Cinema a la fresca a la Sala Montjuïc
Foto: Sala MontjuïcCinema a la fresca a la Sala Montjuïc
Foto: Sala Montjuïc

Coses per fer a Barcelona al juliol

Exposicions, concerts, teatre, festes, exposicions... Juliol arriba carregat d'activitats interessants. No et perdis res!

Escrit per: Rita Roig
Publicitat

El mes de juliol està carregat de plans tan interessants que ni les onades de calor impediran que sortiu de casa. Festivals i pel·lícules a l'aire lliure, concerts de bandes i cantants reconeguts i també talent local, fires, festes i exposicions. Barcelona no tanca aquest estiu!

NO T'HO PERDIS: Les millors coses que pots fer gratis a Barcelona

Time Out Market Barcelona
  • Què fer
  • El Gòtic

Time Out Market és un concepte únic que té l'objectiu de celebrar els sabors més autèntics i reunir el millor menjar i cuiners d'una ciutat sota un mateix sostre. El trobareu a la terrassa-mirador del Maremàgnum, en un espai de 5.250 metres quadrats que acull una acurada selecció de 14 xefs, un restaurant de servei complet i quatre bars: dos d'ells a l'aire lliure, amb vistes espectaculars al mar i la ciutat. Cal esmentar que un dels bars és a càrrec de Paradiso, una de les millors cocteleries del món. A més d'aquesta impressionant conjunció de grans cuiners i plats deliciosos, al centre del mercat hi ha un escenari amb una visió de 360º, que ofereix una programació de cultura i espectacles a càrrec de la redacció de Time Out Barcelona. I una altra bona notícia: està obert 364 dies l'any, de 10 del matí a les 12 de la matinada (fins a la 1 en el cas del Paradiso).

Activitats i fires a la ciutat

  • Menjar

Ja és una realitat: Time Out Market Barcelona obrirà portes al públic el proper divendres 5 de juliol. En la seva primera jornada, l'horari d'aquest mercat gastronòmic –el primer de tot el món amb curació editorial– serà de 12 a 24 h. I a partir del 6 de juliol, l'horari serà de 10 a 24 h cada dia de l'any, menys el 25 de desembre que estarà tancat. 

N'hem parlat molt, l'hem anticipat molt i l'hem explicat molt (i ho continuarem fent). Però la veritat és que fa goig veure el projecte convertit en realitat: al Port Vell, al capdamunt del Maremagnum, ara hi ha un espai acabat de construir de 5250 m2 amb 14 cuines, una pastisseria, quatre bars –dos interiors i dos exteriors– i un restaurant de servei complet. No només s'hi menja i s'hi beu: també hi ha un estudi de pòdcast, un escenari i un espai d'esdeveniments, que com la gastronomia també estaran curosament seleccionats per l'equip editorial. 

  • Música
  • Música

L’estiu a la ciutat pot ser d’allò més asfixiant, però, per sort, s’hi organitzen un munt d'esdeveniments gratuïts que ens amenitzen les jornades de calor. En són exemples els Vespres de la UB, els diversos cicles de cinema a l’aire lliure i el Clotilde Fest, la festa de la música jove gratuïta que a partir d’aquest dimecres 3 de juliol i fins al 21 s’instal·la als jardins del Palau Robert un cop per setmana. 

En aquesta sisena edició del cicle musical, l’edifici situat al número 107 del passeig de Gràcia, amb col·laboració amb l’Agència Catalana de la Joventut - Carnet Jove i les emissores musicals RAC105, Els 40, Europa FM i Flaixbac, porta una proposta de nou artistes catalans que actuaran els dies 3, 10, 17 i 21 de juliol des de les 20.30 a les 22.45 h

Publicitat
  • Música
  • Música

Aquest juliol arriba la Festa Major del Raval i, com ja és costum, l’Associació de Música Electrònica de Barcelona (AMEBA) hi participarà amb el seu format Parkfest, el concepte que ocupa l’espai públic per omplir-lo de música i fer gaudir tothom. Així, durant els dies 12 i 13 de juliol a la plaça Terenci Moix, un cartell que inclou una selecció acurada de l’escena local i un ampli espectre de gèneres electrònics celebraran les festes del barri amb tres sessions de DJ i una actuació en directe al dia.

  • Teatre i Arts Escèniques

Un estiu més les actuacions de la companyia Parking Shakespeare tornen a prendre lloc al parc de l’Estació del Nord de Barcelona. A partir del 4 de juliol, i durant tot el mes, una desena d'actrius i actors interpretaran 'Molt soroll per res', una de les comèdies corals més populars de Shakespeare. La trama original està ambientada a Sicília i se centra en l’amor i els rols de la parella, però també en els malentesos, enganys i calúmnies que envolten els enamorats. En la versió que es presentarà, s’adaptarà al present: l’argument girarà en torn les diferents maneres actuals d’estimar, de les segones oportunitats que brinda l’amor i de l’ambivalència de rics i pobres. Tot plegat servit amb música italiana en directe. 

Publicitat
  • Música
  • Música

Nou Barris està llest per acollir un any més el festival L’Estiu, al Pati!, la proposta que omple el pati de la Seu del Districte de música i cinema durant el mes de juliol. Aquesta vuitena edició tindrà lloc del 3 al 28 de juliol i congregarà diverses propostes musicals de diferents gèneres i un cicle audiovisual amb signatura de dones. Totes les ofertes de la programació són gratuïtes i d’accés lliure, excepte el Festival de Blues i el Desvarío, en què algunes de les propostes seran de pagament.

Publicitat
  • Art
  • Art

L’estiu a la ciutat promet no avorrir a ningú. De fet, si sou amants de la fotografia experimental, durant cinc dies podreu gaudir de 21 exposicions gratuïtes que oferirà l'Experimental Photo Festival, del 24 al 28 de juliol, al centre cívic Pati Llimona i a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. 

La programació comptarà, a més, amb un ampli ventall d’activitats per aquells qui adquireixin tiquets: 52 tallers, 18 conferències, tres visionats de portafolis i una Residència Artística Experimental de deu dies. A més, també es duran a terme cent esdeveniments presencials i en línia, realitzats per 51 artistes i curadors internacionals, que oferiran una immersió completa a la fotografia experimental en totes les seves manifestacions. 

  • Beure

Fa deu anys, dos amics d’infància amants dels còctels innovadors i enamorats de la seva ciutat, Barcelona, van començar un projecte per lluitar per la supervivència dels bars amb més història de la ciutat. A l’inici, Enric Rebordosa i Lito Baldovinos van apostar per l’emblemàtic local modernista de La Confiteria, obert l’any 1912, per convertir-lo en una cocteleria clàssica. Ara, una dècada més tard, la iniciativa va vent en popa: el Grup Confiteria és reconegut per rescatar locals històrics, dinamitzar el món de la cocteleria i conservar i impulsar la memòria culinària de Barcelona. De moment, la proposta abasta 24 establiments.

Per celebrar l’èxit d’aquests primers deu anys, el Grup ha organitzat una festa benèfica el pròxim 4 de juliol que reunirà propostes de les millors cocteleries de Barcelona. I com que no podia ser d’altra manera, han escollit un altre edifici emblemàtic de la ciutat per a fer-ho: La Paloma.

Publicitat
  • Música
  • Música

El Sónar celebra del 15 al 17 de juny la seva 31a edició amb més de 200 directes i DJ sets d'artistes com Air fent el seu emblemàtic àlbum 'Moon safari', Kaytranada, Charlotte de Witte, Paul Kalkbrenner i Folamour. Com de costum, l’agenda del festival celebrarà la influència de la música de ball en la cultura popular d’ahir i d’avui entre les seves diferents programacions: Sónar de Dia, Sónar de Nit i Sónar+D, que explorarà la implementació massiva de la intel·ligència artificial a les indústries creatives i les possibilitats que s’obren amb l’entreteniment immersiu i les realitats expandides. 

  • Què fer
  • Ciutat

Quan es va estrenar la primera temporada de 'La casa del dragón', alguns no tenien gens clar que la preqüela de 'Game of thrones' tingués una bona rebuda per part dels fans de la saga, però la nova sèrie va batre rècords d'audiència i s'ha convertit en un dels principals èxits de la plataforma HBO. El primer capítol de la segona temporada es va estrenar el 16 de juny, i la plataforma emetrà un nou capítol cada setmana fins al 4 d'agost, quan s'estrenarà el capítol final. En mig de l'esperada emissió, els fanàtics de la sèrie ara també la podran viure en primera persona a la nova experiència immersiva de la sèrie que ha aterrat a Barcelona. El Movistar Centre de plaça Catalunya ha inaugurat un espai que recrea l'Univers de Ponent on els fans podran convertir-se en alguns dels seus personatges preferits de manera gratuïta.

Publicitat
  • Música
  • Música

Aquest estiu, el cicle Les Nits del Palau Güell torna a Barcelona per oferir una sèrie de vetllades musicals al terrat d'aquest emblemàtic edifici modernista. Del 27 de juny al 25 de juliol, cada dijous a la nit, el terrat del Palau Güell es transformarà en un escenari per a cinc actuacions a càrrec de grups emergents del Taller de Músics, que oferiran una gran varietat d'estils musicals.

El programa no només inclou música en directe, sinó també visites guiades pels espais més emblemàtics del Palau Güell, on Antoni Gaudí va transformar les xemeneies en veritables escultures arquitectòniques.

  • Què fer
  • Mercats i fires
  • Fort Pienc

El Mercat dels Encants és un dels mercats més antics d'Europa, que data des del 1300 a la ciutat. Va començar la seva activitat a les portes de la muralla de Barcelona que, des del seu origen tenia el punt d'informalitat i llibertat que encara manté. Hi ha més de 300 parades de roba de tots els estils i preus, antiguitats, ceràmica, outlets i una zona de restauració amb 9 restaurants per poder gaudir de tota la jornada al mercat.

Publicitat
  • Teatre i Arts Escèniques

Les obres de Javier Ambrossi i Javier Calvo solen esdevenir fenòmens. Ho hem vist amb Stella Maris, Paquita Salas i amb el musical 'La Llamada', que va començar sent una obra musical 'underground', però que ara, deus anys després de l’estrena, ha recorregut més de 30 ciutats i fins i tot s’ha adaptat cinematogràficament. 

Per celebrar el seu desè aniversari i el gran èxit que ha assolit durant aquest temps, 'La llamada' torna a oferir un gira per diferents ciutats d’Espanya, i una de les parades és a Barcelona, del 3 al 26 de juliol

Concerts

  • Música
  • Música

Marc Vilajuana i Alejandro Narés són 'Grego' i 'Techno', perquè ens entenguem. El cantant, actor i ballarí (busqueu-lo a la família del Club Súper 3, a part de projectes com 'Acte de fe') s'ha unit al músic i productor per dodanr forma a Gregotechno, un projecte singular i engrescador que treu el cant gregorià de l'església i l'acosta a la pista de ball. Curiosament, la combinació funciona de meravella, potser perquè totes dues músiques conviden a certa introversió i cerca de transcendència, encara que sigui en el cos, i justament per això titulen el seu espectacle 'La litúrgia del cos', que presenten en concert el 18 de desembre a La [2] de la Sala Apolo, amb els visuals de Xavier Arqué (doctor en nanobiotecnologia especialitzat en microscòpia i audiovisuals). De moment, podeu escoltar online alguns dels singles que formaran part del seu primer EP.  

  • Música
  • Música

23 artistes amics dels Surfing Sirles, una de les bandes catalanes de rock claus dels darrers anys –mesclaven punk, psicodèlia, pop, garatge, costumisme nostrat...– celebraran el repertori 'sirlero' amb tres hores de concert (a deu euros l'entrada anticipada). Serà el 28 de desembre a la sala Apolo: obren portes a 19.45 h, comença a les 20.15 h. 

La vetllada –que posa en valor els minuts escombraries de finals d'any– reunirà 23 dels 26 artistes que han gravat el disc homenatge 'No som res, però fa de mal dir: els amics canten Sirles' (Bankrobber), un doble vinil amb 26 versions dels Surfing Sirles fetes exclusivament per gent amiga i molt propera al grup, amics de quilòmetre zero, per entendre’ns. Ull amb els participants: Pascal Comelade + Ivan Telefunken, Joan Colomo, Les Cruet Trio, L'arròs + La Cosa Pública, Mil Coltells + Enric Casasses, Power Burkas, Kiwis, Autodestrucció, Esperit!, Zombi Pujol, Ricky Gil & Biscuit, Les Salvatges, Edi Pou, eSTA en Chaqueta, Transición, Blood Quartet, El Belda i el Conjunt Badabadoc, Fetus, Pentina't Lula, Biscuit, Industrias Orsini, Control+C, Mongosónica, Guillamino, Rivers Z, i Lulú Martorell, Oriol Sauleda i Marcel·lí Bayer. Tot un 'qui és qui' del rock llibertari i poètic dels darrers vint anys a Catalunya refarà el cançoner dels tres discos de la banda. S'intueix una festassa! 

Música clàssica

  • Música
  • Clàssica i òpera
  • El Raval
'Madama Butterfly' és un dels drames més colpidors del repertori operístic. Tracta sobre l’amor impossible entre Cio-Cio San, una jove geisha japonesa coneguda amb el nom de Butterfly i abandonada per la seva família, i un tinent de la marina d’Estats Units, B.F. Pinkerton. Amor impossible perquè ell es casarà amb Butterfly de manera inconscient per després abandonar-la sense donar explicacions, i ella, encara enamorada, l’esperarà durant tres llargs anys de sacrifici i fidelitat. El final, prou conegut, és tràgic i és la manera que té Butterfly de restablir el seu honor ferit. Giacomo Puccini la va estrenar el 1904, i durant més d’un segle s’ha convertit en una de les òperes més estimades pel públic i, també, gràcies a la seva ambientació exòtica, el seu drama humà i la seva música d’un lirisme emocionant, una de les primeres portes d’entrada al món de l’òpera. Si teniu curiositat i mai heu visitat el Liceu, ara és el moment! La primera funció, el 8 de desembre, de fet, és per a la comunitat LiceUnder35, a un preu reduït i molt avantatjós per a menors de 35 anys. Fins al 28 de desembre pujarà a l’escenari la producció poètica de Moshe Leiser i Patrice Caurier, i en el paper protagonista tindrem tres de les millors sopranos del moment: Sonya Yoncheva, Saioa Hernández y Aylin Pérez. 'Madama Butterfly' no és només una de les grans òperes del repertori: és també una gran experiència emocional que us deixarà un record inesborrable. No us la perdeu!
Contingut patrocinat
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Eixample
L'amor de Ludwig van Beethoven per la natura queda reflectit especialment en la seva Sisena Simfonia, la coneguda amb el sobrenom de Pastoral. Ara l'OBC l'ofereix en la seva temporada de concerts a L'Auditori, juntament amb el Concert per a violoncel i orquestra de Robert Schumann i una estrena mundial, una simfonia, del compositor José Río-Pareja. Ludovic Morlot, el titular de l'orquestra, dirigirà el conjunt, que tindrà Gautier Capuçon com a solista de violoncel convidat.
Publicitat
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • El Raval
Ja són uns quants els anys en què es repeteix aquesta tradició: la de gaudir en directe de la partitura que Albert Guinovart va escriure per al clàssic de Charles Dickens. Un Conte de Nadal, amb llibret de David Pintó, i la presència destacada de VEUS Cor Infantil Amics de la Unió. Els acompanyen els músics de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigits per Josep Vila i Jover. Els solistes són Ana San Martín i Albert Mora, mentre que la part visual i plàstica és a càrrec de Borja González, que fa art amb sorra.
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
L'Orquestra Simfònica del Vallès ofereix cada any un concert de valsos i danses que s'ha convertit en tota un tradició. Música a l'entorn de la família Strauss, però que inclou també obres d'altres autors. Enguany serà Xavier Puig, el director titular de l'orquestra vallesana, qui s'ocupi de la direcció. La solista convidada serà en aquesta ocasió la tarragonina Marta Mathéu. Bon humor i bona música per donar la benvinguda al Nadal.
Publicitat
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Els diferents cors que integren la nombrosa família coral de l'Orfeó Català es reuneixen una sola vegada l'any, en la qual comparteixen l'escenari del Palau de la Música Catalana. És el tradicional concert de la diada de Sant Esteve, que se celebra des de 1913. Des dels més petits fins al Cor Gran, interpreten música de temàtica nadalenca, d'autors i èpoques diverses. Un concert esperat i molt seguit, tant en directe com també a través de la ràdio i la televisió.
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Ciutat Vella
Apunteu-vos a una cita musical que ja és tota una tradició nadalenca a Barcelona. Des de fa més deu anys, l’Orfeó Català ofereix un concert gratuït amb nadales d'arreu del món. Normalment, es feia a la plaça del Rei, però aquesta vegada estrena escenari i es farà al Pla de la Seu, és a dir, davant de la Catedral. Serà el divendres 3 de gener a les 19.30 h. Dirigit per Pablo Larraz i amb Alvaro Metger al piano, l'Orfeó Català oferirà un repertori que inclou una primera part amb peces menys conegudes pel públic català i una segona part amb 'hits' nadalencs com 'El dimoni escuat' (arranjament d’Albert Guinovart), 'Santa nit' (arranjament de Franz Grüber/John Rutter), 'Suite de nadales' (arranjament de Salvador Brotons) i 'El Noi de la mare' (arranjament d’Albert Guinovart). El concert està obert a tothom, però l'aforament és limitat. Trobareu més informació en aquest enllaç.
Publicitat
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • El Raval
Continua la integral de les simfonies de Gustav Mahler al Gran Teatre del Liceu, a càrrec de l'orquestra del teatre i el seu titular, Josep Pons. Aquesta vegada és el torn de la Sisena, la que porta com a sobrenom 'La tràgica'. Una simfonia estrenada l'any 1906 que Alma Mahler, la dona del compositor, va definir com "la seva obra més personal i també la més profètica". 
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
La jove violinista andalusa, un dels talents més grans que hagi donat el violí aquests últims anys, torna al Palau de la Música Catalana, per interpretar el Concert per a violí i orquestra de Korngold, una obra no gaire interpretada però de gran bellesa i regust cinematogràfic. El concert, que dirigirà la nord-americana Marin Alsop, inclou també Strum de Montgomery i la Suite del ballet Romeu i Julieta, de Prokófiev.
Publicitat
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Eixample
El cicle de Grans Conjunts, organitzat per l'Escola Superior de Música de Catalunya, proposa l'audició d'una de les obres més impressionants de Dmitri Xostakóvitx, la seva Simfonia núm. 7, coneguda amb el sobrenom de Leningrad. La partitura va ser escrita l'any 1941, mentre les tropes alemanyes assetjaven la ciutat russa. Ara la podrem sentir en directe, a la Sala 1 Pau Casals de L'Auditori, en interpretació de l'Orquestra Simfònica de l'Esmuc, dirigida en aquesta ocasió per Lorenzo Ferrándiz.
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • El Raval
És amb molta probabilitat l'òpera de Giuseppe Verdi més popular en l'actualitat i una de les més representades arreu del món. El Liceu la torna a programar en la seva temporada, en un atractiu muntatge de David McVicar que ja s'ha vist al teatre. En total seran una dotzena de funcions, que tindran la presència de primeres figures del panorama internacional com Nadine Sierra o Javier Camarena, en els principals papers. La direcció musical és de Giacomo Sagripanti.

Cine

1. Emilia Pérez

Podria caure en el més espantós dels ridículs, però no. Trepitja amb fermesa la corda fluixa per la qual transita des del minut u per hipnotitzar l'espectador amb una barreja aparentment impossible: amb la seva nova pel·lícula, Jacques Audiard (director de títols com 'Un profeta' i 'París, distrito 13') proposa el que defineixen com un 'narcomusical queer' que navega constantment entre la genialitat i el disbarat, mentre surt airosa de cadascun dels reptes que entoma.

La pel·lícula ressegueix la peripècia d'un poderós i temut cap d'un càrtel de la droga mexicà que decideix fer el pas que somia des de petit: Manitas del Monte s'ha sentit sempre una dona, i segresta una advocada perquè li organitzi un canvi de sexe amb la màxima discreció. Entre el corrido, l'òpera i el fulletó, Audiard omple de cançons i música aquesta trama, i ens convenç d'una tesi que podria ser discutible: la transició és també la de l'assassí sanguinari redimit i convertit en una dona que treballa per la comunitat. Quin descobriment el de la madrilenya Karla Sofía Gascón, interpretant el doble paper de narcotraficant i de benefactora de les famílies que ella mateixa havia destrossat en la seva vida anterior. Sona amb força la seva nominació a l'Oscar, que podria significar la primera d'una actriu trans.

Dir.: Jacques Audiard (França, 2024). 130 min. Estrena: 5 de desembre

2. El Señor de los Anillos: La guerra de los Rohirrim

Situada dos segles abans dels fets d''El Senyor dels Anells: Les Dues Torres', aquesta nova aproximació cinematogràfica a l'imaginari creat per JRR Tolkien explora la història mai explicada de l'Abisme de Helm i del seu fundador, Helm Hammerhand (que a la versió original compta amb la veu de Brian Cox, el patriarca de 'Succession'), Rei de Rohan. En les mans del japonès Kenji Kamiyama ('Ghost in the Shell: Stand Alone Complex', la sèrie de Netflix 'Ultraman'), la pel·lícula aposta per l'animació amb inspiració anime. I en el seu retorn a la Terra Mitjana, la pel·lícula ofereix una aventura èpica que fa picades d'ull a la saga original (la màgia de la tecnologia ressuscita la veu del mític, i traspassat, Christopher Lee aka Saruman) i alimenta la passió desfermada dels fanàtics de l'obra tolkiana.

Dir.: Kenji Kamiyama (Japó, 2024). 130 min. Estrena: 5 de desembre.

Publicitat

3. Here (Aquí)

Ningú no podrà discutir la passió de Robert Zemeckis per l'aplicació de la tecnologia al seu cinema. De 'Qui ha enredat en Roger Rabbit?' (1988) fins a 'Polar Express' (2004), el director ha experimentat constantment amb les possibilitats que oferia el progrés. Però també amb les narratives. I ara, amb 'Here (Aquí)', i quan ja no li ha de demostrar res a ningú, el cineasta fa una de les més arriscades propostes de la seva carrera: l'adaptació de la novel·la gràfica homònima de Richard McGuire és una poderosa reflexió sobre la velocitat supersònica del pas del temps, i sobre aquelles decisions que marquen les nostres vides, els camins que emprenem sense marxa enrere.

I ho fa plantant la càmera en la cantonada de la sala d'estar d'una casa, convertint l'habitatge (i no només, ja ho veureu) en el testimoni, el punt de vista, de les històries humanes de tots aquells que hi viuen durant un segle. Commovedora, a estones abraçant certa sensibleria sense complexos, 'Here (Aquí)' reprodueix d'alguna manera les vinyetes de la seva inspiració editorial. I juga amb una altra carta: la reunió de Zemeckis, trenta anys després, amb el guionista Eric Roth, i la parella protagonista de la magistral 'Forrest Gump' (1994), uns Tom Hanks i Robin Wright rejovenits gràcies a la màgia de la IA. Un equip guanyador en aquells anys 90 que ara es nega a jugar amb les regles de l'algoritme, oferint una pel·lícula que navega a contracorrent amb les emocions de sempre.

Dir.: Robert Zemeckis (EUA, 2024). 104 min. Estrena: 5 de desembre

4. Papallones negres

David Baute, documentalista i director del Festival Internacional de Cine Mediambiental de Canàries, dirigeix aquest llargmetratge animat per a adults que, en les seves pròpies paraules, “busca fer arribar un missatge, un missatge molt dur”. Produïda per Edmond Roch ('Saben aquell', la trilogia 'Tadeo Jones'), aquesta producció catalana retrata el drama de les persones obligades a migrar a conseqüència dels devastadors efectes de la crisi climàtica: tres dones de punts diferents del planeta tenen en comú el mateix que milions de persones vulnerables desplaçades per l'impacte d'aquesta nova realitat.

I el d'elles és el punt de vista que pren 'Papallones negres', un film que impacta per l'experiència visual que proposa, i que planteja preguntes necessàries i urgents sobre el futur del planeta i el paper d'unes institucions inútils a l'hora de prendre mesures per aturar el que ara mateix sembla inaturable.

Dir.: David Baute (Espanya, 2024). 83 min. Estrena: 5 de desembre

Publicitat

5. SuperKlaus

Un desafortunat cop al cap obre la capsa dels trons i fa que el Pare Noel es desperti del K.O. convençut de ser el superheroi d'una famosa saga cinematogràfica. Lògicament, el caos s'apodera del Pol Nord, posant Nadal en perill quan un avariciós fabricant de joguines vol aprofitar-se de la conjuntura per apoderar-se del taller de Santa. Una nena, un robot i un elf formaran equip amb l'autoanomenat SuperKlaus per tal de tornar a posar les coses en ordre. Aquesta és la premissa d'una història d'aventures plena de sentit de l'humor, coproducció hispano-canadenca que demostra la bona salut de l'animació al país.

Els valors familiars, la soledat d'una infantesa massa depenent de la tecnologia i les pantalles, i la responsabilitat d'uns adults atrapats per les obligacions laborals... són algunes de les temàtiques que naveguen una pel·lícula destinada a fer-se un forat en les preferències del públic per les pròximes festes de Nadal i que arribarà també doblada al català.

Dir.: Andrea Sebastiá i Steve Majaury (Espanya, 2024). 88 min. Estrena: 5 de desembre

6. Dahomey

L'any 1892, les tropes colonials franceses van saquejar els tresors reials de l'africà regne de Dahomey, l'actual Benín. Ara fa tres anys, una trentena d'aquestes obres d'art van tornar al seu país d'origen. Un fet històric que serveix a la cineasta franco-senegalesa Mati Diop per proposar una reflexió sobre els efectes del postcolonialisme i a la reparació de les antigues potències, posant el focus en un debat entre estudiants de la Universitat d'Abomey-Calavi que assenyala contradiccions i obre més preguntes que no pas les respon. Diop, la primera directora africana en competir per la Palma d'Or a Canes amb el seu debut, 'Atlantics' (finalment guanyador del Gran Premi del Jurat), confirma la seva brillant visió cinematogràfica amb aquest apassionant documental que es va endur l'Os d'Or al darrer Festival de Berlín.

Dir.: Mati Diop (Senegal, 2024). 67 min. Estrena: 13 de desembre

Publicitat

7. Rock Bottom

El títol de l'òpera prima de la cineasta valenciana María Trénor coincideix amb el d'un àlbum històric del britànic Robert Wyatt. Membre fundador de Soft Machine i líder de Matching Mole, músic de culte, és l'inspirador d'una pel·lícula animada en què conflueixen l'escena hippie a l'Espanya mediterrània dels anys 70 i la psicodèlia, mentre segueix l'amor autodestructiu d'una parella que navega entre la creació artística i les addiccions. Sempre amb la música de Wyatt com a banda sonora més que protagonista. Produïda per la catalana Alba Sotorra ('El retorn: la vida després de l'ISIS'), la pel·lícula va competir a la Secció Oficial del prestigiós Festival d'Annecy, tot un aval en el món de l'animació, i revela a Trénor com un talent a tenir molt en compte i a no perdre la pista.

Dir.: María Trénor (Espanya, 2024). 85 min. Estrena: 13 de desembre

8. Cónclave

La mort d'un Papa i les intrigues, conspiracions i maquinacions darrere l'elecció de qui ha d'ocupar el seu lloc com a cap del Vaticà inspira aquest atmosfèric thriller que planteja un joc de trons en tota regla, i juga les cartes dels girs de guió amb enorme habilitat. Dirigida per Edward Berger (el mateix de la sensacional 'Sin novedad en el frente'), i amb un repartiment de luxe que inclou Ralph Fiennes a qui, a la pell del cardenal que supervisa tot el procés, totes les travesses situen en les pròximes nominacions a l'Oscar. L'acompanyen John Lithgow, Isabella Rossellini i Stanley Tucci.

'Cónclave' obre les portes a temes com els dubtes de fe, les guerres ideològiques o culturals, els prejudicis sexistes, homòfobs i racistes, i els escàndols sexuals que en els darrers temps no deixen de sacsejar l'Esglèsia Catòlica. 'Habemus Papa', 'habemus' pel·lícula per Nadal.

Dir.: Edward Berger (Regne Unit, 2024). 118 min. Estrena: 20 de desembre

Publicitat

9. Parthenope

Pocs imaginaris visualment més poderosos podem trobar en el cinema contemporani. Paolo Sorrentino ha construït, amb les seves pel·lícules, un segell estètic, sonor i narratiu que fa impossible no reconèixer la seva mà veient un únic fotograma de qualsevol de les seves obres. La personalitat del director de la ja immortal 'La gran bellesa' (2013) continua ben present en la seva darrera proposta: 'Parthenope' és el nom de la pel·lícula i també el d'una sirena de la mitologia grega que després batejaria una ciutat situada on ara trobem Nàpols, allà on va néixer el cineasta.

Però 'Parthenope' també és el nom de la protagonista d'aquesta pel·lícula (interpretada per la magnètica debutant Celeste Dalla Porta), una noia seductora fins a l'infinit, conscient de la seva gens terrenal bellesa, fascinada per l'antropologia i que ha de gestionar les tragèdies familiars i el desig de quasi tothom que es creua pel seu camí. La barroca fascinació de Sorrentino per les imatges decadents i grotesques, i la seva interacció amb la bellesa del paisatge i de la protagonista, marquen el passeig per l'amor i la mort d'una dona enigmàtica i de personalitat devastadora.

Dir.: Paolo Sorrentino (Itàlia, 2024). 138 min. Estrena: 25 de desembre

10. Nosferatu

Pel·lícules com 'La bruja' (2015), 'El faro' (2019) o 'El hombre del Norte' (2022) han convertit Robert Eggers en un dels cineastes de culte del cinema nord-americà. Ara s'atreveix a reversionar la pel·lícula homònima, un segle més tard que F.W. Murnau la convertís en icona del cinema mut i de terror. Descrita pels seus productors com una història gòtica d'obsessió desfermada, 'Nosferatu' explica la història d'una noia atacada per un aterridor vampir enamorat d'ella.

L'etiqueta de ser un d'aquells cineastes amb qui tothom vol treballar fan que Eggers faci una carta als Reis i pugui comptar amb un magnífic cast encapçalat per Bill Skarsgård (el pallasso Pennywise d''It') i Lily-Rose Depp (filla de Vanessa Paradis i Johnny Depp), i secundats per Willem Dafoe, Nicholas Hoult, Aaron Taylor-Johnson i Emma Corrin (la Lady Di de 'The Crown'). Terror de qualité per tancar l'any.

Dir.: Robert Eggers (EUA, 2024). 132 min. Estrena: 25 de desembre

Art

  • Art
  • Escultura
  • Dreta de l'Eixample

De què va? “Si hi ha un edifici de Barcelona fet a mida per acollir les escultures de pedra dels millors artistes contemporanis, aquest ha de ser La Pedrera”. Penelope Curtis, comissària d’aquesta nova exposició i exdirectora de la Tate Britain de Londres, ho tenia claríssim. Per això, quan li van demanar que preparés una exposició sobre l’escultora Barbara Hepworth a la Casa Milà, ella va fer una contraproposta que consistia a agrupar els grans creadors que van treballar la pedra després de la Segona Guerra Mundial sota el mateix sostre, cortesia d’Antoni Gaudí. 

Per què hi heu d'anar? Per veure com la llum que ve del Passeig de Gràcia s’escola primer pels balcons i els finestrals de La Pedrera i, després, llisca entre les corbes, els forats i les transparències de les escultures del seu interior. Peces de Hans Arp, Louise Bourgeois, Eduardo Chillida, Naum Gabo, Barbara Hepworth, Henry Moore, Isamu Noguchi i Jorge Oteiza ens ensenyen com, a mitjan segle XX, la pedra va deixar de ser un material associat al classicisme i els valors occidentals per a ser un camp d’experimentació artística. 

  • Art
  • Pintura
  • Sants - Montjuïc

De què va? Miró i Matisse van transcendir el seu context i van esdevenir icones de l’art. Per això, a vegades, les imatges els fan ombra. Aquesta exposició vol qüestionar els clixés sobre aquests dos creadors i explorar les seves relacions profundes i constructives que van quedar plasmades en les seves concepcions de l'art i les seves obres. 

Per què hi heu d'anar? Per gaudir dels colors intensos d'aquests dos artistes que es van reconèixer i admirar, però que "no van arribar mai a imitar-se". L'exposició ens mostra preocupacions comunes i interessos compartits, com la inspiració que tots dos van rebre pel paisatge mediterrani i la costa catalana o la fascinació pel valor intrínsec dels objectes quotidians, que tots dos van plasmar en les seves natures mortes. 

Publicitat
  • Art
  • El Raval

De què va? Una visió immersiva sobre la riquesa natural i cultural de l’Amazònia protagonitzada les veus autòctones que aporten alternatives per viure en harmonia amb la natura. La mostra combina art, ciència i activisme per abordar problemàtiques com la desforestació, la sequera o el control de recursos naturals.

Per què hi heu d'anar? La mostra es presenta com un recorregut sensorial des de les arrels fins a les branques de l'Amazònia, passant pels seus rius, boscos, pobles, rituals i habitants. Davant de la necessitat urgent de recuperar formes més respectuoses de viure per preservar-nos (al planeta i a nosaltres), 'Amazònies' ens proposa una nova manera de reconnectar amb la vida i la natura, aprenent de la saviesa del poble amazònic i fugint de la visió fatalista de la situació actual.

  • Art
  • El Gòtic

De què va? Aquesta exposició comissariada per Maria Garganté explica com la paraula femenina ha estat sovint oculta, negada o desacreditada en la història, la literatura i els relats bíblics i mitològics.

Per què hi heu d'anar? Per conèixer veus femenines referents en resistència cultural a través de la paraula, gràcies a una selecció d'obres diversa i sorprenent. Des d'una Immaculada Concepció de Luis Fernández de la Vega a un petit dibuix de 'Santa Anna ensenyant a llegir la Verge' de Picasso, passant per un autoretrat que Caterina Albert i Paradís (Víctor Català) va fer d'ella mateixa l'any 1890, fins a arribar dibuixos de la mística Josefa Tolrà i obres de les artistes contemporànies Eulàlia Valldosera i Kima Guitart. 

Publicitat
  • Art
  • Ciutat Vella

De què va? El Museu Picasso acull l'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914': un inventari d’obres d’artistes catalans i catalanes que van viure i treballar a la Ciutat de la Llum, a la recerca d’un destí que els permetés exercir el seu art en llibertat, dur a terme encàrrecs de moda de l’època o donar-se a conèixer.

Per què hi heu d'anar? Per viatjar a París a través d'un compendi de peces d’art inspirades en aquesta ciutat creades per pintors, gravadors, il·lustradors, músics, intèrprets, escriptors, periodistes i altres figures destacades. Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Isidre Nonell, Pablo Picasso, Joaquim Sunyer, Lluïsa Vidal, Laura Albéniz, Pau Casals, Isaac Albéniz, Enric Granados, Joaquim Nin, Maria Gay o Jaume Brossa són només alguns dels noms que formen part d’aquesta mostra.

  • Art
  • El Raval

De què va? Les parets del MACBA, sempre d’un blanc immaculat gairebé quirúrgic, s’han tenyit de blau marí i taronja per l’ocasió. L’exposició dedicada a Mari Chordà, una icona del feminisme i l’art de casa nostra, per fi honora la trajectòria que aquesta gran artista sempre ha merescut. 

Per què hi heu d'anar? Per divagar entre obres plenes de color i símbols sobre el plaer, el desig, la sexualitat i la maternitat. Hi descobrireu l'empenta d'una creadora avançada al seu temps que va participar en les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, va fundar una editorial feminista i va obrir un bar amb les amigues en la grisor del franquisme i la transició. En les vagines, secrecions i cossos gestants hi sentireu vibrar el caràcter sincer i combatiu de la Mari Chordà, que també hem intentat plasmar en aquesta entrevista

Publicitat
  • Art
  • Ciutat Vella

De què va? La Sala Parés celebra el 150è aniversari de Joaquín Torres-García amb l’exposició 'TORRES-GARCÍA. Entre el Noucentisme i les avantguardes (1891-1934). Amb 120 obres, entre olis, dibuixos i joguines, la mostra recorre quatre dècades de la trajectòria de l’artista uruguaià, des de la seva etapa noucentista a Catalunya fins al seu retorn a Montevideo el 1934, passant per Nova York, París i Madrid. 

Per què hi heu d'anar? Per descobrir una de les peculiaritats d'aquest artista: les seves joguines de fusta pintada, que va començar a crear d'una època marcada per l'academicisme, com una manera de guanyar-se la vida amb un producte artístic que també tingués una sortida comercial. 

  • Art

De què va? L’exposició 'AMAZÔNIA', de Sebastião Salgado, arriba a Barcelona després d’una gira internacional per ciutats com Madrid, París i São Paulo, on ha rebut més de 1,5 milions de visitants. La mostra és el resultat de set anys d’expedicions del fotògraf brasiler a l’Amazònia, amb l’objectiu de retratar-ne la bellesa extraordinària i conscienciar sobre la necessitat de preservar aquesta regió vital del planeta.

Per què hi heu d'anar? La sala recrea l’atmosfera de l’Amazònia, amb imatges que destaquen paisatges naturals com rius serpentejants, tempestes tropicals i muntanyes cobertes de selva, i retrats que mostren les cultures i rostres dels pobles indígenes, com els Yanomami o els Awá-Guajá. Comissariada i dissenyada per Lélia Wanick Salgado, la mostra inclou més de 200 fotografies de gran format, 7 pel·lícules i una ambientació sonora composta per Jean-Michel Jarre, basada en sons reals de la selva. 

Publicitat
  • Art
  • Sants - Montjuïc

De què va? L’exposició 'Accident' d’Helena Vinent, presentada a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró, tanca el cicle 'Ens acompanyarem quan es faci fosc' (2024), comissariat per Irina Mutt que proposa reflexionar sobre la interdependència. L’obra de Vinent, inspirada en la seva experiència com a persona sorda i disca, subverteix la mirada capacitista que infantilitza i desposseeix de desig, agència i poder polític les persones amb diversitat funcional.

Per què hi heu d'anar? A través de construccions inaccessibles com murs o escales i experiències que alteren els recorreguts habituals, Vinent força els visitants a buscar alternatives per accedir a l’exposició. Dins d’un ascensor, una peça sonora ofereix una reinterpretació subversiva de les guies audiodescriptives, jugant amb la confusió i els malentesos per qüestionar l’obsessió capacitista de comprendre-ho tot.

  • Art
  • El Raval

De què va? Aquesta artista compta amb una llarga trajectòria en l’art d’escultures de grans dimensions, que sovint exploren la relació entre el cos humà i les seves estructures en diàleg amb materials naturals, estris o objectes d’ús humà. El MACBA li dedica una mostra que recorre la seva carrera, des dels inicis amb el vídeo, la ceràmica i els experiments blandiformes, fins a arribar a les grans escultures immersives que defineixen el seu llenguatge propi.

Per què hi heu d'anar? Per descobrir com l'artista investiga sobre la resistència del llenguatge i la morfologia de la parla, entre altres conceptes com el buit, la resistència o la connectivitat, evocats per una constel·lació de metàfores escultòriques.

Altres plans

  • Què fer
  • Activitats curioses

Aquest Nadal, Girona estrena un esdeveniment únic que transformarà el Palau de Fires en un punt de trobada imprescindible per a grans i petits. Del 21 de desembre al 6 de gener, IMAGINA arriba amb una combinació perfecta d’activitats que faran brillar les vostres vacances nadalenques.

Al recinte, hi trobareu el mercat de Nadal més gran de la ciutat, amb una àmplia selecció de parades que oferiran productes artesanals ideals per regalar o sorprendre. Bijuteria, moda, decoració, joguines i alimentació són només alguns dels tresors que podreu descobrir passejant per aquest espai.

Per als amants de la diversió sobre gel, la pista de gel de 800 m² serà una de les grans protagonistes. Amb zones adaptades per a principiants i patinadors experimentats, aquesta activitat és perfecta per gaudir en família o amb amics. A més, el gel es generarà amb aigua de pluja recollida, mostrant el compromís sostenible de l’organització.

Els més petits també trobaran el seu lloc especial amb una zona infantil plena de tallers i jocs per despertar la seva creativitat i gaudir de moments únics. I per completar l’experiència, l’espai inclourà una zona gastronòmica amb una oferta variada per satisfer tots els gustos. Podreu gaudir d’una estona relaxada entre sabors irresistibles mentre us envolteu d’un ambient purament nadalenc.

Tot plegat es combina amb una decoració màgica, música festiva i una il·luminació que recrearà l’encant dels mercats nadalencs europeus. Amb entrada gratuïta, horaris amplis i activitats per a tothom, IMAGINA es presenta com l’escapada perfecta per viure el Nadal d’una manera inoblidable. Deixeu-vos portar per l’esperit nadalenc i feu que aquestes festes siguin màgiques! 

Contingut patrocinat
  • Què fer
  • Sants - Montjuïc

Si esteu buscant una activitat diferent i emocionant per aquest Nadal, el Museu Nacional d’Art de Catalunya té la proposta perfecta per a vosaltres: la Missió: MNAC. Aquesta aventura autònoma us convertirà en exploradors d’art, amb un passaport ple de reptes i misteris que només podreu resoldre recorrent les sales del museu. Des del romànic fins a l’art contemporani, descobrireu històries fascinants que s’amaguen darrere de cada obra i viureu una experiència cultural que petits i grans recordareu durant molt de temps.

L’objectiu? Completar el passaport resolent un total de 10 reptes mentre seguiu pistes i supereu proves. En acabar, no només obtindreu una recompensa, sinó que també tindreu l’oportunitat d’inspirar el museu amb la vostra creativitat, compartint com us imagineu el futur del MNAC. Aquest viatge entre obres d’art, curiositats i enigmes és una oportunitat única per gaudir de l’art de manera interactiva, entre rialles i descobertes en família.

La Missió: MNAC es durà a terme els dies 27, 28, 29 i 31 de desembre, i del 2 al 5 de gener, l’activitat està inclosa en el preu de l’entrada al museu. Aprofiteu l’oportunitat per explorar el MNAC, un dels museus d’art més importants de l’Estat, d’una forma totalment diferent i emocionant.

A més, aquestes festes, el museu ha renovat la seva oferta gastronòmica perquè pugueu gaudir d’una pausa ben merescuda. A la Sala Oval, trobareu aperitius deliciosos, esmorzars i menús de migdia pensats per a tota la família, incloent opcions infantils que faran les delícies dels més petits. I per als més creatius, no us perdeu les novetats de la botiga del museu, plenes d’idees de regal originals i de disseny, ideals per aquest Nadal.

Però això no és tot! El MNAC compta amb moltes altres activitats familiars per viure la cultura en companyia. Des de tallers de creació artística a l’Espai Familiar de la Sala Oval fins a visites guiades que posen el focus en els ulls dels més petits, sempre hi ha una proposta per a vosaltres. I recordeu que tots els dissabtes a la tarda i diumenges al matí el programa ‘Cap de setmana? Cap al MNAC!’ ofereix experiències úniques que connecten l’art amb altres disciplines, com la música, la dansa o el teatre.

Aquest Nadal, feu que l’art formi part de les vostres festes. Descobriu secrets, resolgueu misteris, creeu records i, sobretot, compartiu moments inoblidables amb la vostra família al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Acceptareu la Missió: MNAC?

Contingut patrocinat
Publicitat
  • Què fer
  • Concerts
  • El Poble-sec

El Gran Bola de Neu arriba el 21 de desembre a l’Apolo per donar el tret de sortida a l’època nadalenca amb un combinat explosiu de tarda i nit carregades d’energia. Amb una programació gratuïta, sense necessitat de reserva i plena de sorpreses, aquest és l’esdeveniment perfecte per endinsar-vos en l’esperit festiu amb ritmes, humor i molt bon rotllo.

Tot començarà a les 17 h a La Cinc, que es transformarà amb el seu especial Cinc a les Cinc en una tarda única. Tindreu un bingo nadalenc i carajillos dinamitzats per la carismàtica drag i performer La Otra, tapes delicioses d’Otra Cosa Taberna, i una sessió de DJ sets a càrrec d’Eli Kapowski i Ari Up. A més, hi trobareu un pop-up d’Espíritu Club que suma més color i diversió. Funk, nu disco, hip hop i una bona dosi d’humor per escalfar motors.

Quan arribin les 19.30 h, l’acció es traslladarà a La (2) amb els concerts en directe de tres artistes que prometen un espectacle vibrant i sorprenent. Dianka us portarà a la seva particular fira musical plena de llums, ritmes enèrgics i melodies hipnòtiques. Tetas Frías, amb el seu estil punkitrònic i reggaeton marronero, us faran ballar com si no hi hagués demà. I per rematar la nit, JeanneTo fusionarà pop, techno i eurodance en un espectacle d’electrònica trepidant. Tot això conduït per la inigualable AL-V, organitzadora de les festes Futuroa.

Prepareu-vos per una experiència que no necessita entrades ni excuses per fer-vos sortir de casa. Música, ball i la millor atmosfera per començar el Nadal amb estil. No us ho perdeu: el Gran Bola de Neu us espera!

Contingut patrocinat
  • Què fer
  • Sant Martí

El compte enrere per al Nadal ja ha començat! I Diagonal Mar ho té tot a punt perquè visqueu unes festes inoblidables a la X·MAS Academy. Seríeu capaços de convertir-vos en els ajudants oficials del Nadal? Poseu a prova la vostra rapidesa, agilitat i esperit nadalenc en un divertit circuit ple de reptes que us portarà a conèixer en persona el Pare Noel i els Reis Mags.

I si us apassionen les tradicions, no us podeu perdre l’experiència de fer cagar un Tió gegant. Aquest entranyable símbol del Nadal català promet repartir regals i alegria per a tota la família. A més, participar en aquesta activitat us donarà l’oportunitat d’entrar al sorteig de cinc celebracions d’aniversari a l’Space Ilusiona.

El gran moment arribarà el 6 de desembre, amb l’espectacular show nadalenc d’Angy Fernández, una artista que combina talent i carisma. Coneguda per la seva faceta actoral en títols com Física o Química i per la seva impressionant veu, Angy serà l’encarregada de donar el tret de sortida a unes festes plenes d’emoció.

Durant tota la temporada, podreu gaudir d’activitats que faran que el Nadal sigui encara més especial: un punt per embolicar regals VIP perquè cada detall sigui perfecte, una recollida solidària de regals per portar la màgia a qui més ho necessita i una decoració espectacular i sostenible, amb llums 100% LED, estrelles reciclades fetes a mà i un arbre que es reciclarà per fer compost quan acabin les festes. No deixeu passar l’oportunitat de viure en família un Nadal inoblidable a la X·MAS Academy de Diagonal Mar, del 6 de desembre al 5 de gener. Prepareu-ho tot per a les festes més màgiques de l’any!

Contingut patrocinat
Publicitat
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • El Raval

'Madama Butterfly' és un dels drames més colpidors del repertori operístic. Tracta sobre l’amor impossible entre Cio-Cio San, una jove geisha japonesa coneguda amb el nom de Butterfly i abandonada per la seva família, i un tinent de la marina d’Estats Units, B.F. Pinkerton. Amor impossible perquè ell es casarà amb Butterfly de manera inconscient per desprès abandonar-la sense donar explicacions, i ella, encara enamorada, l’esperarà durant tres llargs anys de sacrifici i fidelitat. El final, prou conegut, és tràgic i és la manera que té Butterfly de restablir el seu honor ferit.

Giacomo Puccini la va estrenar el 1904, i durant més d’un segle s’ha convertit en una de les òperes més estimades pel públic i, també, gràcies a la seva ambientació exòtica, el seu drama humà i la seva música d’un lirisme emocionant, una de les primeres portes d’entrada al món de l’òpera. Si teniu curiositat i mai heu visitat el Liceu, ara és el moment! La primera funció, el 8 de desembre, de fet, és per a la comunitat LiceUnder35, a un preu reduït i molt avantatjós per a menors de 35 anys. Fins el 28 de desembre pujarà a l’escenari la producció poètica de Moshe Leiser i Patrice Caurier, i en el paper protagonista tindrem tres de les millors sopranos del moment: Sonya Yoncheva, Saioa Hernández y Aylin Pérez. 'Madama Butterfly' no és només una de les grans òperes del repertori: és també una gran experiència emocional que us deixarà un record inesborrable. No us la perdeu!

Contingut patrocinat
  • Què fer
  • Exposicions

Qui no recorda l'emblemàtica botiga Vinçon? Aquell temple del disseny que, durant dècades, va convertir el Passeig de Gràcia en un punt de trobada per als amants de l'arquitectura, l'art i la creativitat. No només va ser un espai de venda d'objectes i mobiliari, sinó un referent cultural i estètic a la ciutat de Barcelona. Ara, l'exposició 100 objectes d'IKEA que ens hagués agradat tenir a Vinçon, que es pot veure al Disseny Hub Barcelona, us proposa un exercici de nostàlgia i a la vegada d'imaginació.

Aquesta mostra temporal, comissariada per l'arquitecte Juli Capella i basada en una idea original de Fernando Amat, director i ànima de Vinçon, explora el paper democratitzador del disseny tant en Vinçon com en IKEA. A través d’un diàleg entre el disseny escandinau i el mediterrani, l'exposició reflexiona sobre l’evolució de conceptes com la sostenibilitat i la funcionalitat, així com la influència del disseny en el nostre benestar quotidià. A més, ens convida a imaginar un món on Vinçon hagués estat la gran marca global, subratllant el poder del disseny per transformar cultures i estils de vida.

No deixeu passar l'oportunitat de submergir-vos en aquest diàleg únic entre dos mons creatius. Del 17 d’octubre al 23 de febrer, aneu al DHub a descobrir com el disseny ha marcat tendència a les nostres llars i la nostra manera de viure. A més, trobareu moltes sorpreses que faran volar la vostra imaginació i us faran reviure la màgia d’un espai que va transformar Barcelona.

Contingut patrocinat
Publicitat
  • Què fer
  • Exposicions

El mar, immens i ple de vida, ha estat sempre una font de misteris i llegendes. Però ara, més que mai, és també el protagonista d’un dels grans reptes del nostre temps: com podem viure en harmonia amb els seus ecosistemes? L’exposició ‘L’oceà parla. Noves ecologies i economies del mar’, que es pot veure al DHub, obre la porta a repensar el nostre vincle amb l’oceà, a través de l’arquitectura, l’urbanisme i el disseny, disciplines que ens ajuden a imaginar un futur més sostenible.

A través de cinc àmbits, us submergireu en un recorregut que us farà qüestionar l’impacte de l’acció humana sobre el mar i descobrireu com es poden dissenyar solucions creatives per protegir-lo. Des de la necessitat de regenerar les costes fins a noves formes de convivència amb la fauna marina, cada espai de l’exposició us plantejarà una nova manera de mirar l’oceà: no com un recurs a explotar, sinó com un aliat essencial per al futur.

Voleu conèixer com es poden crear nous materials a partir d’algues o com la investigació amb espècies marines pot donar lloc a aliments i medicaments del futur? Aquesta exposició us mostrarà com els experts estan treballant en projectes revolucionaris que podrien transformar la nostra relació amb el mar. Tot plegat, amb un toc d’optimisme i innovació que us farà sortir amb una nova mirada sobre el món que ens envolta.

I si voleu aprofundir en aquests temes, la mostra també inclou activitats paral·leles com un club de lectura que explora els usos i abusos del mar, que es du a terme quasi tots els últims dimecres de cada mes. No us perdeu aquesta oportunitat única de descobrir com Barcelona pot liderar aquest canvi de paradigma, del 10 d’octubre al 23 de febrer al DHub. Us atreviu a escoltar el que l’oceà té per dir-vos?

Contingut patrocinat

Prepareu-vos per a una experiència única que només es viu un cop cada 200 anys. The Macallan, juntament amb ILUZIONE Diagonal, us conviden a formar part d'una sèrie d'esdeveniments mensuals que celebraran el llegat d'una de les marques de whisky més llegendàries del món. Cada mes fins a l'abril, aquesta cita us portarà a recórrer els primers 50 anys d'història de The Macallan, amb sabors i aromes del whisky escocès més prestigiós, acompanyat amb menús dissenyats a mida per a l'ocasió.

En cada esdeveniment us esperen coses úniques: una edició limitada i secreta de The Macallan es revelarà al final de la nit, convertint cada vetllada en un descobriment tant per als apassionats del whisky com per a aquells que us esteu endinsant en aquest món. A més, podreu gaudir de còctels i plats pensats per ressaltar les notes d'aquest icònic destil·lat.

Submergiu-vos en una atmosfera captivadora, on l'art del whisky i l'alta cuina s'uneixen per crear una experiència única. Cada trobada serà una oportunitat per gaudir i aprendre més sobre aquesta beguda excepcional, garantint que sortireu amb nous records inoblidables.

Contingut patrocinat
Publicitat

'El clan de hierro', de Sean Durkin, explica la increïble història dels germans Von Erich, que van fer història al món de la lluita lliure professional a principis dels 80. Entrenats pel seu propi pare, els va instruir amb un lema molt clar: cal ser fort per protegir la família. Lluitar es converteix, doncs, en un requisit perquè l'amor perduri i no es trenqui. I a la pel·lícula descobrireu com aquesta màxima recorre els universos d'aquests quatre germans que, entre tragèdies i triomfs, es van enfrontant als diferents reptes que la vida els ofereix dins i fora del ring. Una pel·lícula plena d'emocions que ha aconseguit un gran èxit de taquilla als Estats Units i crítiques enlluernadores, amb una de les millors interpretacions de Zac Efron al paper protagonista acompanyat de l'actor de moda, Jeremy Allen White ('The Bear'). Tots dos han transformat els seus cossos per a la pel·lícula, fins aconseguir el físic propi de les estrelles de la lluita. La resta del repartiment és espectacular, amb Harris Dickinson ('El triangle de la tristesa') i Lily James ('Baby Driver'). Preparats per al combat?

  • Art

Un dels efectes que més busquem quan contemplem alguna obra d’art és que ens travessi l’ànima com una fletxa. Que ens bategui el cor o el cervell a mil! Aquesta és una de les intencions principals de ‘Temporals’, un cicle d’exposicions organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona que té l’objectiu de crear accions i experiències artístiques que interpel·lin la ciutadania i hi dialoguin. 

Us faran qüestionar interrogants tant necessaris com el futur de la humanitat, les obres en creació comunitària o experimentar com l’obra també és creada pel públic i evoluciona en funció de la seva mirada. I, a més de la peça expositiva, hi haurà un seguit d’activitats i experiències on la participació de col·lectius, entitats i ciutadania és imprescindible.

Hi trobareu set exposicions repartides per 12 Centres Cívics de la ciutat. ‘De pedra’ és una instal·lació visual amb una base d’imatges d’arxiu que muta en presència de cada visitant, que imita el procés de construcció dels records. ‘El cielo las estrellas’ us convidarà a relacionar el que és tangible amb el que és intangible i el cos amb l’esperit des de l’art. 'El Dissens' parteix d’una pràctica assembleària amb estudiants que va donar com a resultat un guió per a una obra audiovisual. 'Orientar-se en la foscor més absoluta' presenta de forma audiovisual la paradoxal situació resultant d'un hipotètic col·lapse mediambiental: les solucions des de la tecnologia són, en part, les que amenacen la sostenibilitat de la Terra. A 'The Opposite Sea' es convida a qüestionar la mirada que es té del mar Mediterrani que pot ser sinònim de contemplació, llibertat, però també de lloc de fronteres i conflicte. La proposta audiovisual i performativa 'Vinader: un viaje interplanetario' convida a obrir-se al desconegut per explorar el present a través de la imaginació, inspirat en les muntanyes de Montserrat. I, finalment, 'Fem festa – més enllà de la tradició': una obra compartida que qüestiona el sentit de les celebracions i actes similars.

Us apunteu a gaudir de totes aquestes obres experiencials? Consulteu la programació i localitzacions al seu web!

Contingut patrocinat
Publicitat
  • Què fer

Preparats per redescobrir la màgia del Nadal? Natura revoluciona aquestes festes transformant la seva icònica botiga del Passeig de Gràcia en la Natura Christmas Shop, un lloc on la creativitat i la tradició s’uneixen per sorprendre tots els sentits. Del 3 de desembre al 6 de gener, aquest espai es converteix en l’epicentre nadalenc de Barcelona, amb més de 190m² dissenyats per fer-vos somiar desperts. La seva decoració, creada pel prestigiós Cayana Studio, és un espectacle per si sola. Abets al costat de palmeres? Elefants i micos anunciant el Nadal? Tot és possible en un entorn on els colors càlids com el bordeus, el daurat i el blau intens es barregen per donar vida a un ambient únic, íntim i ple d’estil. Cada detall està pensat per transportar-vos a un món màgic que us sorprendrà.

Però això no és tot. El 24 de desembre, un Cor Góspel omplirà la botiga de música vibrant, perfecta per contagiar-vos l’esperit nadalenc. I si el fred apreta, el 4 de gener podreu gaudir d’una sessió de xocolata calenta, ideal per endolcir els últims dies de compres. Per descomptat, el mític Wrapping Bar també hi serà, portant l’art d’embolicar regals a un altre nivell. Qui va dir que els detalls no importen? Papers originals, llaços espectaculars i stickers creatius transformen cada regal en una petita obra d’art, perquè a Natura fins i tot el més petit compta.

I si busqueu inspiració, el nou catàleg de Nadal de Natura és un viatge pur a la nostàlgia. Inspirat en els clàssics catàlegs de joguines, inclou moda, llar, jocs i milers d’opcions perfectes per regalar alguna cosa original i especial. Enguany, la seva botiga temàtica al Passeig de Gràcia no només us convida a comprar, sinó també a celebrar i somiar, fent que cada petit gest brilli com mai.

Contingut patrocinat
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat