  • Què fer
  • El Gòtic

Time Out Market és un concepte únic que té l'objectiu de celebrar els sabors més autèntics i reunir el millor menjar i cuiners d'una ciutat sota un mateix sostre, i ja és present en grans ciutats del món com Nova York, Montreal, Porto i Ciutat del Cap, entre d'altres. A Barcelona el trobeu al Port Vell, a la terrassa-mirador del Maremàgnum, amb vistes espectaculars al mar i la ciutat. L’espai, de 5.250 metres quadrats, acull una acurada selecció de 14 xefs, un restaurant de servei complet i quatre bars: dos d'ells a l'aire lliure.

Restaurants vegans

  • Vegetariana
  • El Gòtic
  • preu 3 de 4

El Rasoterra és més que un restaurant vegà: és un dels llocs més emblemàtics en la revolució verda a les taules de Barcelona, d’ençà que van obrir el 2013. Si tenim en compte que un dels socis del restaurant, en Danielle Rossi, també és president de l’associació Slow Food de Barcelona i que tenen un hort propi, entendrem la magnitud i el rigor del Rasoterra en matèria de cuina km 0. La xef Adriana Carcelén ha incrementat el voltatge gastronòmic de les seves elaboracions. Obren de nit, i en lloc d’una carta amb tapes i plats principals, tenen un menú tancat a 32 euros amb un aperitiu, entrant i segon que es pot allargar a voluntat.

  • vegana
  • El Poblenou
  • preu 2 de 4

Fan la carambola de fusionar cuines asiàtiques i alhora veganitzar-les. Al capdavant, en Maurizio Gorga (italià) i en Cliff Ubaldo (filipí). "Volíem fer un restaurant de sushi vegà. Però inventar coses que no existeixen és divertit, i satisfactori. Et volem desorientar i sorprendre", explica Gorga. El local, preciós i urbà, és com la carta: molta qualitat en un espai limitat. El sushi és boníssim i juganer, i l’encerten de ple en plats vegans amb proteïna ('plant-based') o sense. En el primer apartat, un bao on el 'jackfruit' – fruita carnosa substitutiva del pollastre– s’ha marinat tota la nit en iogurt i va guisat en tikka masala. En el segon apartat, un bròquil fregit eteri i deliciós, amb un peu al Japó (salsa de ramen) i l’altre al Vietnam (cacauets). Aquí és mala opció obviar les postres: la barreta vegana de Snickers és una meravella de trompe-l'œil i cacauet. 

Publicitat
  • Menjar

El Wild Food és un restaurant vegà i sense gluten capitanejat per la Rocío Maldonado als baixos de la Casa de les Punxes després de dirigir amb èxit des de fa vuit anys el de Granada. Aleshores li deien que estava boja. Un restaurant 'plant based' a la capital andalusa de les tapes? En aquell moment només n'hi havia dos, però eren més clàssics, i ella volia un restaurant vegà bonic i que canviés la carta almenys dos cops l'any. Ho va fer i molt bé! Al Wild de Barcelona ofereix esmorzars (remanat de tofu, açaí, bol de xia, etc.), liquats de verdures i fruites, platets per compartir (braves, croquetes, flors de carxofes, etc.), principals (pizza, curry, arròs, etc.) i unes postres originals i meravelloses (pastissos, Pantera Rosa, Phoskito, etc.). 

  • Vegetariana
  • El Poble-sec
  • preu 2 de 4

Té raó d’existir, el sushi vegà? Després de menjar a Veganashi, la resposta és “i tant!”. Dues sòcies, la Taís Habka (brasilera) i la Tamara Rebollo (barcelonina) van obrir Veganashi el 2020 com a delivery i, dos anys després, com a restaurant al Poble-sec. L’arròs que utilitzen és integral i ecològic, sense sucre afegit. El nigiri de tomàquet pera marinat amb algues, amb crema de formatge vegà (tot fet a casa), és deliciós. Fan servir arròs negre en peces com un uramaki amb plàtan mascle glacejat, amb topping de porro, teriyaki i harissa. Són elaboracions saboroses i complexes. I no les carreguen gaire de proteïna completa perquè, com diu la Taís, “aquest no és un lloc per menjar-hi cada dia, sinó per gaudir”.

Publicitat
  • El Poblenou
  • preu 2 de 4

Els seus anys de trajectoria i bona feina -van obrir el 2009- han posicionat al Blu Bar com a un dels clàssics de Poblenou. D’ambient relaxat entre setmana i desenfadat els caps de setmana, cal que aprofiteu el seu local -que ben bé podria ser un ‘surf bar’ d'Austràlia- i la seva terrassa per prendre un còctel o una birra, fer unes tapes, aperitius, dinar bowls vegans, sandvitxos de campionat, pizzes i, fins i tot, postres artesanes! I fan el petit miracle d’acontentar tothom amb una carta vegana d’allò més variada i d'un estil que va d’Itàlia al sud-est asiàtic. Tot fet des de zero. Només a dues passes del mar.

  • Menjar

Barcelona és la quarta ciutat d'Europa amb més i millor oferta vegana. Ara, al llarg i creixent llistat de restaurants lliures de productes animals que ja té la ciutat, s'hi afegeix el Guakame Street Food, l'hamburgueseria cent per cent vegetal del famós 'influencer' Jonan Wiergo, que arriba a Barcelona després de quatre anys de petar-ho a València. Aquí, hi arriba associant-se amb Heura, la marca catalana "d'alternatives per a la transició proteica", com diu el cofundador Bernat Añaños, que durant els últims set anys s'ha anat popularitzant al nostre país i també a altres racons d'Europa.  

El que va començar en una food-truck i al cap de dos mesos es va convertir en un restaurant de street-food vegà, modern i desacomplexat que va triomfar entre els valencians vegans i no vegans, aspira ara a expandir-se. I Wiergo i el seu soci i parella, Chris Tomás, han triat Barcelona per començar la seva conquesta. Es tracta d'un petit local de dues plantes, amb una estètica industrial, plena de neons, molt diferent dels colors clars i la fusta que solen decorar els establiments de cuina vegana. 

Publicitat
  • vegana
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 2 de 4

Cada cop teniu més amics amb restriccions dietètiques i quedar per menjar plegats a vegades es converteix en una odissea, oi? El Pötstot us ho posa fàcil. Tot vegà, sense gluten i sense lactosa. La idea és ben senzilla; que tothom pugui demanar de tot. Obert el 2023, aquest establiment va de "veganitzar" la cuina tradicional amb ingredients de primera i de temporada.

Ofereix una carta completa; tapetes, amanides, truites, cremes, arrossos, polenta, quinoa, mandonguilles, hamburguesa, lasanya, canelons. Per beure, kombutxes, birres sense gluten, vins i caves vegans. I l'oferta és molt treballada: el caneló és fet amb làmines d'arròs, i porta beixamel de llet de soja i tòfona, i els arrossos es potencien amb una bona veganesa, per exemple. En consonància amb aquesta serenor dietètica, al local s’hi respira calma.

  • Hamburgueses
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample
  • preu 1 de 4

L'hamburgueseria madrilenya Mad Mad Vegan, amb tres locals allà, ha fet el salt a Barcelona, concretament a Enric Granados. La seva hamburguesa és senzilla, 'made in USA', estil 'cheeseburger'. No volen inventar receptes rebuscades. I la simplicitat els ha funcionat: segons la guia vegana Happy Cow, aquí es menja una de les millors hamburgueses veganes del món. La Double Vacon -burger d'Heura, doble 'formatge' cheddar fos, 'vacó', enciam, tomàquet, cogombres, ceba vermella i salsa Sweet Carolina casolana- va amb unes patates fregides la mar de bones i salsa picant suau. La veritat és que és una hamburguesa molt reeixida, de sabor compacte i unificat, que juga a la lliga de la 'burger' clàssica que ajunta quatre sabors amb la infal·lible conjunció de greix, sal i sucre –estil Five Guys però plant-based- en comptes de formulacions d'autor. Alerta als entrants: la coliflor arrebossada i servida a l'estil d'aletes de pollastre picants és una delícia.

Publicitat
  • Gràcia
  • preu 1 de 4

Vegans, vegetarians i gent no vegana sense prejudicis cap al menjar vegà; us entusiasma la gastronomia mexicana? Doncs, preneu nota; al Gallo Santo hi teniu una carta curta amb mossos interessants. D’entrants podeu optar pels omnipresents nachos amb ‘formatge’ de patata o les flautes de moniato. Els burritos van amb arròs, pico de gallo, fesols, blat de moro, crema d’anacards, enciam, pebrot i ceba i els complements que us vingui de gust. De tacos us recomanem els d’arbre de pa al pibil amb ceba morada, salsa verda i fesols negres o els de tinga de pastanaga. Si us ve de gust emplatar-vos, us ofereixen també un parell de bols amb arròs o quinoa.

  • vegana
  • Esquerra de l’Eixample

D’establiments japonesos a Barcelona ja n’hi ha a cabassos, però que siguin vegans no n’hi ha tants, i com el Modoki, menys. Després de prendre embranzida organitzant pop-ups i fent festivals gastronòmics de la ciutat, la Berta Torrecillas i la Patricia González van obrir el seu local vegà fa un parell d’anys. Aquí només hi ha ingredients 100% vegetals i de temporada. La carta és curta i està dividida en quatre seccions: entrants (gyozes, edamame i yakitori), sushi (amb verdures i fruites adobades, marinades, flamejades i fumades), street food (onigiris, okonomiyaki, katsu sando i curri udon) i postres (mochis i dorayakis). Té totes les paperetes per convertir-se en un lloc imprescindible dins del mapa vegà de la ciutat.

Publicitat
  • Pizza
  • Ciutat Vella

Pizzes veganes delicioses per emportar o per menjar a la barra en un local petit i estret regentat per un britànic enamorat de Nàpols. Des de la clàssica (amb tomàquet italià, tomàquet cherry confitat, oli alfàbrega, sal marina, mozzarella i parmesà vegetal), a creacions més agosarades com la Big Levanowsky (amb base de babaganuix, carabassa, albergínia fregida i en escabetx, salsa d'all, melassa de magrana i mozzarella i parmesà vegetal), o la Vato Loco (amb base de salsa rostida amb 'jalapeño' i 'tomatillo', carn rostida de, ceba, llima, coriandre i mozzarella i parmesà vegetal). No hi trobareu begudes amb alcohol, però sí refrescos i kombutxa, i algunes postres com el brownie de xocolata negre, dàtils i cacauet.

  • Hamburgueses
  • El Poblenou
  • preu 3 de 4

Vrutal són un punt i a part en l’hamburguesa vegana. Tots els discos són fets per ells –menys la Blind Date, de la famosa marca Moving Mountains, que porta cogombres, salsa secreta, cheddar vegà, ceba caramel·litzada enciam, rèplica modèlica d'una 'cheeseburger'– i el mateix passa amb el kimchi i els formatges. Cada disc de burger s’adapta a la recepta: la mexicana, per exemple, està feta amb 'frijoles' i remolatxa, i lliga amb guacamole i maionesa de chipotle, cheddar i tomàquet. O una hamburguesa de l'Orient Mitjà feta de cigrons especiats i bolets, amb salsa d'albergínia rosa, salsa de tahina, ceba confitada i ruca. I els acompanyaments són igual de bons: 'aletes' arrebossades de bròquil o unes patates fregides amb carn vegana per llepar-se'n els dits. Cada hamburguesa té un suggeriment de còctel d'acompanyament.

Publicitat
  • Italiana
  • Camp d'en Grassot i Gràcia Nova
  • preu 2 de 4

L’univers Pastan va començar al Regne Unit, on compten amb tres restaurants més. De tota Europa, Gràcia va ser l’elegida per portar-hi la seva pasta plant-based. La carta és curta i eclèctica, i proposa pastes diferencials que busquen sorprendre. Entre elles, els tortel·lini de pebrot vermell amb gelificació d'estragó i fulles de romaní fregides o els ravioli de pèsols i escalunyes. També utilitzen xoriço vegà i pasta de sèmola de blat en amanides i falsos arrossos i versionen formatges blaus i camemberts. Per mitigar l’impacte dels àpats que serveixen, i com a part del moviment Carbon Free Dining, planten arbres fruiters arreu del món. 

  • Cafeteries
  • Sants

Una parella francesa amb empenta, veganisme, filosofia 'zero waste' i cafè d’especialitat. Què és? El NEØ Coffee House de Sants. I què ofereix? Un senyor 'brunch' que porta tofu remenat, mongetes fumades, bolets rostits amb salsa de miso, bacó vegà cruixent, cremós d’anacards amb xipotle, salsa verda i 'dukkah' (una mescla egípcia de fruits secs). Evidentment, també tenen l’omnipresent torrada d’alvocat. Ells la fan amb cigrons fornejats i granola salada. Mobiliari i terra de fusta clara, grans finestrals, llum natural a dojo, plantes, una taula central amb bancs i barres petites a les parets. S’hi respira pau. Una delícia de lloc.

Publicitat
  • Menjar

Al llegir menjar porqueria vegà gairebé ens esclata el cap. Massa conceptes junts que semblen antagònics, però no, la cadena holandesa Vegan Junk Food Bar demostra amb èxit que es pot ser vegà sense renunciar a la teva miqueta de greix; hamburgueses, hot dogs, nachos, patates fregides, etc. L'acolorit local està inspirat en l'street art, és 'dog friendly' i té terrassa.

  • Libanesa

El millor falàfel de Barcelona està a La Boqueria! Sí, Falafel Vegano es troba ​​a la parada número 133-134 d’aquest cèntric mercat des de l’any 2010 i s’han especialitzat en aquest ‘hit’ de la cuina d’Orient Mitjà. S’han fet famosos servint aquestes croquetes de cigrons, i és per això que potser haureu de fer una mica de cua, quan hi aneu. Senyal que és bo! A més, la seva cuina és kosher, halal, vegana i apta per a totes les butxaques.

Publicitat
  • Cafeteries
  • El Poblenou

Un altre local del Poblenou dedicat al brunch? Afirmatiu. Però aquest no és un establiment qualsevol. Per començar, és vegà. Podreu triar entre pancakes, torrades, tofu en diferents formats com a substitutiu dels ous, bols, bagels i hamburguesa de fesols negres. El bol de patates dolces amb moniato fregit, salsa casolana de tomàquet, crema vegana, herbes aromàtiques i ceba verda és potser un dels nostres preferits. Per beure, te orgànic, cafè ecològic, kombutxa, sucs premsats, batuts, diferents menes de llimonada i cervesa artesana. La ubicació és immillorable per anar-hi amb nens i/o gossos. El local i la seva terrassa són just davant dels jardins Miquel Martí i Pol. A dins, hi trobareu un raconet pels més xics amb una cuineta de fusta molt 'cuqui' per jugar-hi. Ah! També ofereixen un menú pensat per ells.

  • Menjar

"Els tenim quadrats". Amb aquest lema, els germans Fernando i Claudia Bosch han irromput en el món de la rebosteria vegana, des de fa pocs mesos. Una botiga vegana de Premià de Dalt, una creixent demanda de brioixeria per part de la clientela (vegans, intolerants a la lactosa i d'altres) i un any de proves han resultat en els Cuvo, aquests dònuts quadrats que es cuinen en un obrador familiar del carrer Rabassa, a Gràcia. És possible que pròximament obrin botiga, però de moment no atenen al públic. Per ara es poden encarregar al seu web i en alguns establiments.  

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat