La Brochette
© Maria DiasLa Brochette
© Maria Dias

Els millors restaurants de pollastre de Barcelona

El pollastre està de moda: en aquesta restaurants trobareu les millors aus de Barcelona, en totes les coccions i varietats imaginables

Ricard Martín
Publicitat

Recordeu el Carpanta? Qui podia mossegar un pollastre rostit a finals dels anys quaranta era un afortunat. Després vam arribar les primeres rostisseries: eren un emblema de modernitat i van democratitzar l'au deliciosa. De cop, tothom amb quatre duros a la butxaca es podia clavar un 'quarto' de pollastre, patates i vi escumós. Avui en dia hi ha una petita corrent de restaurant/rostisseries que reten homentage a l'humil pollastre que tanta gana va treure, en versió gurmet. I qui diu pollastre rostit diu canelons o croquetes: dues especialitats que també es van abaratir i popularitzar en les rostisseries primigènies. 

RECOMANAT: on comprar els millors pollastres a l'ast de Barcelona.

Pollastres que no oblidareu

  • A la brasa
  • Gràcia
  • preu 1 de 4
A Pluma The Chicken Gourmet Place
A Pluma The Chicken Gourmet Place

De què va? Aquesta és la visió del pollastre a l'ast de l'Eugeni de Diego, un dels antics caps de cuina de d'Elbulli. De Diego, respectuós amb la tradició popular dominical, va veure com el sector del pollastre a l'ast no s'acabava d'actualitzar. Doncs ho ha fet ell.

I com es menja? En un local inspirat en les primeres rostisseries que van haver-hi a Barcelona, hi trobareu el que ell anomena pollastres capritxosos: cuinats durant dues hores amb forn Josper, híbrid d'alta cuina d'ast i brasa de carbó. A més, està marinat amb llimona, farigola i altres espècies mediterrànies i acompanyat de patates rostides, banyades en el suc del pollastre.

Però no em clavaran? A preus raonables: per 8,50 € teniu mig pollastre amb patates –que també poden portar salsa de mole o curri vermell, enlloc d'allioli– i per 13 la bestiola sencera. Canya ben freda a 1,50 €. I com en les rostisseries tradicionals, no s'obliden dels canelons: un de ben gran de poma golden rostida i foie gras fresc a la brasa, tot això cobert amb una lleugera i cremosa beixamel. Les croquetes també són de traca.

  • Peruana
  • Sants - Badal

De què va? A La Turuleca (peruà popular i rostisseria) la intenció és “oferir un producte cent per cent peruà i assequible amb la qualitat del Ceviche 103”, explica un dels socis, l’Àlex Luna. La situació és estratègia i filosofia: La Turuleca no és al Born, sinó a Badal. Pensàvem que tindríem una majoria de clients peruans, però no”, apunta Luna. I jo crec que té tota la lògica del món: La Turuleca ofereix un menú de migdia, molt assequible, (beguda i postres, 11,90 €, sempre pollastre a l'ast a la peruana de segon), treballat amb la mateixa qualitat que el de la casa mare i on preval la fidelitat al receptari criollo, per damunt dels tocs d’autor del Ceviche 103

Però el pollastre és bo? Convé no oblidar que això té esperit de rostisseria. No hi falta mai un pollastre a la brasa Josper que ha passat la nit amb vint espècies. El seu pit té tot el sabor que li manca al pitjor record que tingueu d’un pollastre a l’ast, i va amb amanida i unes patates extraordinàries (quart de pollastre a 4,90 € per emportar-se!).

Publicitat
  • Mediterrània
  • Eixample
  • preu 1 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

¿De què va? El valor de La Brochette, restaurant especialitzat en pollastre, és haver recuperat el plaer de menjar l’au que va idealitzar la postguerra: una clàssica amanida Cèsar, unes croquetes, uns canelons, un tagín, una botifarra, una hamburguesa, un cuscús, una broqueta amb albergínia picant... El pollastre té múltiples portes per entrar al paradís.

¿Però val la pena? Oi tant. Demaneu el clàssic: mig pollastre a l’ast macerat en espècies. L’au resulta fantàstica, intensa de gust i d’aromes. Per acompanyar el plat, demano un wok de verdures. Un plaer, encara que algú pugui pensar que es tracta d’un menú de règim. La senzillesa al poder. Per trencar l’equilibri dietètic, demano un tiramisú. La Brochette és un restaurant sense grans pretensions i per això és molt recomanable. El pollastre mereix arribar als regnes celestials.

  • Eixample
  • preu 2 de 4
Chez Cocó
Chez Cocó

De què va? Aquells que volen recuperar el plaer diletant del pollastre a l’ast dominical, tan maltractat habitualment, la rostisseria Chez Cocó és la seva opció. Amb aires recarregats i senyorials –això és com menjar a l’Orient Express amb espai, una delícia– aquest restaurant excel·leix l'art de rostir qualsevol au fins i tot peces de caça major i menor”.

Només s'hi menja pollastre? No, aquí conviuen el pollastre a l’ast amb la becada –cim de la cuina de caça, preparada segons els cànons– i altres delicadeses avícoles. Imperdibles l'extraordinària pularda dels Casals de Sagàs feta a la cocota –una raça del Penedès que els germans Rovira han castrat, amb resultats incomparables– i el pollastre de Bresse, considerat el millor pollastre del món, amb una carn ferma, plena de sabor i personalitat. En definitiva, aquesta és una rostisseria de luxe.

Publicitat
  • Mexicana
  • Ciutat Vella
  • preu 1 de 4

De què va? Pels 'freaks' de l’entrepà de pollastre fregit, una rara vis que costa trobar a Barcelona, tret que t’agradi la mutació arrebossada que venen al KFC la mort de Chicken Shop va suposar la pèrdua del seu sandvitx de pollastre fregit, una bèstia que havia deixat un buit irreparable a la ciutat... La Gringa és un restaurant de tacos informal que han obert els responsables del food truck Eureka, als límits del Raval.

L'estrella és: un entrepà de pollastre fregit que va desaparèixer del plat en qüestió de segons... Col morada, cogombrets, pa de brioix artesanal, llima, una cortina de formatge cheddar desfet, salsa chipotle i una rajola de pollastre amb una crosta de fregit perfecta, gairebé sexual. El tros d’au no és ni massa gruixut, ni massa gran. I quin encert!

  • Cocteleries
  • El Raval
  • preu 2 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Els dos 'schmucks' (gilipolles, literalment) són de Suècia (el Moe) i de Londres (l’AJ). Van obrir un bar de cafè, cocteleria i brunch en construcció. Ara hi trobareu una versió del brunch del sud dels EUA amb ous i pollastre de la Catalunya central. El xef és americà: mida USA per a plats espectaculars.

Quin pollastre s'hi jala, aquí? El pollastre fregit amb gofres i mantega de mel és un plaer que de tan culpable et condemna. No pots para de sucar el pollastre en la mel. L'altre roc a la faixa és un brutal entrepà de pollastre fregit a l'estil del Sud cruixent, saborós, porcot de qualitat, que rivalitza amb el de La Gringa sense problemes.

Publicitat
  • Catalana
  • preu 1 de 4
Piolindo
Piolindo

Un xic d'història En els temps de desarrollisme en què van començar a obrir pollastreries a tort i a dret, el local que més pollastres va rostir va ser una cooperativa gallega que, a més de criar-los, va obrir dos locals a Barcelona on comprar-los fets. Una a Marià Cubí i l'altre, el primer, al Barri de Sant Pere. I de fet aquest darrer Piolindo ha subsistit de manera digna l'embat del turisme i la gentrificació.

Val la pena? Té un caràcter singular: ja no és la barra dels anys seixanta, sinó una rostisseria amb cuina oberta. Una botiga de menjar per emportar amb menjador, vaja, D'evident modèstia: aquí hi mengen paletes i jubilats –espècies en perill d'extinció al barri– un menú de migdia a 9,90 € (12 € el cap de setmana) més que digne i ben preparat, que val la pena tastar. Sobretot per un bacallà a la llauna decent, i un pollastre a l'ast sucós i en què la pell encara és aquella llaminadura cruixent que recordes de petit. I les croquetes tampoc estan gens malament.

Preferiu la vedella?

  • Sarrià - Sant Gervasi

De què va? Ja ho adverteixen a la seva web: "A la resta de locals hi ha moltes burgers i massa indecisió, així que nosaltres hem decidit fer-ho molt més fàcil. Pa, quètxup, mostassa, ceba, formatge i dos 'patties'; això és tot. Triar-nos serà la teva darrera tria." Aquest establiment és l'aventura restauradora 'fast good' d'en Miguel Puchol (Mantequerías Pirenaicas) i del seu soci Gabriel Rodrigo (expilot de Moto2).

I què s'hi demano? Passen de les floritures culinàries absurdes per centrar-se en allò que realment importa; aconseguir la 'smash' perfecte. Com? Amb pa artesanal de brioix i carn de primera qualitat —prové de granja La Bassola de Castellterçol— que es caramel·litza fins a arribar al punt del socarrat. A la carta, només dues opcions, però clavades; la 'smash' burger clàssica, una altra secreta que va canviant, un parell de postres i quatre begudes. Per menjar al local o per emportar.

  • Hamburgueses
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 2 de 4

De què va? Amb receptes creades pel xef Paco Pérez, estrella Michelin, aquesta hamburgueseria gurmet ofereix carn de tots els continents: vedella japonesa, irlandesa o argentina i ànec xinès en són algunes. I disposen de carta de gintònics curosament preparats.

Què demano? Hi trobareu receptes de temporada com la nòrdica, on s'hi pot veure el toc de Pérez; en lloc d'omplir-ho tot de maioneses i salsa de barbacoa, fa coses com la Nòrdica: vaca vella amb crema de fines herbes, maionesa de fonoll i vinagre liofilitzat. 

Publicitat
  • Hamburgueses
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

De què va? La 'smash burger' és una hamburguesa que, en contraposició al luxe acumulatiu 'desencaixamandíbules' a 15 euros, és una simple bola de carn picada que s’aixafa a la planxa en el moment de la cocció i porta pocs ingredients en panet. L’Edward White, de les Illes Verges dels Estats Units, va obrir Fast Eddie’s a finals del 2021, a la Ribera.

I què demano? No us hi trencareu el cap: 120 grams de vedella amb cogombres envinagre, ceba, formatge, mostassa i salsa anglesa. El Fast és un 'dinner' minimalista; només hi serveix la 'cheeseburger', un entrepà de pollastre fregit famós a tota Barcelona i patates fregides (i els divendres, filet de peix arrebossat).

  • Hamburgueses
  • Nou Barris

De què va? L’Ovante ha sobreviscut a l'onada de les hamburgueseries gurmet i ha demostrat que, ho petin pokes o ho petin tacos, té corda per estona.

Explica'ns per què, si us plau. De tot per a tothom. Per als amants de la carn? La Guardián Rojo; hamburguesa de vedella, pa vermell, emmental, beixamel, ruca, ragú de vedella i amb mozzarella gratinada. Per als amants del verd? La Yo Soy Groot; hamburguesa vegana amb hummus de pastanaga, tofu i col llombarda. Per als amants de sabors innovadors? La Maui; hamburguesa de vedella, bacó, salsa 'hei hei', confitura de pinya i coco. Les patates fregides Kevin Bacon, amb salsa de bacó i formatge, ja són un clàssic de l’establiment. També tenen sandvitxos i 'hot dogs'.

Publicitat
  • Hamburgueses
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

De què va? La Maria Andrea Dávila i l'Andrés Guerra –cuiner amb estudis superiors– us ofereixen tot allò que se suposa que té una bona hamburgueseria: salses i acompanyaments casolans, carn de la bona –la seva identitat són discos de vedella de primera de 180 gr amb greix de mitjana, fets a la pedra volcànica– i receptes molt treballades i meditades.

Un exemple, sisplau. La Pat Cox, una barbaritat que ajunta porc esfilagarsat amb la salsa Pat Cox –que és la que prepara la iaia de l'Andrés el dia d'Acció de Gràcies a Estats Units, feta de costella rostida– formatge gouda trufat i cansalada cruixent, amb una pipeta injectada de la salsa. Vegetarians, no patiu: hi ha una bona 'burger' vegana casolana, feta a base de 'frijoles' negres, cigrons i quinoa, amb maionesa de 'jalapeño'. 

  • Hamburgueses
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample
  • preu 1 de 4

De què va? El primer local de Mad Mad Vegan fou una petita parada al mercat de Sant Ildefonso de Madrid el 2019. Cinc anys després van obrir-ne una a Barcelona. Aquí opten més per l'hamburguesa senzilla 'made in USA' estil 'cheeseburger' que no pas per inventar receptes rebuscades. I la simplicitat els ha funcionat: segons la guia vegana Happy Cow, aquí es menja una de les millors hamburgueses veganes del món.

Què demano? Boníssima la Double Vacon: burger d'Heura, doble 'formatge' cheddar fos, 'vacó', enciam, tomàquet, cogombres, ceba vermella i salsa Sweet Carolina casolana. Va amb unes patates fregides la mar de bones –no es paguen apart– i salsa picant suau. I la veritat és que és una hamburguesa molt reeixida, de sabor compacte i unificat, que juga a la lliga de la 'burger' clàssica que ajunta quatre sabors amb la infal·lible conjunció de greix, sal i sucre –estil Five Guys però plant-based. 

Publicitat
  • Bar d'entrepans
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

De què va? Restobar de sandvitxos, hamburgueses i entrepans artesanals. En destaquem l’hamburguesa de vedella amb formatge gouda, bacó, enciam, melmelada de ceba i nabius, o la vegetariana de llenties, formatge Monterrey Jack, tomàquet, alvocat, ceba confitada i maionesa de pastanaga.

I treballen bé? Estàs de broma? Aquesta gent ve de guanyar el segon premi a la Millor Hamburguesa d'Espanya, amb La Duquesa: pa de carabassa casolà, dos discos de carn picada de brinça i costella –pur greix melós– amb formatge raclette, bolets 'shimeji' saltats, bocinets de guanciale i maionesa amb demi-glace de vedella. Si veniu famèlics, demaneu unes braves per picar mentre espereu. Atenció perquè fan les patates al forn damunt d’un llit de sal grossa, les deshidraten i les fregeixen lleugerament. Tremendament cruixents. Malbec a copes i cerveses comercials i artesanes. 

  • Cocteleries
  • El Poblenou
  • preu 1 de 4

De què va? A Pere IV amb Llacuna hi han obert una cocteleria que sembla treta d’una sèrie de David Simon, amb un component sòrdid d’allò més acollidor. Penombra taronja, fòrmica, cuir... És en un 'dive bar', que és la versió nord-americana del bar de vell de tota la vida.

Però s'hi menja? I molt bé. L'oferta d'hamburgueses és curta i l'especialitat de la casa són les 'smash burguers' fetes amb brinça ben picadeta, amb un torrat perfecte, i que t'envia al cervell un xut de sabor unitari i rotund. Alerta amb les seves patates fregides: les 'loaded fries', amb salsa de formatge, bacon i ceba, són tan addictives com la 'smash'. 

Publicitat
  • Hamburgueses
  • Vila de Gràcia
  • preu 2 de 4

De què va? L'obertura de l'hamburgueseria a domicili Vicio –'start up' creada per Aleix Puig, guanyador de 'Masterchef'– va ser un dels grans 'pelotazos' econòmics del 2021: van passar d'empresa de 'delivery' d'hamburgueses a facturar milions d'euros. Tenen un establiment híbrid a Barcelona (Via Augusta, 21), on cuinen i d'on surten les comandes a domicili, i un espaiós restaurant a Comte d'Urgell, 204, amb capacitat per a més de cent persones. 

I què demano? Vegeu la BBQ Bacon Cheeseburger, amb doble disc (cadascun de 180 g) de vaca madurada 'dry-age', bacó 'crunchy', cheddar, cogombres i salsa barbacoa casolana. Com diuen ells: et donem el que et mereixes. O una barbaritat com la trufada: Vaca madurada, ou ferrat de granja, cheddar i salsa a base de tòfona negra. Les patates fregides, amb salsa de formatge mimolette, bacó cruixent, crema agra i cibulet, són immoralment bones.

  • A la brasa
  • Dreta de l'Eixample

De què va? Lomo Alto i Lomo Bajo, dos restaurants units sota el denominador comú de la carn. Una ambiciosa jugada per portar la carn a un altre nivell. Bovins excepcionals reposen en cambres frigorífiques a la vista del públic, oberts en canal, com si fossin obres de Damien Hirst. 

I val la pena? Lomo Bajo és l'apartat d'hamburgueses i entrepans. Però una hamburguesa de vaca vella madurada i afinada per veritables 'conosseurs' és un altre nivell d'experiència i plaer. Van en pa de brètzel, i la carn és tan bona que no compliquen la recepta, només hi posen producte gurmet. Com la Sibarita, amb foie a la planxa i poma. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat